| Mario1996 a întrebat:

De ce li te adresezi persoanelor tinere de varsta ta cu " dumneavoastră aveți acte?" nu înțeleg asta. Azi la granita ma intreba un tanar ca mine : Unde mergeti? Te simți bătrân așa! Mai ales când ești tânăr

10 răspunsuri:
| Intruder19 a răspuns:

Se foloseste pronumele de politete. Este un semn de respect cand ti se adreseaza asa.

| Mario1996 explică (pentru Intruder19):

Nu mi se pare normal.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pentru ca in limba romana te adresezi la persoana a3a cand nu cunosti o persoana si trebuie sa exista un minim respect sau profesionalism.

| Mario1996 explică (pentru suntserios):

Cum sa te adresezi la persoanele tinere cu dv? Suna urat, omule.

| Mario1996 explică (pentru Mario1996):

Și de aceeași vârstă cu tine. Nu vorbi prostii

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Mario1996):

Eu ma adresez si persoanelor mai tinere ca mine cu dumnevoastra. Spre exemplu nu ma duc la banca si o iau pe fata aia de acolo la per tu... ca e lipsa de bun simt

| andreierdna91 a răspuns:

Este vorba de respect, nu de varsta. Se numeste pronume de politete, nu pronume de varsta. Daca un sofer de uber/bolt mi se adreseaza la per-tu ii dau evaluare mai slaba din prima, nu avem statutul de prieteni ca sa vorbeasca asa.
Cum spuneau si alti oameni aici, respect, profesionalism.
La facultate de exemplu aveam profesori (cam 1/4 din ei) care ne vorbeau tuturor cu dumneavoastra.

| simplaexistenta a răspuns:

Din politețe, mamă dragă.

| MistarGoGu a răspuns:

Preferai un " Ba " sau un " Ma "?
Ex : în Germania dacă te adresezi unui polițist cu : Du = Tu și nu cu Sie *( Dumneavoastră) îți iei o amenda ca îți piere cheful!

| MistarGoGu a răspuns (pentru simplaexistenta):

" Oglinda " din familie! Poate în familia lui toată lumea se " trăgea de șireturi " indiferent de vârstă sau statut...