Nu stiau mare lucru ca nu aveau acces la carti, material din afara ca era pe valuta si ceausescu nu vroia, asa ca eram in urma, insa ce se invata, se invata.
Era dura scoala, mai ales facultatea la politehnica, te rupea! Nu intrau pe pile, pe pile se transferau din alt oras in al lor, statu ii repartiza, le dadea loc de munca automat.
Cum copiai tu in sistem concurential?! La admitere liceu, treapta doua (la sfarsit de clasa 10-a), la admitere fac era concurenta de nu se poate, si daca profii vroiau sa zic, nu puteai face miscare din cauza colegilor ca te turnau imediat. Deci ala e dus cu pluta care ti-a zis ca era flu flu asa.
De aia pe vremea aia cine era inginer, medic, avocat, economist, arhitect, profesor, era f respectat, ca nu puteai termina oricum ca acum, nu oricine reusea, se leaga f bine ce zic eu.
Isi puneau pe usa "Ing popescu iulian", de ex! Tocmai ca nu era asa deasa treaba, nu era banal sa fi inginer.
Pai tatal meu si-a pus asa pe usa, sa se dea mare, nici macar pe mama n-a intrebat-o, in loc sa puna fam cutare, ca asa e normal sa pui.
La bac nici acolo nu se prea copia, sa zicem ca poate aia de la seral erau mai pasuiti, poate, dar nici aia nu e sigur. E posibil ca in unele locuri sa fie mai blanzi la bac, ca acolo nu era concurenta, aici poate are dreptate, dar doar cu bacul si atat.
Nu stie el, s-a luat dupa unu de 50 ani care a fost la profesionala, la seral si cu aia la bac poate erau mai okey, dar la general eu am zis, la amditere liceu, la treapta doua adica examenul dupa clasa 10-a, la admitere fac, era mare concurenta, cum copiezi la concurent? CIne te lasa? Gandeste-te logic!
Si daca a iesit inginer, minte ca n-a invatat, mine ca sa blameze regimul, ca multi fac asa.
Restu era cam praf, dar nu invatamantul.
Daca-s 2 pe loc (Dar erau mai multi), in primul rand colegii nu te vor lasa sa misti macar.
Am zis si lui, de aia intelectualii erau f respectati, tocmai ca nu faceai o fac asa oricum, nu ieseai daca nu invatai, nu era ca acum, deci erau cam putini din astia si f multi cu studii medii sau profesionala.
Nu, faceai 9 luni inainte, deci luai admiterea vara asta, te duceai in armata din oct anul asta si pana mai anul viitor, apoi din toamna anului viitor incepeai facultatea. Se duceau dupa fac 6 luni, aia amanati inainte din n motive.
Normal ca aveai avantaje, plus ca era una sa faci armata cu toti taranii 1 an si 4 luni, si alta 9 luni cu aia intelectuali.
Era concurenta de nu se putea, cine zice ca nu se invata, minte.
Plus ca si in fac dupa 80 s-au durizat si subiectele la admitere ca era interes sa nu intre multi, plus ca si in fac examenele erau f dure, ca nici aia care intrau nu era interes sa iasa toti absolviti.
Dovada sunt subiectele de admitere, compara anii 70 cu 1984-1987 de exemplu la politehnica acelasi profil.
Si am zis nu era interes sa intre multi pentru ca din 1966 de cand cu interzicere de avorturi, erau prea multi care vroiau la facultate.
Deci asta este, se leaga totul ce zic!
Cea mai mica concurenta la poli era la metalurgie, acolo se intra cu 5, 5 si ceva, e adevarat. Dar nici acolo mi se pare ca nu era locu si studentul, se duceau aia mai slab pregatiti acolo, si nu era asa cautata.
La pol opus era automatica si electronica, acolo se intra cu peste 9.
Pai era dupa revolutie.
Inainte nu se copia deoarece BAC-ul se dadea cu profesori si supraveghetori de la alte licee din alte localitati si era concurenta intre scoli.
Nu era materie separata, dar erau prevazute teme la dirigentie.
anonim_4396 întreabă: