| mODIN a întrebat:

Dintre toti romanii care au trait vreodata, cine vi se pare cel mai valoros?

Răspuns Câştigător
| Simpatic a răspuns:

Imi vine in minte acum unul singur si anume marele nostru inventator Virgilius Justin Capră, un "da vinci" neinteles de catre societate, mai inteligent decat toata clasa politica romaneasca de dupa 89 pana in prezent!

15 răspunsuri:
| siriusblack98 a răspuns:

Tovarasul impuscat in ziua de Craciun din 89' care a lasat Romania cu datoriile pe ZERO si cu multe constructii de care ne folosim si in ziua de azi. Eu nu am prins comunismul, doar am citit foarte mult si am stat de vorba cu persoane in varsta care l-au prins multi ani. Parerea pe care mi-am format-o este ca a facut mai mult bine decat rau ( Ceausescu ). Raul adevarat a venit dupa 89'. Iar aici bineinteles ca vor fi mereu pareri pro si contra si altii care vor compara comunismul cu democratia. Per total mie nu mi se pare ca Romania la ora actuala in plina democratie o duce prea grozav in nici unul dintre sectoare. Degeaba esti mai liber daca respectiva libertate vine cu bataie de joc din toate directiile. Prefer sa am parte de mai multe restrictii dar sa nu duc grija zilei de maine ca n-am job/bani/acces la medicamente/siguranta pe strada etc. Eu personal nu sunt nici hot, nici infractor, nu le am cu scandalurile/drogurile/jocurile de noroc/furaciunile etc. Deci nu m-ar deranja sa am un set de reguli mai stricte de urmat in societate si sa iau alimente cu ratia atata timp cat am tot necesarul pentru familia mea si stiu ca ziua de maine este asigurata iar de munca imi gasesc imediat daca vreau.

| relian a răspuns:

Alexandru Ioan Cuza. Na facut nimeni cea reusit el sa faca intr-o perioada foarte scurta.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru siriusblack98):

Adica preferi sa fi oaie mai pe scurt.
Comunismul a fost o pata neagra in istoria noastra. Nu din cauza lui Ceausescu. Cu adevarat cei care taiau si spanzurau in tara au fost cei de sub el. Securistii si sifonarii. De fiecare data cand venea Ceausescu in vizita in marile orase si uzine, cu cateva zile inainte se pregatea zona respectiva unde urma sa fie vizitata, sa puna aranjamente, decoratiuni, tarabe pline cu belsug, parade, poezii, etc. Si dupa ce pleca Ceausescu din zona, toate aranjamentele erau stranse si impartite intre securisti. In timp ce populatia din patura sociala mediocra, si saraca se chinuiau sa supravietuiasca. Cei care prosperau erau oamenii care sifonau la securitate, tovarasii de partid si rudele acestora. Cand Ceausescu trimitea la export grane si alte bunuri, el credea ca sunt destule incat sa ne ajunga si noua. Insa el se insela amarnic. Securistii figurau pe acte ca s-a produs in toamna de exemplu 20.000 de tone de porumb, dintre care 10.000 se ducea spre export. In realitate, productia era de 15.000 de tone, si spre export plecau tot 10.000. Doar ca in tara pentru consum ramanea mai putin din ce declara pe foaie. Si asa murea lumea de foame cu ratiile de mancare. Lumea se plangea ca mor de foame si Ceausescu se scarpina in cap, pentru ca el credea ce scria declarat pe foaie. Nu stia el realitatea si ce se ascundea sub pres. Asta cu porumbul e doar unul din exemple. In realitate asa se intampla cu toate produsele. Intr-adevar Romania nu avea datorii externe, dar cu ce cost?
Nici nu mai zic de miile de oameni care mureau la canalul Dunare-Marea Neagra, multi dintre ei nevinovati pentru ca erau sifonati de pupincuristi, ca ascultau radio din alte tari, sau ca au zis ei la betie un banc despre tovarasu'.
Atunci aveai loc de munca, aveai casa, dar traiai doar pentru a supravietui si atat. Ce viata e asta in care traiesti ca sa apuci sa vezi ziua de maine?
Daca nu iti place lumea in care traim, inseamna ca nu stii ce sa faci cu libertatea data de oamenii care au murit pentru ea.
Tipul asta de stil de viata e fix potrivnic unei oi. Nu isi face griji niciodata pentru ca ciobanul are grija de ea. Per total, iti place sa fi cocolosit sub patura comunista in loc sa dai din coate pentru propria ta libertate.

| siriusblack98 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Fii tu lup pe burta goala happy

Spre deosebire de tine care astepti o restaurare a comusimului ca sa ai si tu o casa si un loc de munca, eu am plecat de la zero si am obtinut aceste lucruri dand din coate sub libertatea in care nu te integrezi tu.

Mai omule, nu ma cunosti si nu te cunosc, te exciti degeaba pe aici ca nu ma impresionezi cu nimic sincer laughing Stai cumintel ca am casa mea, am un loc de munca si sunt posesorul a 4 autoturisme. Din punct de vedere financiar stau chiar bine pot spune si multumesc lui Dumnezeu. Dar situatia mea financiara nu ma face totusi sa fiu orb la o economie in liber picaj si la o tara in total declin. Cum am zis, lasa-ma pe mine asa cu conceptiile mele de oaie comunista si ramai tu lup pe burta goala. happy

| mODIN explică (pentru siriusblack98):

De unde pana unde traim intr-o tara in total declin? laughing

Excluzand 2008 cand a fost criza si 2020 cand a fost covid, arata-mi orice perioada de timp in care economia tarii nu a fost in crestere.

| siriusblack98 a răspuns (pentru mODIN):

Ti se pare ca o ducem bine la vreun capitol? Agricultura e la pamant, inflatia e in floare, tineretul pleaca pe capete in strainatate, abandonul scolar e in crestere, mai mult de jumatate din populatia muncitoare isi duce traiul pe salariu minim ( care nu poate asigura un trai decent ) tu unde traiesti? Voi nu prea vedeti ce e jurul vostru cat timp burta e plina, nu?

| mODIN explică (pentru siriusblack98):

Tu cu ce alta tara ne compari? Ia compara-ne cu celelate tari foste tari comuniste si zi-mi daca ti se mai pare ca suntem saraci. Ia compara-ne cu tarile din afara Europei si zi-mi ce parere ai.

Intotdeauna ridicam in slavi vestul. VESTUL VESTUL, OH DE CE NU SUNTEM CA IN VEST. Da? Ia compara ratele de criminalitate, divort, dependenta de droguri si sinucidere cu cele din vest si dupa mai vorbim.

Tu realizezi ca daca erai in comunism, acum acele 4 autoturisme erau ale "noastre", nu mai erau ale tale laughing). Asa era moto-ul comunismului. Toate pamanturile si averile de dinainte de comunism au fost luate cu forta si puse sub stapanirea statului. De unde crezi ca avea statul bani sa dea case si loc de munca la fiecare cetatean? Asa din bunatatea ideologiei comuniste? Casele si siguranta care erau date fiecarui cetatean, erau furate de la oamenii care aveau. Crezi ca in comunism era ideologia de Robin Hood? Se luau averi cu forta si de la oameni avuti cinstiti si de la oameni avuti necinstiti. Nu ai citit carti de istorie sau reviste vechi din perioada respectiva despre marea colectivizare dupa instaurarea comunismului?
Tu acum daca erai in comunism, Nu mai aveai 4 autoturisme si locul tau de munca era strict meritat dupa cat de bun prieten erai cu partidul. Noroc ca am reusit sa abolim comunismul ca s-au dat cu greu unele case si pamanturi inapoi...

| siriusblack98 a răspuns (pentru mODIN):

De ce sa ne comparam cu cele mai sarace tari de pe planeta? De ce trebuie sa fim cei mai "bogati" dintre cei mai saraci? Nu am comparat nimic cu vestul. Analfabetism functional se numeste atunci cand citesti ceva si nu poti intelege.

Nu ma deranja sa nu mai am cele 4 autoturisme daca restul lucrurilor importante erau asezate cum trebuie in tara asta pentru absolut toata lumea fara exceptie. happy Eu spre deosebire de voi, as pune prima data binele comun al tuturor in locul super-confortului personal. Nu o mai da cum vrei tu doar ca sa iti gadili singur ego-ul ca nu merge. Discutia a plecat din punctul A si ai dus-o in directia gresita. A plecat de la valoarea unui om din istorie. Ce au facut ceilalti pe la spatele lui Ceausescu este cu totul alta poveste. Iar colectivizarea nu a fost un lucru rau. Colectivizarea pur si simplu se asigura ca Ion nu o sa fie miliardar in timp ce Gheorghe nu are o felie de paine sa puna la copii pe masa.

A mers discutia in directia potrivita, pentru ca noi oamenii nu suntem pregatiti psihic inca sa implementam comunismul in mod corect. Toate formele de comunism au esuat datorita unui singur defect al omenirii, anume : Ego-ul care ne saboteaza pe toti si pe care il avem cu totii.

| TimberWolf a răspuns:

Eu, am valoarea cea mai mare! https://www.youtube.com/watch?v=zauYFTuUdOM

Discutia a mers in directia total opusa. S-a inceput discutia despre mere, a continuat cu pere si s-a incheiat cu portocale. In concluzie, un fost roman pe care il consider eu de mare valoare este Nicolae Ceausescu.

Întrebări similare