"eu zic ca nivelul de fericire e la fel, ce să faci cu 3000 de euro?"
Uite un exemplu concret care nu are nimic de a face cu haine scumpe sau telefoane de ultimă generație:
Din 7000 de lei pe lună poți să economisești 600 de euro, adică 7.200 de euro pe an.
Din 3000 de euro pe lună, poți să economisești 2200 de euro pe lună, adică 26.400 de euro pe an.
După doar 5 ani, primul are 36.000 de euro, al doilea are 132.000 de euro.
Dacă ești băiat deștept, o investiție de 132.000 de euro cu randament de 7% pe an îți poate acoperi deja majoritatea cheltuielilor vieții fără să mai muncești.
Cine este mai fericit în momentul ăla? Cel care câștigă 7000 de lei pe lună și depinde în continuare de salariu, sau cel care are toate cheltuielile vieții acoperite din investiții și poate să facă ce vrea?
Ia explica, pai da mai suntserios i-as pune de o parte ca sa am pentru zile negre, dar asa ca nivel de distractie ce ai vrea sa faci cu ei? in vacanta te duci intr-un concediu de o luna si atat poti, haine de ce sa iei haine asa scumpe? cu 3000 de euro man iti ajunge sa iesi la terase, sa faci sport, sa pleci in excursii care iti permit in timpul liber. Explciati-mi dvstra, va rog.
Cu cat ai mai mult cu atat dai banii si pe inutilitati, la ce iti trebuie chiar cel mai scump telefon de pe piata? de ce sa iei chiar numai haine de firma hai un 50%sa fie de firma da, dar pe acasa merg si mai simple.
Fals. Când ai 7000 de lei ai o siguranță financiara mai mare, stai mai liniștit, decât atunci când trăiești de pe o lună la alta cu 2000 lei, dintre care jumatate se duc pe rate și dobânzi.
Deci presupui imediat ca daca ai bani ii dai pe telefoane scumpe si haine de firma? Sa ai o siguranta financiara si o viata comfortabila nu inseamna bani aruncati pe telefoane si haine. Inseamna sa iti permiti sa calatoresti, inseamna sa nu te uiti de doua ori cand cumperi mancare de calitate, sa nu stai cu 2 paturi pe tine iarna ca nu ai bani de incalzire, sa nu locuiesti intr-un apartament inghesuit dintr-un bloc comunist cu mobila din anii 80 samd...
Mda,scuzati mi neatenția, v am zis tot ce zic e doar părerea mea eu nu sunt atotcunoscător, dar din curiozitate adică ați și precizat că dacă ești băiat isteț faci investiții, trebuie sa te pricepi și come on dacă iei 7000 lei știi meserie și munte mai da nimeni afară și oricum chiar și cu 3000 de euro după 45 ani in colo bănuiesc că nu mai depinzi de job că nu merge chiar așa peste noapte.
Aveți dreptate e mai fericit acela, dar pentru simplu fapt că nu mai depinde de job, dar strict daca vorbim de bani că poți cumpăra x sau y tot acolo ajungi că și cu 7000 lei poți să faci ce vrei.
Apartament Intr un oraș mic unde sunt eu dai 1 miliard 500.Cu 7000 lei îl cumperi lejer.Iar de călătorit unde vrei sa călătorești mai mult de o luna? Că numai așa e concediul.Degeaba ii ai nu îți permiți să pleci oricând.
Da pooate nu toata lumea vrea sa stea intru un oras mic,
poate sunt oameni care vor sa stea intr-un oras care ofera aeroport, care ofera restaurante de calitate, care ofera concerte, distractii, cultura, parcuri.
Poate in luna aia de concediu vrei sa vezi SUA, sau poate Nordul Italiei sau poate Maldive sau poate Japonia sau poate... sau poate.
Mi se pare aberanta deja discutia, Nu e nimeni care se plange pe lumea asta ca nu are ce face cu banii, hai sa fim seriosi si sa inchidem capitolul.
Eu n am zis că n ai ce face cu banii am zis că poți fi cam la fel de fericit și cu 7000 lei și cu 3000 de euro bani sunt destui in ambele cazuri, dar cum ai zis și tu închidem capitolul.
Nu vreau să mă laud, insă vreau să-ți raspund din propria mea experiență.
Ultimul servici pe care l-am avut in Romania, a fost plătit cu 2 Dolari pe zi, asta în 1996. Am fost nefericit și extrem de nesatisfăcut.
Acum nu sunt un om bogat și probabil nu voi fi niciodată.
Insă sunt foarte fericit. Am doi copii majori și isteți. Iar salariul meu depășește 1500 de dolari pe zi.
Fericirea are de-a face cu venitul, Iar venitul are de-a face cu disciplina și perseverența.
Nu zice nimeni ca banii nu cresc nivelul de fericire insa nu o aduce in totalitate, intelegi?
Ce faci? Simplu, iti cumperi CONFORT si SIGURANTA, tie si familiei tale. Nu ma refer la canapele de 10.000 EUR bucata si gratii + firma de paza, ca poti bine-mersi sa stai intr-un apartament de 3 camere confortabil. Ma refer ca iti vei face asigurari private de sanatate si pensie privata astfel incit sa nu ai de-a face cu sistemele de stat decat in cazuri extreme si cu mult ghinion, ma refer la faptul ca iti vei permite gradinite/scoli private pentru copii ca sa nu trebuiasca sa inghiti mizeria de la stat si mai ales ca al tau copil/ai tai copiii sa fie pregatiti pentru viata personala si profesionala in mod competent, nu doar sa li se bage timpenii in cap ca asa e programa si nu stam noi sa o schimbam, ma refer ca iti poti permite ca la 30-35-40 de ani sa zici "iau o pauza de un an-doi" si sa pleci de la job ca sa faci turul lumii pe bicicleta/motocicleta/OZN, ma refer la chestii de-astea...
Haine scumpe si vacante la suprapret, alea sunt pentru cocalari. Prietenii mei care fac bani grosi -si sunt citiva - iar aici ma refer la programatori care fac lejer 5000+ EUR, nu 3000, nici unul dintre ei nu are masina mai scumpa de 20-25.000, nici unul nu are casa cu piscina, nici unul nu se imbraca cu mizerii scumpe. Oamenii au pasiuni care le ofera LOR experiente, nu genul de pasiuni care sa ii creasca in ochii cocalarilor din jur (unul dintre ei are motocicleta si el si nevasta si pleaca in ture prin Europa in concediu, altul fuge maratoane extreme, se catara pe stinci, treburi de-astea, povesti de genul). A, da, si nimic nu te opreste daca cistigi 5000-10000-100.000 EUR sa donezi jumatate sau mai mult. Am si unul de genul asta, si doneaza pur si simplu pentru ca gaseste cauze care merita sustinute, nu e absolut deloc religios omul, deci nu o face din considerente de-alea stupide bazate pe povestile din biblie.