Nu stiau mare lucru ca nu aveau acces la carti, material din afara ca era pe valuta si ceausescu nu vroia, asa ca eram in urma, insa ce se invata, se invata.
Era dura scoala, mai ales facultatea la politehnica, te rupea! Nu intrau pe pile, pe pile se transferau din alt oras in al lor, statu ii repartiza, le dadea loc de munca automat.
Nici un regim nu poate creea geni, asta e ceva genetic, se muncea ca si in ziua de azi, lenea, putoarea domina Romania dintodeauna, pe pile desigur
Se invata pentru ca era obligatoriu nu dupa capul fiecaruia.Dar daca materiile erau mai vechi sau mai slabe decat acum nu e nimeni de vina.
Atunci si sambata mergeai la scoala si invatai si teorie si practica.
8 clase nu 7, aveau aia care nu vroiau sa invete, si atunci erau multi care nu invatau, asta e. Dupa aia se duceau la profesionala sa invete o meserie.
Daca aveai cap invatai, te duceai la liceu cu admitere, luai treapta doua dupa clasa 10-a, luai bacu, luai admitere la fac si invatai.
Am facut psihologie parca in clasa 10-a.
Dacă vrei sa afli cu adevărat cum era pe comunism întreabă persoanele care au 60+ de ani. Pe TPU sunt numai tineri de 14-30 de ani care abia au prins ceva din comunism și normal ca ei se iau după internet asa cum te iei tu acum. Citește cărții legate de comusmnismul roman dacă tot ești asta interesat, nu pune întrebări pe TPU.
Eu am 43, stiu f bine cum era ca am trait atunci, parintii spuneau, vedeam, sa intrebe si pe cei 60+, ca vor spune la fel, mai ales ingineri care au facut poli, asta referitor la duritatea facultatii.
Aia cu magazinele goale nu o sa o uit niciodata.
De ce sa nu puna intrebari pe TPU?! Nu pricep. Ca mai adevarul decat oameni care au trait, nu poate spune vreo carte. Eu stiu si preturi la produse si salarii de ex. Uite ca a facut bine ca a intrebat, ca i s-a raspuns. De ex o prajitura era 4, 5 lei, o tarta 5, 5, daca-i inttrebi pe aia de 60 asta chiar habar n-au ca nu au dat importanta.
Un pachet de unt era 11 lei sau 11, 5 lei parca.
Salariu mediu era un 2500 lei bani in mana. Erau si de 1800 sal si de 3000, dar aia era cam mediu. Un prof avea cam 3700, un inginer 4000-4400.
Vatman tramvai avea 2400 si sofer de troleibus avea 2700 lei.
Un TV color de 50 cm diagonala era 14000, am amintiri destule.
Nu pot sa uit ciocolatele alea infecte care erau uplute cu zahr ars doar, hahaha.
In armata se intra doar cu recomandare de la PCR. Intelectualii nu erau primiti in partid. Doar țăranii si muncitorii. Copiii intelectualilor aveau probleme din cauza asta. Subiectele la exanenele de admitere la facultate erau foarte grele. La matematica am dat si eu admitere dar pot sa spun ca in liceu nu am întâlnit problemele date si nici profesorul meu care era ultimul an la fara frecventa specialitatea matematica, nu le știa sa le rezolve. Eu am terminat realul, dar existau in Romania clase "speciale de matematica" si posibil subiectele la examen sa fi fost din materia învățată in acele clase speciale.
Intreaba ti părinții cum se copia la bac sau examene si o sa aflii.
Chiar discutasem cu un domn, de vreo 50 de ani, si mi povestea cum a facut el școala profesională si de acolo 2 ani a facut liceul, unde nu a invatat nimic, la bac copia oricine și nici nu stie cum a ajuns la facultate, a examene la fel, se copia si a terminat si facultatea si a devenit inginer.
De unde stii? Ai trait in acei ani? Poate intrau cu pile, dar faceau carte. La nivelul facultatilor erau putini, doar a stabilor mari, deoarece securitatea si partidul cunostea tot.
Inginerii care nu stiau nimic erau marginalizati in intreprinderi, unde erau maistri cu multa practica la activ. Plus ca nici un inginer nu era angajat la terminare pe post de conducere: era mai mereu un ajutor al celui cu experienta.
Nici atunci, nici acum, facultatea nu-ti da cunostintele necesare, dar mai ales deprinderile practice necesare in munca. Acestea se deprind sau se perfectioneaza.
Si in comunism s-a stricat scoala dupa anul 1980. Dar totusi se invata. Dar acum?! Sa-ti spun cum a terminta si a luat licenta in drept un agent de politie (echivalent subofiter), ca apoi bazat pe aceasta diploma sa fie avansat direct la subinspector (echivalent ofiter)? Lua referatele si apoi lucrarea de diplpma de pe internet si modifica cateva date si o trimitea prin posta la facultate. Ce cunostinte de drept are respectivul?
Sa stii ca in comunism nu erau atatea facultati si universitati, asa ca intrau cei mai buni, nu facea toata lumea facultate.
Da, si in comunism invatamantul avea tarele lui: era aglomerat cu materie.
Normal ca se invata, se copia pe dracu! Nici nu aveai cum, era concurenta si la admitere liceu, si la treapta doua dupa clasa 10-a si la facultete, deci cine spune, spune tampenii. Cand e concurenta te toarte imediat colegul de nu te vezi, o miscare nu poti face chiar daca profii ar fi vrut.
Fac era f dura, nu ieseai daca nu invatai pe rupte ca, chiar ceausescu dupa 80 tacit vroia sa iasa cat mai putin din fac, ca erau prea multi candidati din cauza ca din 1966 nu mai se putea avorta.
Examenele erau din ce in ce mai dure, se poate verifica subiectele, deci hai sa fim seriosi.
Nici la bac nu se copia, s-a copiat dupa 90, asta da. Dar nu mai ajungeai in bac de fapt, nu luai treapta doua daca nu erai in stare.
anonim_4396 întreabă:
AndrewTate7789 întreabă: