Uleiul de masline nu e pentru prajit.
Nici cel de PALMIER. Imi spunea cineva din Spania ca la ei e aproape gratis, tocmai din cauza ca nu il foloseste nimeni la prajit.
MC folosesc exclusiv ulei de palmier, fiindca nu prinde miros si pot praji cantitati mai mari, insa nu le pasa la ce pericole expun clientii.
Daca chiar nu poti evita prajitul, atunci prajeste in ulei de rapita (contine antioxidanti) sau in untura de porc (care contine colesterol, si din care se formeaza mai putini radicali liberi decat din uleiul de floarea soarelui)
"Uleiul de masline are un punct de ardere (atunci cand ti se pare ca fumega tigaia) la o temperatura mult mai mica in comparatie cu alte tipuri de ulei. Punctul de ardere al uleiului de masline este situat undeva intre 185 si 210 grade Celsius. In momentul in care atinge aceasta temperatura toate proprietatile lui bune se distrug si, mai rau, pot sa apara compusi care sunt daunatori sanatatii. Niciun ulei nu este bun in momentul in care ajunge la punctul de ardere de aceea numai anumite uleiuri sunt potrivite pentru prajit fara sa isi schimbe structura moleculara.
La temperaturi mici pana la moderate poti folosi uleiuri de nuca de cocos, porumb, masline, susan sau nuci. Aceste tipuri de ulei sunt bune pentru preparate la cuptor la temperatura mica, pentru sotare la foc mic si in salate
La temperaturi medii foloseste ulei de nuci de macadamia, de rapita sau sofranas.
La temperaturi inalte sunt indicate uleiurile de avocado, floarea soarelui sau soia."
Mai bine nu, e posibil sa fie adepti dupa aceea si nu de alta dar nu-mi place concurenta, vreau sa fiu unic... pune si tu link la altceva.
Da, poti sa il folosesti la mancare, dar doar o data in viata.
Grecii numai in ulei de masline prajesc si gatesc, si nu-i nimic daunator. Cat am fost in Grecia numai uleiul de masline il foloseam, imi era la indemana.
Daca se poate cu cate mai putine prajeli este mai bine.
In Grecia am folosit numai ulei de masline, aveam de la sursa direct, de la socrii mei care au livezi de maslini. Acum in Germania, uleiul de rapita il folosesc si cand si cand trimit socrii uleiul de masline. Cartofii in uleiul de masline se prajesc frumos, devin aurii si au un gust mai bun, pe cand la uleiul de floarea soarelui/rapita nu ies asa.
Asta e ..ca e okay raspunusul sau nu il scrii.
eu redeam ca e ironic la inceput cand vedeam ce raspunusri da dar vad ca nu e iroic chiar e prost.
dar nu numai ca e un raspuns prost e impresionant.
pai la cineva a intrebat daca sa ii schimbe formula lapte la un bebe ca cica ar fi bebe prea agitat si Mihai ii raspunde
"pai dai lapte de capra, il lasi putin sa se opareasca ca sa nu oparesti copilul"eu am ramas ma socata
Stii tu ca asa fac? Eu te asigur ca folosesc uleiul ala exact atat cat este bun.Aia nu risca nimic, cand este vorba de companii mari, aia nu se incurca in maruntisuri de genul asta, te asigur de asta.
Deci foloseste uleiul ala exact cat este recomandat.Gandeste ca aia fac milioane de dolari, nu umbla nimeni cu gainarii de genul asta in cazul companiilor foarte mari.
Ei si mancarea daca ramane o arunca, nici un angajat nu are voie sa ia nimic acasa.Lucrezi tu acolo, iei ceva mancare, dai mai stiu cui, asta dupa ce ai tinut manacarea aia vreo 2 zile, sau cine stie ce manainca ala, gata moare, vin aia sa dea in judecata MC.Nu se joaca nimeni cu asa ceva.
Apoi toate aceste firme mari sunt controlate, eu cred ca mai degraba are omu acasa uleiul sil foloseste de mai multe ori decat ar faco MC.
Eu intotdeauna am cam afirmat ca nu exista mancare (ne)sanatoasa, ci obiceiuri. Aici, desigur, toata lumea are de comentat. Nu inseamna ca n-avem toti dreptate.
Nu intotdeauna ce e mai gustos e neaparat mai bun pentru noi. De exemplu, as manca 10 prajituri Magura odata, insa corpul meu nu va rezista la mai mult de doua. Corpul stie singur sa se protejeze 99% timp. Cum nici apa nu torni 5 litri in tine.
Deci nu trebuie sa ne fortam limitele prea mult, nici macar in sport.
Ca o nota personala, in general cand gatesti cu untura e clar ca rezultatul final este mai gustos, desi n-am mai mancat prajeli in untura de mai bine de 10 ani. Nu cumpar untura si nici n-am de la cine sa iau (de la tara sau de undeva).
In general afara de cartofi prajiti (mai ales acasa sunt intotdeauna aia cei mai buni) nu prea consum alte prajeli. Nu sufar carnea prajita (de orice tip, vita/pui/peste) decat snitelul, adica sa mai aiba totusi o crusta ceva. Dar mai mult imi place la cuptor/gratar/fiert. Cartofii tot prajiti ii prefer (doar acasa), dar pot fi gustosi si copti, daca poti adauga niste condimente peste ei. Altfel "raw" tot prajiti ies mai buni.
Eu fololosesc ulei de floare soarelui uneori mai adaug si niste untura in ulei pentru gust.
Ideea e ca nu trebuie sa prajesti de multe ori in aceeasi unsoare pentru ca nu e sanatos. Asa odata de doua ori, merge.
Uleiul de floarea soarelui este ok si untura,dar prajelile pot afecta in timp ficatul, eu personal imi fac gratare cu cat mai putin ulei posibil,in rest multe fructe,legume,grasimile nu sunt rele,asta e un mit, raul il cream cand frecam menta si nu facem nimic si mancam mult,mai multa supa de pui scade pofta de mancare,mai multe lichide, untura cu paine e foarte sanatoasa, e grasime sanatoasa, pura, animalica, le aud pe uni ca cica e nesanatoasa, nu e adevarat asa ceva, nesanatos e ceea ce face omul nu ceea ce ne daruieste natura
LisaJulie întreabă: