| Mosotti a întrebat:

Ieri am citit in Libertatea despre Jacqueline Jencquel din Franta milita ca sa se legalizeze euthanasierea la cerere peste tot in lume la persoane de peste 75 ani in caz ca au suferinte incurabile la cerere, ca e normal sa-ti alegi cand vrei sa decedezi.
Pana la urma s-a rezolvat singura acasa in 2022, n-a mai vrut sa se duca in Elvetia pentru suicidul asistat, in unele tari e euthanasierea permisa la cerere, in Elvetia suicid asistat la cerere daca ai boli incurabile si care nu pot fi ameliorate cu nimic.

In Olanda e euthanasierea si in cateva state SUA.

Mie mi se pare okey, intrebarea mea este, de ce nu s-a facut asta peste tot?!
Ptr ca intrebarea este:

Daca nu le pasa ca ai ce manca sau nu, daca nu le pasa daca ai nivel de trai bun sau prost, asta la nivel global, daca nu le pasa ca mori in razboaiele organizate de ei pentru interese, de ce i-ar interesa ca mori cand vrei? Mai ales ca oricum ar lua niste bani de la cel ce cere asta.
Adica daca analizezi, ceva nu e in ordine.

Ca si suicidul, de ce religia (care a fost facuta tot de mari smecheri pentru manipularea fraierilor) il interzice?! Pe ce baza sanatoasa la cap, nu aberatii cu lumea ailalta si alte porcarii, cand nu s-a pus in evidenta practic ca toate iluziile astea n-ar fi iluzii.
Ca tot asa de ce le-ar pasa, cand lor nu le pasa de viata ta.
Nicaieri n-am gasit pe undeva intrebarea asta.

Cu asta dau eu o parere, pentru ca aveau interes sa le muncesti lor pe nimic, sa aiba sclavi, si ca sa-ti ia iesirea in caz ca nu iti convenea, au bagat ca suicidul e pacat sau boala.

Dar cu euthanasierea nu stiu de e nu s-a facut peste tot.
Dupa mine oricine care are boli incurabule chinuitoare neameliorabile cu nimic, trebuie sa aiba dreptul sa ceara fie suicid asistat sau euthanasiere.

La animale de ce se gandesc toti sa nu sufere? Chiar si stapanii "vai, nu vreau sa sufere, mai bine il euthanasiem". Si asta e peste tot in lume reglementat.
Ceva nu se leaga aici.

Voi ce parere aveti? Care e smecheria?

31 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Pentru ca suntem o tara CREsTINA de asta

| Mosotti explică (pentru RAY):

Lasa ca sunt tari si necrestine unde nu e reglementat, de ex China.

Pai daca crestinismul permite suferinta care e mult mai grava decat moartea, atunci ma p pe el de crestinism, din start e sadic, deci nu e bun pentru nimeni.
La animal se gandeste, la noi oamenii nu? Se vede cati bani da pe noi.

| RAY a răspuns (pentru Mosotti):

Dacă chiar vrei sa o faci nu consider ca trebuie sa aștepți vreun act, te arunci de la etajul 9, sau de pe o pasarela, în fata unui tren, bagi mana în priza, nu bei apa 3 zile, dai drumul la gaz vei muri visând, sunt atâtea modalități, numa sa vrei

Nu, e vorba sa mori onorabil fara suferinta si fara riscul de a ramane handicapat.
Ca de aia Elvetia ofera suicid asistat si in Olanda euthanasia la cerere.
Ce zici tu e taranie acolo, si nesigur.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ceva nu se leaga aici. Se leagă. Atitudinea în fața morții determină legislația. Sinuciderea e gratuită.

| Mosotti explică (pentru sadrian46):

Cum adica atitudinea in fata mortii determina legislatia? Lasa omu sa aleaga ce face, in democratie asa este, daca are motive intemeiate, lasa-l sa aleaga daca vrea sa sufere sau nu.
E dictatura sa hotarasaca unu pentru altul.

La suicid asistat e vb ce o faci cu ceva sigur si fara suferinta, nu badaraneste cu suferinta sau cu riscul sa ramai handicapat, e normal sa oferi omului la cerere o metoda decenta pe banii lui macar, daca sa traiasca decent oricum nu i-ai oferit, zic asta la general, fara legatura cu suicidul.

Deci nu se leaga ceva.

| Lioana a răspuns:

Mie personal nu mi se pare ok sa obligi medicii sa comita o crima, pentru ca eutanasia asta e: pe jumatate suicid, pe jumatate crima.
Daca as fi medic nu mi-ar conveni sa omor pe cineva la cererea lui. E ceva ce te poate afecta emotional, iti poate apasa conștiința.
Eutanasia e mult mai grava decat suicidul pentru ca bolnavul implica si o alta persoana in actul lui sinucigas.

| Hammurabi a răspuns (pentru Lioana):

În Statele Unite, nu.
Există aparatură complet automatizată care injectează, fără participare umană (dcât a celui implicat)

| Mosotti explică (pentru Lioana):

Pai in general cine se face doctor, devine insensibil, altfel nu poti fi doctor! Ai muri sa vezi zilnic suferinta si moarte.
Deci ala care va face asta, nu mai are apasare de constiinta.

Din contra, are constiinta impacata ca i-a facut aluia un bine ca l-a scapat de suferinta! Deci e invers.
Eu ca medic as avea sufletu neimpacat daca las un om sa sufere.

Euthanasia e buna pentru ca unii nu vor prin conceptie sa se sinucida.
Pai daca la animale se aplica, de ce nu s-ar aplica si la om?
Ca si la animale medicul are usurarea ca a salvat animalul de la suferinta sa stii.
Chiar el propune uneori "eu zic sa-l euthanasiem sa nu mai sufere...".

Daca te afecteaza emotional chestii de genul asta, te faci altceva, nu medic.
Iar daca nu te afecteaza emotional ca lasi un om sa sufere, atunci nu esti om.
Ca moartea taie o suferinta cronica, nu e nici un rau.
Asa s-a si gandit, de aia in unele tari e permisa, a fost gandita, nu asa aiurea.

| Mosotti explică (pentru Hammurabi):

Pai si la animale de ce e cu participare umana si nu e problema? Nu stiu de ce la oameni ar fi diferit.
Dar merge si automatizat.

| Lioana a răspuns (pentru Mosotti):

Tu dai exemplu animalele dar de unde stii ca animalele ar dori sa moara si nu spera si lupta sa se faca bine? Cand vedeam ca un cal e impuscat pe motiv sa nu sufere pentru ca si-a rupt un picior ma gandeam ce cruzime si ce egoism din partea omului sa faca asta. Adica un picior rupt se vindeca si chiar daca nu mai poate trage la caruta ca inainte, poate trai asa. Dar omul in egoismul lui il ucide pentru ca nu mai are nevoie de el si zice ca e pentru binele calului.

| RAY a răspuns (pentru Lioana):

Sa vezi ce fericit e un porc, o găină, o vaca, un miel sau o planta ca îl consumam

| Lioana a răspuns (pentru RAY):

Da. Mai ales porcul. Ai auzit vreodata cat de sfasietor urla?

| RAY a răspuns (pentru Lioana):

Da,după câteva beri și o femeie nebuna, sa vezi ce urli

Nu are ce sa spere animalul ala, cand are o boala incurabila, va chinui acel animal pana tot moare, medicii stiu f bine.
Si iti zic eu ca animalului ala nu i-ar conveni sa sufere pana moare, daca ar avea de ales, pentru ca e lipsit de sens sa suferi 1 an, ca apoi tot sa mori, mai bine mori acum si scapi de anul ala de suferinta.

Ca daca s-ar putea face bine, medicii fac tot ce pot pentru asta, nu-l euthanasiaza.

Osul la cal mi se pare ca nu se mai reface, asta ni s-a zis in liceu parca, deci nu se mai lipeste ca la om.

| Lioana a răspuns (pentru Mosotti):

Inteleg ca tu ai prefera sa mori decat sa suferi. Sau si daca nu ai suferi si ai fi in coma ai fi de acord ca familia sa decida sa te eutanasieze.
Eu am alta parere despre viata. Eu cred ca atata timp cat dureaza e nepretuita.

In mod normal porcul nici n-ar trebui sa mai tipe, ca oricum nu scapa, asa ca mai bine ar tace, o zic asa mai in gluma, n-ai vazut vitelu ca nu zice nimic? Ala sta cuminte la taiere.
Si oricum toate astea-s ceva automat, el nu e constient de situatia in care se afla, nu traieste constient suferinta ca omu.

Dar nu e normal sa vreau sa mor si sa nu sufar? CE motivatie am sa traiesc ca sa sufara?! Doar nu-s masochist.
Da, as fi de acord ca fam sa ma euthanasieze daca stau in coma, ca aia nu e viata, daca nu ma mai trezesc, si nici sa stau 1000 ani asa nu e bine, cand te-ai trezi vei avea mari probleme oricum.

E nepretuita daca e okey viata, daca e din aia de suferi mereu, nu stiu de ce ar fi nepretuita. Nepretuit e ceva bun de obicei, nu ceva rau, asta daca nu suntem masochisti.

| RAY a răspuns (pentru Mosotti):

Insoarate si lasa gandurile astea

Doar nu oi fi fraier sa ma insor, daca 90 % din oamenii de 55 ani zic ca, casatoria e nasoala, inseamna ca asa e.

Nu las gandurile astea, ca e ceva international si tine de democratie, iar aici s-a incalcat democratia.
Si e un lucru f important ca multi sa nu mai sufere.
E un drept democratic pentru care trebuie luptat.

| UnchiulRamiz a răspuns:

Și eu ma înscriu, 3 luni și tot nu merg normal. De acord, susțin și eu.

| Mosotti explică (pentru UnchiulRamiz):

Pai sustii si tu euthanasia sau suicidul asistat in caz de suferinte grave incurabile, ca esti baiat destept.

| UnchiulRamiz a răspuns (pentru Mosotti):

Am ajuns sa nu am ce vreau, cu toate ca bani am. O ciocolata ca exemplu, doar de ma duc eu după ea. Nu am pe cine trimite. Bunicu nu aude și mama nu se duce. Eu pe jos o sa ma duc, cu bicicleta nu pot sa mai merg. Dacă ma voi duce, e un pic departe dacă ai probleme cu mersul.

AIa e, fiecare cu norocul lui, tu ai avut nenoroc cu mersul ala. Daca aveai bani ca lumea, aveai si mersu, ca se ocupau baietii de tine serios.

| UnchiulRamiz a răspuns (pentru Mosotti):

E de la medicamente. Nu e vorba ca bani nu am. Tu ai da aiurea unui ortoped bani mulți? La genunchi nu am nimic, am filme acasă. Cum explici? Reumatolog ul mi-o dat injecții de durere, câteva zile parca nu ma mai durea asa tare, Hunedoara nu are medici buni. Dacă sunt sigur ca nu mai e de la medicamente, atunci caut ortoped bun.

E vb ca nu ai destui bani (sa fi bogat), ca sa ai acces la cei mai buni medici eventual si din lume.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ar trebui și la cei care sunt mai tineri care s-au săturat să lupte cu bolile mintale

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Sigur, si la cei tineri ar trebui permis, la oricine care are suferinte incurabile, fie psihici fie fizic.
Si pana la urma la oricine! Care vrea, aia e, taxa platita si haide.

Ca oricum cei ce vor asta au probleme oricum ai da-o, ca un om sanatos nu o sa vrea asta niciodata. Nici nu trebuie sa-mi mai arati ce problema ai, doar ca vrei asta, ai mari probleme.
Si asa scapa statu de elementele cu probleme, e in interesul lui.

| Dragosdoar a răspuns:

Salut.
Si eu ma tit Intreb mereu de ce oare nici macar nu este discutata eutanasia. Sunt multi care si -ar dori sa termine cu suferintele care-i duc spre moarte odata si gata. Si ar avea parte si de o moarte usoara.
Mama de exemplu, ce o sa fac cu ea cand o sa Imbatraneasca mai rau? Ca o dor oasele de nu mai poate, daca e asa acum, dar la batranete cat o sa-i fie de rau. Sunt medicamente care nici nu mai functioneaza pentru ea.
Nu le pasa omule de noi. Suntem abandonati

| Mosotti explică (pentru Dragosdoar):

Ai dreptate, chiar nu le pasa de noi.
Bine, ala care vrea sa si-o faca el, si-o face onorabil fara suferinta, doar ca trebuie sa fie desrept si sa stie cum, majoritatea nu stiu cum.
Dar pentru aia nedestepti, trebuie sa fie ajutati legal daca doresc si daca au mari probleme.

Pai asta sustinea si tipa din ziar, se invartea in jurul batranetii si de problemele ei.

| RAY a răspuns (pentru Dragosdoar):

Plus ca la bătrânețe apar bolii mult mai grave, suferință enorma, va trebui sa accepți decizia ei, suferință nu trebuie sa facă parte dintr o viata