| RAY a întrebat:

De ce cetateni din tarile post comuniste regreta ca numai este comunismul?

15 răspunsuri:
| TamplaruAnisoara a răspuns:

Eu una nu regret. Nu se găsea nimic de mâncare, nu aveam căldură iarna, nici cei de la bloc nici cei de la casa la curte pentru ca nu se găseau lemne pentru foc de unde sa cumperi. Cei de la tara nu aveau gradina nici cea de lângă casa daca nu munceai la CAP. Doar 2, 5 ari de curte aveai dreptul restul era proprietatea CAP ului si trebuia fie sa te lipsești de restul terenului, si era dat in folosință unui membru CAP, fie sa plătești o taxa in bani la CAP pentru ca il folosești care era atât de mare încât sa fi vândut toata recolta obținută pe el nu îți ajungea sa il plătești. Mureau vitele si oile CAP-ului din cauza ca nu aveau de mâncare ca se fura tot de către cei din conducere si de către îngrijitorii animalelor. Îți venea sa plângi când le vedeai pe camp cum cad si mor. Si culmea erau duse la abatoare si vândute. Ma opresc. Ar fi prea multe de spus.

| RAY explică (pentru TamplaruAnisoara):

Generatia trecuta de 50 sunt nostalgici cum suntem si noi dupa copilarie, comunismul este cancerul progresului uman, asa am vazut intr-un doc, vorbea de rusia istoria ei si a altor tari comuniste, dar ai auzit de fata crescuta de caini?

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru RAY):

Nu îmi amintesc sa fi auzit. Unde s-a întâmplat asta?

| Mosotti a răspuns:

Pentru ca ei stiu ca sistemul era bun, mai ales ca in unele tari a mers bine, de ex Ungaria, cehoslovacia, Bulgaria, salariile erau okey, se gaseau si de toate, puteai sa-ti iei apartament la preturi decente, nu ca acum ca la acelasi salariu ca cifra, dai de 4, 5 ori mai mult pe acelasi apartament.
Dadeai o chirie la stat de 150 lei la un venit de 2000 la o garsoniera buna, acum? Dai la 2000-3000 lei salariu, dai minim 1000-1200 lei.

Ratele la case, de ex in 1975 la un venit de 3000 lei (doua persoane care aveau total atat), plateau 350 lei rata lunara pentru un ap de 115000 lei.
Acuma la acelasi 3000 cat dai rata la un acelasi ap cu 3 camere de atunci? Dai de la 1200 in sus.
Ca sa nu mai spun si pretul apartamentului, in sine, la 3000 aia, era 230-250000 lei apartamentul.
Acuma e 500000 acelasi ap la acelasi venit de 3000.

Ap meu are 46 ani vechime si costa 500 mii lei, acelasi ap pe care-l luai nou atunci mai ieftin jumate si rate f bune.

Deci lumea vede chestiile rele din sistemul capitalist, de aia multi regreta. Ca la noi si in unele tari sistemul socialist a fost prost aplicat, e corect, dar nu aia e ideea, e ideea de sistem.
Ca bine aplicat, socialismul era f bun.
Regreta si tineri care au inteles diferenta intre sisteme! Chiar daca nu au apucat.

Luai manuale gratuite de la scoala, nu trebuia sa le cumperi! Le preadai inapoi la sfarsitul anului.
Erai stabil, aveai munca, nu ca dupa 15 ani te da afara si iti ia casa ca nu mai poti plati ratele.

Era bine pe vremea lui Dej cand a venit ceausescu, aveai de toate.
Lumea sa-si scoata din cap ceausismul bolnav unde mureai de frig si foame, ca ala nu se pune, nu ala e socialismul adevarat.

Capitalismul e un sistem negru aplicat bine mereu.
Socialismul e un sistem bun pro om care de multe ori a fost aplicat prost.

De ex in capitalism daca un medicament nu mai renteaza, nu ti-l mai importa desi tu mori.
In socialism nu, statul se implica ca omul sa aiba medicamente!
Repet in socialism okey facut. Face fabrici de medicamente pentru om, nu doar singura valoare sa fie banul sa se imbogateasca unii.

| Mosotti a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Nici eu nu regret, ca am trait atunci si stiu cum e, nu gaseai NIMIC.
L-am urat pe ceausescu din cauza asta desi aveam 12 ani al revolutie.
Imi aduc aminte in aprilie 1988 nici cartofi nu gaseai.
La mine nu se opreau gazele si caldura, dar stiu ca la altii se opreau.
Curentul se oprea de la 12 la 14 si seara cate o ora. Dar fiind lumea la munca la ora aia ziua, nu prea conta, conta ora aia seara.

Dar regret ca nu suntem intr-un socialism bine aplicat unde sa fie bine pentru omul de rand.
Capitalismul este un sistem care e doar pentru bogati, nu pentru om, inseamna profit cat mai mare in timp cat mai scurt cu investitii minime, lucru nasol de tot pentru noi.
Omul nu conteaza, singura valoare e banul, dar multi nu isi dau seama si ridica in slavi liberalismul ca nu stie ce inseamna de fapt.

Voi sa nu comparati socialismu idiot aplicat (cum a fost la noi), si capitalismul bine aplicat (cum este acum).
Hai sa le comparam pe ambele sisteme bine aplicate, sa vedem cum e!

Iti mareste preturile si la utilitati si la tot, ca sa nu mai ai bani sa te intretii la oras, sa vinzi tot unuor smecheri, sa te duci la tara in mizerie, si sa puna ei mana pe tot ca in anii 30, in loc sa aiba grija sa fie niv de trai bun ca omul sa isi permita sa stea in casa lui muncita de el. Cam asta e acum.
Dar sigur ca asta nu o pot face brusc, o fac lent, si te intorci in anii 30 cand munceai 12-14 ore pe zi pe nimic, sau munceai la boier pe camp pana ameteai pe nimic.
Si lumea nu se prinde de astea.
Au si liberalizat piata energiei...sa vezi cum urca preturile! Dar au si zis ca urca curentu cu 10 %.

| RAY explică (pentru Mosotti):

Capitalismul inseamna progres, comunismul stagnare

| Mosotti a răspuns (pentru RAY):

Ce progres inseamna capitalismul?! Intr-un socialism bun, exista si acolo progres, tu te referi tot la socialismuri prost aplicate.
Adica tu compari cumva un logan care merge (capitalismul) cu un audi care nu merge (socialismul) ca e defect, nu merge ca nu e pus la punct acel Audi, altfel merge mai bine ca celalalt.

Evident ca e bun un sistem combinat, si cu ceva capitalism. Adica sa existe si ceva sistem concurential.

| RAY explică (pentru Mosotti):

China a facut progrese doar cand a lasat capitalismul,uninea soivietica au recunoscut si ei ca nu merge comunismul, egalitatea nu poate exista, pentru ca suntem diferiti, plus comunismul promova inchiderea minti si cu o viata modesta, comunismul este o utopie, capitalistul a facut bani treaba lui, dar macar in vest aia au o viata decenta

| Mosotti a răspuns (pentru RAY):

Pai am zis ca trebuie putin capitalism ca la chinezi.

Pai nu ma refer la egalitate, aia o scot, ca nu poate exista nici in socialismul bine aplicat, de aia nici n-am vb de asta ca se intelege ca nu poate exista.
Nici in socialism nu era asa, nici in ala prost aplicat.
Un inginer avea de ex cam 4300 lei salariu, un muncitor pe banda in industria usoara avea 2000.
Un prof univ avea 5700 lei de ex. Un colonel 6000. Un director cam 8000.
Sofer troleibus 2700, vatman 2400.
Nu avea cum sa fie egalitate. Dupa pregatire si complexitatea muncii, aveai alt statut, alt niv de trai.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Mosotti):

In ambele sisteme omul e de vina. Pe hârtie e una, in realitate e alta. Si eu îmi aduc bine aminte cu cata nerușinare spuneau si atunci cei din aparatul de partid ca pot face ce vor fiindcă pot. Eu am fost membra de partid si chiar o perioada secretar de organizație si am vazut multe așa încât ii uram. Si mi-am scris demisia din funcția de secretar, si chiar din partid dar nu mi-au aprobat-o. Eu insa nu mai făceam nimic si trebuia sa vina de la Comitetul.Comunal de Partid sa tina ședințele. In 22 decembrie 1989 la ora la care Ceaușescu zburase cu Elicopterul noi primeam in partid noi membri. Macar ca știau de ce se întâmpla la Timișoara nu s-a spus nimic in ședință macar ca era de fata un activist județean. Pe drum spre casa am aflat de la vecini ce se întâmplase. Tot timpul am stat la tv pentru a vedea tot ce se întâmpla in direct. Dimineața m-am dus la munca si am dat jos toate tablourile cu Ceaușescu si le-am dat foc. Femeia de serviciu a refuzat sa facă acest lucru. Nu i-am dorit moartea lui Ceaușescu si nici a celorlalți din familia lui, dar am dorit moartea comunismului. Eu de copil mi-am dorit sa devin vegetariana dar nu aveam cum pentru ca nu se găsea nimic in aprozare. Piață țărănească nu era pentru ca țăranii nu aveau pământ. Totul era al CAP-ului, iar el cultiva doar porumb, grau si furaje pentru animale. Nici sa furi daca doreai nu aveai ce.

| Mosotti a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Total corect ce spui. Confirm chiar daca eram copil stiu toate astea de la cei de langa mine, ca se discuta si asa mai departe.

Cum am zis, a fost un sistem prost aplicat la noi dupa 77, dar nu ca sistemul socialist e prost.
Insa in 1965 era bine, aveai munca, aveai sal okey, se gaseau de toate.
Si s-a imputit dupa 77 ca ceausescu dupa 65 a dat jos toti capabilii, si a pus prosti langa el ca sa nu-l conteste.
Singura chestie infecta si pe vremea lui dej era sist medical, asa cum era si la ceausescu. Acum spitalele arata mai bine ca atunci.

| LoveSleep a răspuns:

Pentru ca sunt idioti.
Cand ganditul de unul singur nu e punctul tau forte, preferi sa cedezi acest drept in favoarea unei vieti mai sigure si mai lejere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doar cei care au dus-o bine.

| Onisim10 a răspuns:

Cine regreta că nu mai este comunism?
Doar aia care au rămas în urmă cu mintea.