| mODIN a întrebat:

Mai are vreun sens conceptul de natiune-stat in secolul XXI? Mai ales data fiind imigrarea in masa si disparitia sentimentului de patriotism in randul tinerilor. Ce alte forme de guvernare ar putea-o inlocui pe aceasta?

9 răspunsuri:
| MeisterSchnitzel a răspuns:

N-a avut sens de la început. A fost o idee absurdă care a dus doar la discriminări, deportări și genocid.
Toate ideologiile care izvorăsc din Revoluția Franceză sunt periculoase.

| EestiSodalane a răspuns:

Nu văd ce legatura are secolul sau timpul in care ne aflăm cu un anumit concept sau filosofie. E ca și cum ai zice "mai are sens ideea de democratie daca nu ne aflam in Grecia Antica?"

N-o să vorbesc de patriotism pentru ca asta e altceva, dar naționalismul a existat dintotdeauna și va exista întotdeauna. Istoria nu e liniară, e ciclică. Asta înseamnă că se tot repetă.
Dacă bunicii nostri au parasit nationalismul e foarte probabil ca nepotii nostri sa fie cei mai mari nationalisti din istorie. Orice e posibil la scara istoriei. Cine studiază istorie stie asta.

| EestiSodalane a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Naționalismul nu a început de la Revolutia Franceză. Și e hilar să te plangi de discriminare avand in vedere ca discriminarea e norma înainte de liberalism și rev. Franceza.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Nationalismul e de cand lumea. La inceput era la nivel de sat cu triburi pe diferite specialitati si credinte. Abia in timp, cand conversatiile au evoluat, s-a transformat la nivel de stat sau continent.
Discriminarile si genocidul sunt in sangele nostru inca de cand am capatat ratiune. Simplul fapt ca necunoscutul si anormalul sunt considerate posibile amenintari pentru specia noastra, denota clar ca suntem in stare in mod inconstient sa actionam "defensiv" pentru a ne asigura supravietuirea ca rasa. Oamenii au inrobit populatia de culoare, pentru ca erau considerati amenintari. Aveau statura inalta, masa musculara dezvoltata, tenul inchis la culoare ce intimideaza la privire, etc. Singurul lor dezavantaj era ca nu erau destul de avansati incat sa negocieze sau sa poarte un razboi. Tocmai de aceea au fost inrobiti. Erau vazuti superiori la aspect, dar inferiori in gandire. Foarte tarziu, au scapat de sub sclavie. In tot acel timp cat au fost inrobiti, au avut acces la evolutia omului caucazian si la tehnologia lor, si cu timpul s-au civilizat.
Asta e doar un exemplu mai evident incat sa-ti dai seama ca noi ca oameni inca avem inradacinat sistemul primitiv de supravietuire bazat pe necunoscut=amenintare, anormal=gresit... Avem nevoie de multa cultura civica si abilitati de convietuire superioare, zeci de generatii la rand, pentru a scapa de cat de cat de aceasta gandire.

| J0B0MAT a răspuns:

Nu știu dacă perioada contează, ci mai degrabă trebuie să ne întrebăm dacă ideea de stat a făcut mai mult bine sau mai mult rău.
Oamenii dintotdeauna nu prea au putut rezista uniți, au apărut mereu conflicte, mereu cineva a vrut mai mult decât altcineva.Statele, triburile, așezările au apărut pentru a proteja o anumită masă de oameni, dar paradoxal au făcut-o să devină și vulnerabilă, o nouă 'pradă' pentru alt stat care vrea ce are celălalt.
O altă formă de guvernare care ar putea să înlocuiască statele ar fi o uniune a tuturor țărilor de pe întreaga planetă (cu câteva foarte mici excepții), o desființare a granițelor ca în UE peste tot.Iar dacă oamenii ar putea să trăiască în armonie, în final o desființare a statelor, ceea ce pare imposibil.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru StoicAnalysis):

"Nationalismul e de cand lumea. La inceput era la nivel de sat cu triburi pe diferite specialitati si credinte. Abia in timp, cand conversatiile au evoluat, s-a transformat la nivel de stat sau continent."
Până recent n-a existat ideea că fiecărei așa-zise "națiuni" îi corespunde un stat, nici că o țară trebuie să fie omogenă d.p.d.v. etnic.
Exista discriminare pe bază de religie, e adevărat, dar nu pe bază pe etnie. Antisemitismul, ca să dau un exemplu, a fost strict religios până în secolul XIX.
"Discriminarile si genocidul sunt in sangele nostru inca de cand am capatat ratiune"
Ce ciudat să spui asta, din moment ce genocidul și discriminarea pe baze etnice sunt printre cele mai iraționale născociri ale oamenilor.
Și chiar și tu recunoști că ideea "necunoscut=amenintare, anomalie=gresit" este una primitivă.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru EestiSodalane):

Încă o dată, ce părere avea Bertrand Barère despre limbile minoritare din Franța?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

1. Au existat, drept exemplu foarte mare, fiind Imperiul roman, sau imperiul mongol. Erau cu mult inaintea revolutiei franceze unde speculai tu ca au inceput ideologiile nationaliste. Orice imperiu mare sau mic din trecut, chiar inainte de Hristos a fost fondat prin razboaie, discriminari, genocid, etc.

2. Pe langa discriminarea pe baza de religie, exista si pe baza de etnie. Orice individ diferit fata de altul, inclusiv la aspectele vizuale va avea la un moment dat un conflict cu cel din jurul lui. Insa depinde de el daca va aborda conflictul cu diplomatie sau violenta. Religia si nationalismul sunt intr-adevar aspecte majore, dar totodata sunt si aspecte foarte vechi, de cand lumea. De cand egiptenii se rugau la zeul Ra si stramosii nostri se rugau la Zamolxis. Revolutia franceza e doar o istorie recenta care s-a repetat din aceleasi cauze ca cele din trecut.

3. Normal ca recunosc. Deoarece fiecare dintre noi o simtim pe pielea noastra intr-o forma sau alta. Daca maine te-as trimite neanuntat in Maroc si ti-as spune sa-ti cauti o lucuinta pe care sa o inchiriezi, in secunda cand ai si aterizat in aeroport, deja ai peste 100 de motive pentru care sa-ti faci griji cand vine vorba de viata ta. Pentru ca necunoscutul e a doua frica a noastra, dupa cea de moarte. In paralel si cei din Maroc daca te simt ca esti nou acolo si nu stii de unde sa incepi, vor cauta n motive pentru care sa profite de ceea ce ai putea detine sau ce ai putea sa faci pentru ei, din moment ce ei stiu foarte bine ca habar nu ai cu ce se mananca treburile acolo.

Istoria e lunga, si are tendinta sa se repete atunci cand oamenii nu au invatat din ea.

| TimberWolf a răspuns:

Pai nu mai are nici un sens, avand in vedere ca spre exemplu in Romania nu mai e nimic romanesc, sau ma rog aproape nimic, patronii romani angajeaza in mare parte straini pentru ca pe aia ii poate exploata fara sa se opuna, magnatii din alte tari au lanturi de magazine peste tot la noi in tara, uzinele sunt acum renault nu mai sunt dacia, ce sa mai tara asta e o parloaga cotropita de straini.
Forma de guvernare care o va inlocui pe asta se vede deja ca este una de tip marxista ascunsa sub masca progresismului.