Eu urmaresc o psiholoaga pe Youtube si am vazut ca mai da detalii despre viata privata a unor pacienti nu le da numele dar detaliile astea mi se par aiurea. Deci sunt si psihologi care mananca rahat.
Daca nu ai dovezi palpabile, de unde stii ce anume vorbeste un psiholog cu altii? si daca acesta ofera detalii despre pacientii lui unor terte persoane?
Sigur ca exista lege care incrimineaza aceste practici, dar este nevoie de probe!
Poti citi Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică
https://lege5.ro/......n-24112018
Asa,bun si ce facem daca un psiholog manipuleaza pe cineva sa se sinucida in cabinet? realizezi ca nu pot fi dovezi nu? si daca iti zice despre telepatii si chestii (nu conteaza ca exista ca nu )nu poate fi tras la raspundere? nu e ciudat sa "iti citeasca cineva gandurile"? repet nu are importnata daca e adevarat sau nu, sa zica chestii de genul, ca tu de exemplu poate sti naiv si crezi.
Daca violeaza confidentialitatea pacientului/clientului normal ca se poate actiona legal si/sau sa si piarda licenta
Nu am auzit asta in realitatea romaneasca, totusi am vazut aceste chestii de manipulare in anumite filme americane...
totusi nu zic ca nu ar putea exista psihologi care sa fie in stare sa manipuleze anumiti "pacienti" si in realitate, mai ales ca pacientii care le calca pragul sunt oameni cu probleme emotive, psihice etc deci usor de manipulat psihic!
psihologii care duc discutiile intime din relatia psiholog-client, mai departe, pot fi trasi la raspundere, de aceea am spus mai sus de acest cod deontologic! coduri de pastrare a confidentialitatii au de asemenea si avocatii si preotii!
Psihologii mai dau si detalii din viata altor persoane pentru a ajuta pacientii cu aceleasi probleme. Bine inteles ca nu da nume, adrese, etc. Eu personal am avut sedinte de psihoterapie si la unele probleme sau nelamuriri, mi s-a dat exemple de persoane si de actiunile lor in situatiile respective, pentru a-mi forma o idee generala cum ca nu sunt singurul si nici ultimul cu probleme de genul. Nu mi-a spus cum le cheama sau unde stau si asa mai departe, tocmai pentru a nu-i recunoaste.
Si bine inteles, sunt si eu constient ca anumite actiuni sau situatii personale ale mele, vor fi date ca exemplu mai departe, dar nu ma deranjeaza atata timp cat nu mi se divulga caracteristici care ar putea sa conduca la identitatea mea.