| chiftelutacrocanta a întrebat:

In opinia mea exista doua tipuri de eternitate.Prima eternitate e insotita de frica,atunci cand ti se spune ca, candva in viata vei fi spanzurat.acle momente de viata ti se par o eternitate,cand nu sti cand vei fi spanzurat,cand iti spui ca toata viata ta e o eternitate de groaza care nu se mai termina odata.A doua eternitate e lipsita de orice urma de frica si e o eternitate nepasatoare care curge ca izvorul fara sfarsit,atunci cand viata e nelimitata,cand nimic rau nu iti mai sta in cale,totul pare atat de minunat,de liber,poti merge milioane de kilometrii pe jos fara sa te gandesti ca exista vreo limita,fara sa te gandesti ca drumul inapoi va fi prea lung,fara sa te gandesti la nimic, doar savurand viata din plin.Cred ca aceste eternitati sunt doua stari umane care pot fi traite,cartile religioase vorbesc despre paradis si despre iad, ca fiind doua locuri ale eternitatii.Eternitatea iadului va fi cred frica aceea despre care v-am spus mai sus,acel sentiment de:Cand se va termina odata cu chinul acesta? Eternitatea raiului va fi acel infinit de care v-am spus, omul va putea parcurge milioane de kilometrii fara sa se gandeasca la limite.De un lucru sunt nelamurit,oare daca in caz ca raiul si iadul nu exista, oamenii s-au folosit de aceste doua stari umane ca sa creeze o imagine a iadului si o imagine a raiului? In iad oamenii vor trai cu speranta de a scapa odata din acel foc ingrozitor si asteptarea lor va fi acea eternitate crunta despre care v-am spus mai sus?

4 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Nu poți compara așa zisele "eternități" umane prezentate de tine cu raiul sau iadul. Cel mai dureros lucru e să rămâi fără speranță adică să conștientizezi că acest chin de care vorbești tu nu se va termina niciodată. Porțile iadului sau infernului, prezentat de Dante Alighieri în "Divina Comedie", au scris veșnic pe ele "Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate." sau "Lăsați orice speranță, voi cei care intrați". Cam așa ar fi descris și iadul din Biblie, fără speranță, asociat de unii cu foc și pucioasă iar de alții cu moartea, ambele fiind caracterizate de lipsa speranței. Lipsa de speranță există și aici, în lumea noastră. Ai dat exemplul cu condamnatul la moarte, ăla cu puține momente înaintea execuției rămâne fără nicio speranță pentru această viață. Cât despre paradisul ăsta consider că nu poate fi asociat cu lumea noastră, cu viața noastră ci cu momente și porțiuni din acestea pentru că oricâte lucruri ai avea, oricâte obiective ți-ai atinge, mereu vei găsi altele și vei tinde la lucruri din ce în ce mai mari și nu ai cum să simți fericire fără să simți tristețe. Paradisul e un loc plin de fericire veșnică, lucru pe care eu îl văd irealizabil din păcate. Desigur poți duce stările tale omenești la momente pe care poți să le metaforizezi ca fiind asemenea unor locuri de genul.

| Cinevacatoatalumea a răspuns:

Daca credem in iad si rai vorbim si despre Dumnezeu. Putem spune ca Dumnezeu e iubire daca ar creea un loc al fricii si durerii eterne?

| Cinevacatoatalumea a răspuns (pentru T0T):

Unde scrie in Biblie ca exista iad? Si de ce fericirea vesnică e irealizabila?

| T0T a răspuns (pentru Cinevacatoatalumea):

Dacă mă întrebi nu ai înțeles ce am zis eu aici și de asemenea nu înțelegi viața.