Sunt foarte multe de discutat. O sa rezum in cateva cuvinte.
Ion Gheorghe Duca era cel care umbla fara garzi de corp si care ii sfida pe legionari, nu Armand Calinescu. Calinescu s-a temut din primul moment si a cerut protectie Ministerului de Interne, s-a informat de multe ori in legatura cu actiunile legionarilor si chiar si in momentul asasinatului a avut langa el garzi de corp, care au fost macelarite asemeni lui.
Nici nu mi-a trecut prin cap asta, legat de Zizi Cantacuzino. Pur si simplu nu pot sa am respect pentru oameni incapabili sa se impuna in politica decat cu forta. In familia regala a Romaniei, in afara de Carol I si poate si de Mihai I, toti au fost niste neseriosi. Ferdinand a umblat cu Elena Vacarescu, iar Elisabeta (Carmen Sylva) a acceptat asta, Regina Maria a avut nu stiu cati amanti (Barbu Stirbei era principalul), Carol al II-lea nu mai zic, principele Nicolae a plecat cu Ioana Doletti si asa mai departe. Prefer sa trec cu vederea detaliile astea intime.
Despre asasinarea lui Nae Ionescu nu am citit absolut nimic si nu am vazut asta pomenita pe nicaieri. Regele Carol, intr-adevar, mentioneaza cu oarecare satisfactie, pentru ca a scapat de un adversar politic, moartea sa, insa vreun amestec nu stiu daca are. Despre Octavian Goga se spune ca a murit de suparare din cauza faptului ca a fost nevoit sa-si depuna mandatul de prim ministru.
Legat de I.G. Duca, intr-adevar se spune ca regele a fost de acord cu asasinatul sau, iar legat de Titulescu, pentru mine este unul dintre cei mai importanti politicieni din istoria Romaniei. Nimic de rau despre el.
Eu zic sa incheiem discutia pentru ca poate e deranjant pentru emitentul intrebarii. Fiecare cu parerile lui, eu nu am cum sa agreez vreodata acest cancer veninos abatut asupra Romaniei interbelice, numit Garda de Fier.
Cand studiem istoria Romaniei, ne raportam la 4 segmente: Istorie Veche, Ev Mediu Romanesc, Epoca Moderna si Epoca Contemporana. Astea ar fi perioadele. Ma rog, sa trecem peste aceste detalii. Chiar daca, dupa cum am aratat, e impropriu spus, si eu mi-as fi dorit sa traiesc in perioada interbelica. Mi-ar fi placut foarte mult sa-l vad macar o data pe Carol al II-lea, poate chiar sa-l cunosc, pe Mihai I care pe vremea aia era un copil, pe marele savant Nicolae Iorga, pe Ionel Bratianu si pe Ferdinand I (cat au mai prins si ei din perioada interbelica), pe Mihail Manoilescu (daca esti curios, pot sa-ti relatez o poveste care il are in prim plan, care cantareste foarte mult in istoria Romaniei si care m-a facut pe mine sa-l stimez foarte mult) si pe multi altii. Foarte frumoasa intrebare.
Pe vremea lui dracula,ca atunci era dreptate,hoti,tradatori de tara erau trasi in teapa, azi hoti, tradatori, criminali ne trag pe noi in teapa, prostul ala care munceste 12 ore pe zi din banii lui isi fac astia averi si traiesc bine
Vreau eu sa aud povestea. Si eu tot in perioada interbelica mi-as dori sa fi trait, iar pe langa cei mentionati de tine, mi-as dori sa-i fi intalnit pe Corneliu Codreanu, pe Nae Ionescu, pe Iuliu Maniu, pe Aristide Blank, pe Pamfil Seicaru si pe atatia altii (e imposibil sa-i enumar pe cei pe care as fi vrut sa-i intalnesc).
Citez din memoriile sale:
"Am observat întâi că este o hartă românească. Am desfăcut-o cu nordul în jos, ceea ce m-a făcut să nu înțeleg nimic. Mi-a întors-o Schmidt. Ochii mei căutau tăietura de la granița de vest pe care cu toții o așteptam. Mi-am dat seama însă că este altceva. Am urmărit cu ochii granița care pornea de la Oradea către răsărit, alunecând sub linia ferată și am înțeles că cuprindea și Clujul… Am început să nu mai văd. Când mi-am dat seama că granița coboară în jos ca să cuprindă secuimea am mai avut, în disperarea mea, un singur gând:Brașovul! O mică ușurare:Brașovul rămânea la noi.
Când am privit în toată grozăvia împărțirea Transilvaniei, am înțeles că puterile care îmi erau mult slăbite mă părăsesc cu totul. Tabloul dinaintea ochilor s-a făcut neclar, ca un nor galben cenușiu, din cenușiu, negru…
În clipa aceea mi-am pierdut cunoștința.
Acum aveam pentru a doua oară impresia netă că am trecut dincolo. Cineva a cerut pentru mine un pahar cu apă. Dörnberg a deschis ușa alergând prin mulțimea de ziariști, de diplomați și ofițeri care umpleau sălile strigând:„un pahar cu apă, un pahar cu apă…" "
E vorba despre Dictatul de la Viena, cand Romania a fost deposedata de Nord-Vestul Transilvaniei si, ulterior, de Cadrilater. In prima instanta m-a amuzat, apoi m-a impresionat foarte mult. Ca o fi lesinat din cauza faptului ca era un mare patriot, isi iubea tara si nu suporta sa o vada nedreptatita sau ca o fi lesinat din cauza faptului ca a realizat ca regimul lui Carol al II-lea se va prabusi si, odata cu el va scadea si rolul lui in politica romaneasca, nu avem de unde sa stim. Tind sa inclin spre prima varianta. Mi s-a parut o poveste SF, dar relatarile diplomatilor straini prezenti, cea mai importanta fiind chiar a lui Galeazzo Ciano, m-au determinat sa cred ca totul e veridic. In orice caz, a fost un om politic foarte valoros, iar lucrarile sale in domeniul economiei au fost numite adevarate "Biblii" pentru sud-americani.
Sunt multe personalitati valoroase in istoria Romaniei, dar, pentru mine, legionarii sunt o pata neagra. Despre Corneliu Codreanu, Nae Ionescu, Horia Sima, Ion Noveanu, Constantin Cantacuzino Granicerul, decemviri, nicadori am o parere foarte proasta.
Foarte interesant ce am citit, eu cred ca e vorba de a doua varianta. Din ce motive ai aceasta parere proasta despre majoriratea extremei drepte? Despre A.C Cuza ce parere ai?
Un propagandist cu rol politic minimal in istoria tarii, filogerman, fascist, nazist, extremist, antisemit, nationalist probabil, dar in felul sau, cu un partid neinsemnat pe scena politica (a avut diferite fuziuni, una cu Iorga daca imi aduc bine aminte, dar istoricul s-a debarasat repede de el). Stima pentru el, totusi, pentru ca, spre deosebire de legionari, nu a imbratisat asasinatul ca instrument politic. Ce-i drept, nu avea puterea si nici "armele" Garzii de Fier, insa chiar si asa, a fost un actor politic care s-a remarcat doar cu demagogii.
Deschid imediat PC-ul si aduc cateva lamuriri. Cel mai mare criminal al perioadei interbelice a fost Carol al II-lea.
Ok, dar esti constient ca ai in fata un sustinator al monarhiei si un carlist (curentul care s-a format inaintea revenirii lui Carol al II-lea pe tron), da?
Atunci se intelege parerea foarte proasta. Carol al II-lea a adus o prosti twata la conducerea tarii timp de 10 ani, el s-a ocupat de asasinarea legionarilor(gandeste-te cati au murit cand a fost asasinat Calinescu) si totusi, in 1937 ii propune lui Codreanu sa devina premier, in schimbul cedarii conducerii Legiunii, despre asta ce parere ai?
Vorbesc putin si despre asasinarea lui Iorga (pe care cred ca le-o imputi legionarilor): Dupa venirea lor la guvernare, legionarii s-au dus si i-au obligat pe multi sa intre in ML(una din multele mizerii ale lui Sima); de exemplu, mergeau la un cizmar si ii spuneau: ''De ce n-ai venit la adunare? De azi esti legionar!'' (majoritatea celor care au patit asta in acea perioada, au avut de suferit cand au venit la putere comunistii), acestia sunt numiti ''post-septembristi'', unul dintre acestia era si Nicolae Boieru, care a actionat la ordinele KGB-ului, nu la ordine venite din interiorul Miscarii, cu toate ca Sima nu a vorbit niciodata despre asta, a lasat sa se inteleaga asta.
Nici macar decizia asasinarii lui Armand Calinescu, cel mai de incredere om al lui Carol al II-lea, nu s-a luat in tara, aceasta i-a fost ordonata lui Sturdza (viitor ministru de externe in guvernarea Antonescu - Sima) la Copenhaga de catre Germania si avea rolul de a fi o lovitura de stat pentru ca Germania sa puna mana pe petrolul din Prahova.
Legat de profesorul A.C. Cuza, care era nepotul lui Al. I. Cuza, el este unul dintre primii antisemiti din tara noastra, in 1910 fondeaza impreuna cu savantul Iorga ''Partidul Nationalist Democrat''. Se desparte de Iorga cativa ani mai tarziu pe motiv ca acesta ''nu ar mai fi antisemit'
Ating maine, daca vrei, mai multe subiecte, scrisesem un roman, dar am renuntat, era prea mult pentru un singur reply..nu cred ca aveai rabdare sa citesti. Eu personal ma regasesc in toate ideile politice ale lui Codreanu, care a fost poate singurul politician care chiar si-a iubit tara si nu a fost nici macar 1% corupt (ar mai exista mici exceptii). In schimb, nu ma regasesc in directivele lui, in misticismul Miscarii.
Carol al II-lea a fost foarte abil, foarte inteligent, a stiut sa jongleze cu partidele astfel incat, la un moment dat, acestea fiind indeajuns de slabite, sa instaureze regimul sau de autoritate monarhica. A incercat o manevra si cu legionarii, insa acestia, dupa cum ai spus, au refuzat.
Ca Germania o fi avut un rol in asasinarea lui Calinescu e foarte posibil, insa trebuie sa stii ca el o avea promisa de mult, din perioada in care detinea o functie de secretar de stat in Ministerul de Interne. Carol al II-lea a recunoscut ca actiunile ulterioare asasinarii lui Calinescu au fost oribile, insa necesare.
Nu mai vorbesc de perioada in care Romania era stat national legionar pentru ca e foarte mult de povestit. Cert e ca legionarii au fost niste barbari descreierati, incapabili sa ofere solutii viabile si care ar fi aruncat tara in mainile lui Hitler, mai mult decat a facut-o Antonescu.
Singurul legionar fata de care am respect e Mihail Stelescu, omorat si el pe patul de spital cu topoarele.
Si mai trebuie spus ca Armand Calinescu incerca sa-i sfideze pe legionari pe cat posibil, umbla fara garda de corp pentru ca avea impresia ca este imposibil sa pateasca ceva.
De ce ai respect pentru un tradator? Si mie mi se pare iesita din comun actiunea decemvirilor, dar asta nu inseamna ca pot spune ca-l respect pe Stelescu. Nici eu nu discut despre statul national legionar, nici eu nu pot spune ca sunt de acord cu Sima, cum nici tatal lui Codreanu, profesorul Ion Zelea Codreanu nu a fost.
Pe Zizi Cantacuzino inteleg ca nu-l respecti, (doar a fost amantul reginei Maria), dar inginerul Clime sau Ionel Mota care a murit luptand impotriva comunismului nu merita respect? Ultimele cuvinte ale lui Mota au fost cele rostite de Antonescu aici: https://www.youtube.com/watch?v=XxL3TTdpkTk
Legat de nicadori, e foarte bine stiut acum faptul ca Mihail Moruzov (seful serviciilor secrete) l-a informat pe Carol de ce avea sa se intample (varul lui Belimace era informator), iar Carol i-a spus sa nu faca nimic, asta inseamna ca a fost abil si inteligent? Regele a permis asasinarea prim-ministrului, foarte normal.
A fost inteligent pentru ca a ordonat asasinarea lui Nae Ionescu si a lui Octavian Goga(da, stiu ca era nazist, a fost inmormantat cu simboluri naziste), dar asta este treaba unui rege, asasinatul?
De falimentul fraudulos al bancii Marmorosch-Blank, din care Titulescu a castigat miliarde, ce parere ai? A spus ceva gresit Capitanul? http://foaienationala.ro/......-1931.html
Si inca ceva, daca singurul legionar pentru care ai respect este Stelescu, inseamna ca nu-i respecti pe Eliade (eu ii respect creatia, dar ca om e josnic, poate stii cum l-a tratat pe Giurescu dupa ce acesta il ajutase sa fuga din tara de frica lui Antonescu), pe Noica, pe Cioran sau pe Petre Tutea? Si exemplele pot continua la nesfarsit.
Pe Sadoveanu il respecti?
Partidele politicianiste (nu politice) sunt cancerul oricarei democratii, in perioada interbelica a fost o democratie mimata. Inchei discutia aici.
Gabonne1982 întreabă:
LisaJulie întreabă: