| Teffan a întrebat:

Intreabare in legatura cu istoria(o pun pentru ca sunt cativa pasionati de istorie care frecventeaza categoria asta):

In cartea "Yalta si Crucificarea Romaniei" Nicolae Baciu spune urmatorul lucru:

"In timp ce persecutiile si exterminarile evreilor se desfasurau cu salbaticie pe tot cuprinsul continentului ocupat de armatele lui Hitler,putem afiram cu curaj si cu capul sus, ca evreii au supravietuit in Romania mai bine decat in tot restul Europei.Blajin,omenos si profund crestin, romanul s-a purtat frumos si civilizat cu minoritatile pe care le-a gazduit de-alungul secolelor.Intelegand importanta problemelor evreiesti la masa armistitiului,maresalul Antonescu n-a aplicat principiile crude ale legislatiei antisemite de nuanta hitlerista si Evreii,in covarsitoarea lor majoritate,au fost salvati in Romania.
Scrisoarea avocatului Fildermann,seful Comunitatii Evreilor din Romania,este unul din numeroasele documente care confirma acest adevar istoric."

De unde si pana unde Antonescu "a salvat" evreii?
Din cate stiu,au fost deportati in Transnistria, din ordinul lui.Ca sa fie pe plac lui Hitler,ca sa ii castige increderea,pentru a recupera Ardealul,sau din ideologie proprie,stiu ca Antonescu a facut asta.
Existe si poze cu soldati romani deportand evrei.

Si de asta sunt intr-o totala confuzie.
Care este adevarul?
A existat sau nu a existat genocid in Romania, sub comanda lui Antonescu?

12 răspunsuri:
| Speed99 a răspuns:

Toate comenzile veneau de la Berlin, Antonescu nu prea putea sa faca nimic.

Ceea ce incearca autorul sa spuna, cred, e ca maresalul a incercat sa "salveze" cat mai multi evrei. Spre exemplu, in tara noastra, evreii nu au purtat niciodata banda aceea, care legata de mana, le confirmau rasa pentru restul lumii, si care era obligatorie in teritoriul german.

Hitler si Antonescu aveau o relatie tensionata cand venea vorba de genociderea unei intregi rase, deoarece liderul roman nu prea a fost de acord niciodata cu exterminarea asta in masa.

Ba chiar cand planifica intalniri cu alti diplomati, Hitler mereu il programa pe Antonescu sa vina dupa ce plecau ceilalti, pentru ca stia ca ar iesi scantei daca s-ar aduce vorba de genocidere si daca acei diplomati isi exprimau acordul si suportul.

Garda de Fier erau singurii din politica romana care acceptau genociderea, si Antonescu a avut foarte multe conflicte cu ei (din cauza mai multor lucruri, dar si din cauza opiniei lor asupra evreilor).

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

In Romania nu a existat genocid nici de jydani nici de tigani. Singurul eveniment regretabil a fost cel cu trenurile mortii care au plecat de la Iasi unde pe drum au murit multi de foame, sete, boli. Acolo totul s-a petrecut sub comanda germana, armata romana avand rol cel mult de executanti. In multe cazuri in ce priveste jydanii cifrele sunt cu generozitate umflate, s-au facut demonstratii ca multe poze au fost trucate etc. Antonescu prin deportarea lor in Transnistria a salvat mii si mii, a facilitat plecarea lor prin portul Constanta chiar a celor din Polonia si alte tari. In Iasi cel putin evreii erau dusmani declarati ai Romaniei, colaborau cu rusii, Puneau semnale luminoase pe timp de alarma aeriana pe claditi ca sa poata bombarda aviatia rusa. O parte din mortii asa zisului progrom de la Iasi au fost chiar crime intre jydani care aveau conturi de reglat intre ei. Informeaza-te despre genocidul facut de jydani asupra romanilor si a armatei romane in timpul predarii Basarabiei rusilr si vei intelege ratiunea pentru care au fost dusi in Transnistria. Acolo li s-au asigurat conditii minime de trai ( ca pe timp de razboi ) si paza armata pentru ca ucrainenii umblau sa-i execute. Antonescu a putut fi singurul care s-a opus lui Hitler in privinta evreilor si a reusit datorita respectului deosebit care il avea neamtul pentru el. Sa nu uitam ca Antonescu avea nevasta evreica, nu a intentionat sa execute evrei dar f adevarat a vrut sa scape de ei.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Cea mai mare comunitate in Israel este cea a evreilor romani. https://www.youtube.com/watch?v=EEGXrAD2yJk&t=19s

| Teffan explică (pentru Popescu_Eugen_1964):

Multumesc pentru raspuns.

"Informeaza-te despre genocidul facut de jydani asupra romanilor si a armatei romane in timpul predarii Basarabiei rusilr si vei intelege ratiunea pentru care au fost dusi in Transnistria."

Am vorbit mai demult cu bunicul meu despre chestia asta.
A fost atunci cand Basarabia a fost predata rusilor iar cand romanii plecau, evreii ii huiduiau si ii batjocoreau, nu?

Tu folosesti termenul "jydan".
Esti destul de "impotriva" evreilor, nu-i asa?

Ce parere ai despre negarea Holocaustului la scara larga?

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru Teffan):

Sunt antisionist si atat, nu am nimic cu evreii. Am trait 1 an in Israel intre evrei si palestinieni. Am materiale sa te ingrop, multe marturii ale evreilor. https://vremuritulburi.com/2014/06/23/diferenta-dintre-evreu-si-jidan/

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru Teffan):

Ia cate putin zilnic si vei afla lucruri interesante. Eu sunt din Iasi, am batrani nascuti in 1910, 1930, au fost martori vii a evenimentelor si i-am descusut destul. https://www.youtube.com/watch?v=dsZ7STiyF-c&t=193s

| Coquiina a răspuns:

Numai patriotarzii sunt pasionati de istoria lui Romanica Ghiolbanica.

Dar ne asteptam sa fii asa, Domnu Deead.

| Teffan explică (pentru Coquiina):

Bine te-am regăsit.