| RAY a întrebat:

E ora 1 noaptea si ma gandesc la economia Romaniei, cum ar putea sa se faca ceva? Azi China exporta tot, ce sa produci? Ce sa vinzi? Cum sa faci economie?

De acord, avem mult pamant cat cica sa dam de mancare la 80 de milioane, dar tehnologie? Totul se produce in China, chiar ma intreb ce naiba produc restul tarilor daca China produce totul

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Tehnologie de vârf, necesită capital, investiții. Cu investițiile pe care le poate face capitalul românesc nu sunt suficiente, capabile să atingi și să implementezi tehnologiile de vârf. Astfel trebuie schimbată politica economică față de investițiile străine, încât țara noastră să devină atractivă pentru ele. Atunci forța de muncă rămâne în țară. Dacă cei 4 milioane de expați români se întorc că au unde munci, țara se dezvoltă. Să vinzi ce se cere la export. Sunt cereri la export, de aceea exporturile nu scad nici în perioade de criză. Au dorit chinezii să importe vite de la noi. Au întrebat? Puteți să ne livrați 500 000 de capete imediat? Nu am avut de unde. Au cumpărat din altă parte. Infrastructură, șosele, aeroporturi, porturi, locuințe, toate astea merg împreună cu dezvoltarea economică.
Toată economia de pe vremea comunismului s-a prăbușit nu din cauză de furt și jaf cum susțin conspiraționiștii ci din faptul că condițiile ecomomice globale s-au schimbat atunci iar producția noastră de bunuri nu ținuse cont de evoluțiile internaționale. Producție fără vânzare înseamnă faliment. Ori te armonizezi cu piața, ori mori. Toate sunt corelate. Acum mulți acuză companiile globale că ele sunt capul răutăților în România, că ele ne exploatează. Cea mai mare întrebare este dacă vrem să supraviețuim ca țară în noile condiții economice mondiale? Dacă da, atunci trebuie să ne adaptăm la ele. Pe vremuri era un minister al planificării, dar în fiecare intreprindere era un birou de planificare. Tatăl meu a fost planificator la Abatorul Arad. Azi mai planifică ceva ceva? Suntem în epoca calculatoarelor, se pot face simulări, scenarii de viitor cu viteză și elaborate, pot fi prevenite crizele. Nu se pune problema că revoluția din 1989, la care cei mai mulți nu văd decât partea violentă și senzațională a fost bună sau rea, a fost necesară. Problema este că aproape nimeni din țara asta nu a fost în stare să o prevadă prin prisma schimbărilor economice. Asta se întâmplă în continuare. Guvernele se schimbă la 4 ani, România trebuie să supraviețuiască la termen lung. Politicienii nu văd perspective mai mari decât mandatul lor efemer. Face parte asta din economie? Da. Lasă China, de ea au grijă alții. Noi trebuie să avem grijă de noi, că dacă nu avem, vecinii sigur n o să aibă.
Astfel dta poți deveni unul din cei care va salva economic România. Pentru aceasta trebuie identificate adevăratele probleme, cauze și acționat politic în consecință cu planuri flexibile, adaptabile la termen lung.

2 răspunsuri:
| RAY explică (pentru sadrian46):

In primul rand scuze ca te/va deranjez la ora asta, un raspuns foarte bun, chiar l-am citit cu placere

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru RAY):

Nu mă deranjezi, sunt de puțin timp pe TPU, te cunosc puțin din răspunsurile pe care le dai, apreciez activitatea dtale de aici.