anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hei, TPUași, am zis că mi-am rezolvat toate problemele deci nu vă voi mai deranja cu problemele mele, dar astă seară, mai mult ca niciodată mă încearcă noi stări și gânduri. Am discutat și cu mama, dar nu simt că mi-a zis ceva concret și am renunțat oricum. În final văzând că sunt frustrată, mi-a creionat un răspuns oarecum și m-a întrebat dacă nu cumva vreau să merg pe contabilitate. Dar înainte m-a întrebat ce-mi place mie și i-am spus că oricum ceea ce-mi face mie plăcere, a apus de mult, sunt lucruri pierdute în lume și de neatins pentru mine. happy Dar i-am spus că eu nu doresc să mai rămân în învățământ dacă apar toate schimbările pe care doresc cei din învățământ să le facă (anume ca să se dea examen la Unitate și nu la inspectorat, directorul să aibă puterea de angajare/concediere, salarizare în funcție de performanță și clar programul de 8 ore la școală), deci m-am gândit și la ideea contabilității, deoarece măcar ar fi un job mai solitar, chiar unul ce necesită atenția la detalii și nu necesită prea mult ca cineva "să mă placă"-un public/om ca eu să pot să-mi exercit meseria, așa cum se presupune că ar fi în învățământ.
Dar lunile acestea, până la înscrierea la facultate, mă tot gândesc la ce profesie să aleg și chiar nu știu, chiar nu știu ce mi-ar plăcea măcar minim, că așa cum i-am răspuns și mamei, ceea ce știu că-mi place sau visam eu să fac, e apus.
Însă acum, poate din cauza nopții și a frigului mă încearcă tot felul de gânduri, dar mi-am amintit de boala mea(hipotiroidism), și știu sigur că mă va duce la moarte, că mai devreme sau că mai târziu, dar știu sigur că mă va duce acolo, și citind vârsta de acum, realizez că am cam îmbătrânit, așa că dilemele mele mai mari de acum, decât cele de până acum(la ce faculta să mă duc) mai mult mă gândesc dacă să mă mai duc. Și chiar am nevoie de un sfat.
Mi-am dat seama că dacă oricum o să mor cândva, mai are rost să fac o facultate, mai ales la vârsta asta? Și cine îmi garantează că mă voi angaja cu facultate? Dar apoi îmi apare în gând că și fără, unde mă voi angaja, asta în ideea că nu mor nici prea repede, dar parcă nici la vârsta mea nu mai are rost. Adică oricum nu vreau familie, și nici de înfiat nu sunt 100% sigură că mai doresc, deci oricum cui aș lăsa, să zic că aș aduna acum, așa cum fac în mod normal oamenii normali la tinerețe. Plus că eu casa sau mai ales pământul cu o grădină o voiam musai, doar pentru a sta liniștită, a privi cerul nopțile și a scrie, însă am cam renunțat și la ideea de scris, iar la ideea că oricum mi-aș lua casă în România la tinerețe, s-a cam dus și ăsta, iar la bătrânețe oricum nu prea mai are farmec, nu știu dacă aș mai avea vigoarea (nu că oricum acum aș avea-o happy ) și viziunea din tinerețe pentru a mai scrie romane, deci casa la bătrânețe nu mă mai prea ajută și în speranța că oricum nici nu ajung până acolo, că ar fi prea mult de trăit laughing) dar nu știu ce să aleg, oricum aș privi, în ambele idei și decizii, pare că aș avea și avantaje și dezavantaje.
Cu facultate aș câștiga mai bine, dar e cam târziu, mai ales că nu-mi garantează nimeni că eu o să și am succes, dar mai ales bani cât pentru o casă, imediat, iar fără facultate aș avea salariu mai mic, dar aș trăi mai liniștită, dar nu știu ce să fac altceva dacă totuși nu ar mai fi învățământul, mă refer fără facultate, dar pe care să mă pricep, că cele mai multe locuri de muncă fără faculta ar fi cele de lucrători comerciali, dar pe acelea aș fi praf, deci cum o dau simt că nu o nimeresc. straight face
Dar nici facultatea nu mă atrage, mai ales la vârsta asta. Plus că am deja fricile din trecut. Cu prima ratată. straight face Nu sunt în stare să prezint chestii în fața unui amfiteatru. Iar asta mă face să cred că voi rata și la următoarea. Deci aș da niște bani de pomană. Și nimeni nu-mi garantează nimic cu jobul.
Deci ce mă sfătuiți?
Cred că nu ar fi nimic de sfătuit oricum happy dar mă încearcă multe gânduri și stări acum. sad

10 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ceea ce știu că-mi place sau visam eu să fac, e apus. Cum a apus?
dar mi-am amintit de boala mea(hipotiroidism), și știu sigur că mă va duce la moarte. Ei mna, toți murim de o boală, nimeni nu moare sănătos de tot. Dar sunr medici, medicamente.
Mi-am dat seama că dacă oricum o să mor cândva, mai are rost să fac o facultate, mai ales la vârsta asta? Da, dacă faci o facultate, o să ai de mîncare pînă mori, acesta este rostul,
Deci ce mă sfătuiți. Să scrii. Și dacă adaugi și ceva sens la ceea ce scrii, o să devii scriitoare.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Aidplm! Invata naibii engleza plus germana la nivel C1 sau mai bun, si in ziua doi dupa ce ai certificarile, te angajez eu cu 1000 EUR net salariul de plecare.

| anonim_4396 explică (pentru GabiDumitrescu):

Păi, engleza e în proces, dar încă chițăie. laughing) Cu germana mă apucasem să învăț doar vocabularul dar nu, e too much. Nu m-a atras deloc. Mai mult mi-a plăcut să studiez alfabetul arab. Însă cu niciuna nu am mers mai departe. laughing) Ce să mai zic de draga mea coreeană. Și pe limbi străine am vrut să merg la faculta, dar nu știu dacă am ce face cu facultatea, în afară de învățământ. Eu voiam pe translator deoarece auzisem că e o muncă mai solitară, pe gustul meu, dar mi-a zis văr-miu că deja a cam apus și munca de translator, și parcă am cam început și să-i dau dreptate, la mine în Călărași deja dacă mai există doar o firmă din asta de traduceri, să zicem mersi. Iar în București, nu am prea mai văzut nici pe acolo. Iar ca prof, mai ales la clase și mai mari, nu mulțumesc. Dar oarecum m-am decis. Mă duc la drept, în vară mă duc să-mi fac toate actele pentru adopții, și până termin facultatea mă duc să înfiez un copil și m-am decis ca undeva la 30 de ani să plec de acasă cu copilul meu. Adică în afară. Strâng bani și dacă îl iau bibic pe ăla mic, până ajunge el la gimnaziu, strâng ce adun din afară și mă reîntorc în România să-mi iau o casă ceva mai mare. După mii de conversații cu mama și cu faptul că orice am face ea nu dorește să deschidă o firmă, dar pe care chipurile eu o manageriam și făceam contabilitatea, pe care ea mă învăța, m-am enervat și m-am decis, dacă până la 30 de ani nu plec în afară, nici că mai plec. Oricum vreau chiar și pentru cultura și educația mea să mai învăț o limbă străine pe care să o exersez în noua țară. happy Deci de asta m-am decis, moartă dacă plec și nu mă las.
Dar mulțumesc de ofertă. happy

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce te opreste sa iti deschizi firma si sa subcontractezi contabilitatea? Crezi ca eu is contabil sau am vreun talent in directia asta? Am de platit niste facturi de vreo 800 RON de vreo 2 saptamini incoace, in conturile firmei peste 20.000 RON, fara alte datorii, dar efectiv mi-a fost groaza sa intru in online banking sa fac doua plati amarite...

| anonim_4396 explică (pentru GabiDumitrescu):

Păi exact pe treaba asta am purtat discuția cu mama. Eu i-am zis că aș fi vrut să-și deschidă ea firmă de conta, să ia magazine și srl-uri, firme cum e mătușica, de lucră de acasă, dar mă rog, mătușa e fără a avea firmă sau ceva, ține doar evidență primară pe la srl-uri și i-am zis mamei că le ia ea, dar le lucru eu, dar ca să rămân și cu funcția de bază în învățământ, și ne-am ciondănit. Că a zis că nu se poate deschide firmă de conta, fără a fi expert contabil și a zis că acolo se face analiză economică și că ea nu mai are cap de așa ceva. Și în final ne-am certat rău și mi-a zis că dacă vreau asta să fac eu asta, dar mi-a zis tot ea că fără faculta parcă nu se poate. Și atunci m-am enervat și i-am zis că nu cred că mă mai duc nici măcar la facultate, că îmi iau copil și plec afară, deoarece ea chiar nu se gândește ca noi să o ducem mai bine ci doar ca să muncim și aia e. Ne-am cam ciondănit. Dar acum chiar nu știu ce să fac. Chiar aș pleca într-un an, doi prin Anglia, dar nu știu încă limba bine. Și nici nu știu cum se procedează cu tot "procesul plecării".

Dar stați, dacă nu le plătiți la timp, nu primiți penalizări? Și pe ce este firma dv? happy

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai poti ramane cu functia din invatamint si sa lucrezi ca si contabil part-time, pe PFA. Sau pe SRL, cu norma partiala. Mare fis, exista solutii. Firma de conta cam are dreptate, iti trebuie macar un expert contabil, da...
P.S. Daca nu platesc la timp primesc penalizari. Si ce daca? Platesc si penalizarile si no problem. Codul CAEN principal e "Alte servicii de editare" la mine. Un cod care spune totul si nimic. happy

| iulia0514 a răspuns:

De ce ai renunțat la visele tale? Niciodată nu e prea târziu sa faci o facultate eu am aproape 33 de ani și anul viitor vreau să mă înscriu din nou la facultate! Cu hipotiroidism poți trăi mult și bine dacă faci tratament, bunica mea a avut aceeași boală și a trăit 94 de ani!

| anonim_4396 explică (pentru iulia0514):

Ohoo happy sincer eu sper să nu apuc atâția, dar chiar longevivă bunicuța ta. happy
Și succes! big grin
Hai că mă duc și eu la anul iar dacă mă hotărăsc până în vară ce vreau să fac. laughing) Nici acum nu știu.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Adaptează te și accepta noile reguli din învățământ. Ignoră ce nu ține de tine și mergi mai departe

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Rămâi în învățământ. Nu ai colegi/șefi ca să te supere, ai vacanță pe timpul verii.