Depinde cum vrei sa privesti aceste sfaturi.
O critică literară e interesantă. Fiecare sfat afirmă - implicit - ca există un fenomen social, că acel fenomen este nociv, si invita la o alternativă. ca concept, alternativa se construieste prin a decompune fenomenul social in scop si implementare. Odata decomus, sfatul pare ca da vina pe implementare, nu pe scop. Eliminand implementarea nociva, cititorul este rugat sa gaseasca creativ o alta implementare pentru acelasi scop.
Ex. "Distreaza-te fara alcool" -> e ok sa te distrezi dar nu e ok sa te imbeti. -> gaseste moduri de a te distra fara sa te imbeti.
Acum putem enumera fenomenele sociale vizate: "betia", "obsesia de comunicare impersonala si indirecta", "drogarea", "narcisismul" si "folosirea oamenilor ca mijloace".
Tot argumentul este bazat pe ipoteza ca aceste fenomene nocive dar ispititoare pot fi inlaturate fara a sacrifica presupusele scopuri, anume de a te distra, a avea relatii cu oameni, a visa, a fi fericit si a iubi.
Mai putem vorbi si de tendinta de a purifica. Iubirea pura este mai buna decat iubirea conditionata (impura).
Acum, ca argument moral, se putea mai bine, dar are un oarecare merit.
De ce patetic? În primul rând, am pus citatul între ghilimele. Deci, am arătat că nu îmi aparține. Apoi, l-am luat de pe net, nu de pe Facebook.
http://www.citatepedia.ro/comentarii.php?id=244798
Sa te distrezi fara alcool este o distractie autentica, privata de droguri.
Sa vorbesti fara telefon suna bine. Insa ce te faci cand toti sunt pe telefoane?
Zâmbește fara poze selfie?! Mai bine zis nu zambi fals. O poza o faci ca sa imortalizezi un moment, adesea cel fericit.
Iar ultima este ceva intre basm si prostie. Ca si cum ne-am gasit toti perechea perfecta si nu are rost sa impunem conditii.
Chiar pare ca ceva rupt din citatele motivationale de pe Facebook, buna de pus dimineata la cafea. Ironic o citesc de pe telefon.
Totul e bine până la iubirea fara conditii. Conditiile acelea nu se potrivesc acolo. Nu exista condiții in iubire. Unde sunt conditii nu e iubire.
Mai bine suna "Iubeste fara sa suferi"
Hedoismul filozofic înseamnă fericirea din interior,ma bucur ca ai ajuns la concluzia asta, îți iluminezi mintea dacă înțelegi asta, totul e o iluzie, toată lumea materiala, nu ai nevoie de nimic sa simți fericirea interioara