| sabin89 a întrebat:

De ce "carte" este feminin si de ce "perete" este masculin"? Si de ce "scaun" este neutru? Nu fac mai bine englezii ca nu folosesc genuri?

Răspuns Câştigător
| RainOfColors a răspuns:

Nu, nu factongue laughing Asa parem si noi mai destepti, folosim chestii mai complicate. Acum serios, intr-adevar nu prea au un rost. La fel ca multe alte lucruri din gramatica limbii romane.

15 răspunsuri:
evenso
| evenso a răspuns:

Nu numai englezii nu folosesc genurile ( chiar nu vad rostul nici eu )

| ReadAllAboutMe a răspuns:

La feminin se numara o carte doua carti cine? EA de aia e la feminin
La masculin se numara un perete doi pereti cine? EL peretele e la masculin
Neutru un scaun doua scaune nu poti sa zici un scaun doi scauni ca nu ar avea sens nici o scaun doua scaune nu are sens.De aceea exista genul neutru. Sper ca te-am ajutat ''''

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Feminin; o/doua
masculin; un/doi
neutru; un/doua
ai inteles?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru evenso):

Hannybear, I go with a friend tonight!
O expresie care face sa explodeze orice englezoaica, pentru ca nu intelege daca tu te duci cu un El, la o bere, sau cu o Ea, la un mozolit... engleza e cruda in dragoste!

evenso
| evenso a răspuns (pentru anonim_4396):

Apropo de asta, care este REGULA pentru ca un cuvant din dex-ul romanesc sa apartine unui gen?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru evenso):

Habar n-am! Cred ca asa au vrut muschii lor de daci si de romani... De obicei toate obiectele perforabile sunt de sex feminin (ex. scandura) iar orice obiect perforant (ex.cui) masculin laughing
Mai departe, ma depaseste!

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Pai "cui" nu e masculin; e neutru. Ca si ala: participa dar nu se baga. Stii tu.

Raspunsul tau este pueril, ca si al lui HelloSteff. Nu ati inteles sensul intrebarii. Uitati-va la celelalte raspunsuri care s-au dat pana acum, care sunt la obiect.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Probabil ca raspunsul nu a fost la obiect, dar tu esti chiar varza; englezii folosesc genurile!
http://www.gramatica-limbii-engleze-online.ro/......ngleza.php

Draga Zahao, e adevarat ce scrie in linkul acela despre genuri in engleza. Dar asta este cu referire la folosirea pronumelui. Sigur ca ei nu vor spune "he" cand se vor referi la o fata, ci vor spune "she", ca sa dau doar exemplul asta. Dar uita-te cat de mult ne complicam noi in comparatie cu ei. Pentru articol hotarat ei pun simplu "the" in fata. Noi zicem "cartea", "peretele" sau "scaunul". Pt. art. nehotarat ei il au pe "a" in fata. Noi avem "o" sau "un", depinde de gen. Daca ne mai referim si la numar, apai o/doua e pentru. carte, un/doi pentru. copac si un/doua pentru. creion. Iar terminatia la plural este un simplu "s" la ei, pe cand noi avem o gramada de forme. Cum poate un strain care vrea sa invete lb. romana sa stie ce gen are fiecare obiect in parte pentru a putea adauga articolele si a forma pluralul? Nu are cum, pentru ca nu e nicio regula. Trebuie pur si simplu sa invete pe dinafara toate astea. Lucru extrem de dificil.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Aidreptate.

| Nuvăsufăr a răspuns (pentru anonim_4396):

Cui e neutru.
Şi penis e neutru şi p%¤/ e feminin.
Deci?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Nuvăsufăr):

OK, nu mai sariti asa la mine. Nu vedeti ca am inserat un ha, ha, ha, dupa cui... era o glumitza misogina, ce naiba! In rest, am zis doar: habar n-am cine si de ce le-a ales initial genul aiurea. Probabil ca strabunii nostri erau mai poetici si li se parea naspa sa zica doi cui. doi surubi, etc.

| Nuvăsufăr a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu prea cred că ciobanii daci au decis asta.
Poate cei din secolul al XIX-lea când am trecut de la alfabet chirilic la cel latin.

| seamarin2 a răspuns:

La genul feminin o carte două cărți
genul masc un perete doi pereti
genul neutru un scaun două scaune