Eu cred ca l-a intrebat pe paznicul care spune adevarul unde duce usa pazita de paznicul mincinos
Nu, nu poate intreba care este usa ce duce-n libertate, deoarece avem asa: 2 paznici, unu' care este mereu sincer, iar celalalt care spune numai neadevaruri.Care este adev? Nu stim.Cum facem sa-l aflam, avand in vedere ca nu avem la dispozitie decat o singura intrebare de pus? Ce-i intrebam pe paznicii respectivi? Simplu."Celula aceasta are o forma patrata, nu? Atunci iesirea trebuie sa fie-n acea directie" ( intrebare capcana dupa care se afirma rasp. la intrebarea initiala, fara sa fie nevoie sa-l si cunoastem, caci am spus-o doar pentru derutarea paznicilor, si, raspunsul lor de final). Noi stiind deja ca aceasta este patrata.Raspunsurile vor fi constituite dintr-un adev. ( aceea ca aceasta are forma patrata) si dintr-o minciuna ( ca aceasta are orice alta forma numai patrata nu).Si de ce spun dintr-un adev. si-o minciuna? Simplu, in intrebare se si specifica la un moment ca diferenta dintre cei 2 paznici este faptul ca unul spune numai adevarul iar altul numai minciuni.Deci, logic luand-o, cel care minte mereu va minti si-n acest caz, unde noi, stim deja rasp. corect la intrebarea pusa si deci ne vom putea da seama care care este usa corecta.Stiu, am pus 2 intrebari intr-una singura, chiar daca nu pare, afirmatia de dupa intrebare este si aceasta tot o intrebare, dupa cum spuneam, una capcana.
Acum, nu stiu sigur cat de bine ar putea da roade varianta mea, depinde si de acei paznici, daca s-ar incumeta in a preciza, in rasp. lor, si locatia in care duc acele holuri, ori, cel putin, sa-ti ofere un indiciu.
Intrebarea ar fi: daca v-as intreba care e drumul spre iesire, ce ar raspunde celalalt?
Astfel mincinosul ar arata drumul gresit, iar cel care spune adevarul la fel, deci puscariasul ar trebui sa iasa pe cealalta usa.