Proteinele nu se iau exclusiv din carne, e prostie să spui aşa ceva.
"Termenul de proteine se refera la oricare din cele 20 de lanturi de aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Acestea sunt folosite de organism pentru a consolida o serie de structuri si a intretine multiple functii.
Dintre toate acestea, doar 9 sunt considerate substante nutritive esentiale deoarece nu pot fi sintetizate de organismul uman si trebuie sa fie ingerate din alte surse. Carnea contine 9 proteine esentiale, dar numai boabele de soia si quinoa sunt proteine complete din regnul vegetal.
Altfel, cele mai multe dintre fructe si legume ofera unele, dar nu toate din cele 9 proteine esentiale. Acesta este si motivul pentru care este deosebit de important pentru vegetarieni sa manance o varietate de alimente bogate in proteine, in fiecare zi.
Multe din felurile de mancare traditionale (cum ar fi fasolea, orezul sau porumbul) contin proteine esentiale sau apropiate ca si formula de cele esentiale. Probabil, cea mai buna sursa de proteine non-animale sunt legumele. Aproape toate soiurile de mazare, nuci, fasole sunt bogate in proteine.
O serie de legume printre care spanac, sparanghel, broccoli, conopida, cartofi, telina, morcovi, varza au cantitati relativ mari de proteine. Legumele din gradina bogate in proteine au nevoie de cantitati mari de azot pentru a produce cantitati mari de nutrienti." sursa: www.sfatulmedicului.ro
Altele ar fi:
"- cereale - grau, orz, porumb, orez
- legume cu frunze verzi - spanac
- leguminoase - fasole, mazare
- nuci, castane, alune
- alge - spirulina
- soia si derivate (tofu, lapte de soia)
- fructele si legumele - contin cantitati mici de proteine
Daca vreti sa fiti absolut siguri ca mancati suficiente proteine, folositi combinatii din care rezulta proteine complete, cum ar fi:
- legume + seminte
- legume + nuci
- cereale + legume
Cereale/musli cu lapte sau iaurt
Fasole si paine
Porumb si fasole
Paste cu paine
Paste cu branza
Orez cu fasole sau mazare
Orez cu lapte" sursa: www.doctor.info.ro
Din tuburile alea care vin cu diverse minuni: magneziu, calciu, multivitaminic si vitamina c.
Personal mănânc carne, îmi place, însă nu atât de mult încât să fie prezentă la fiecare masă. Pot să trăiesc foarte bine destul de mult fără să-i simt nevoia sau să mă simt rău/sleită de puteri.
Toată lumea știe că proteinele se găsesc în carne, însă proteinele există și în vegetale și se mai numesc aminoacizi.pai daca nu mananci carne trebuie as iti iei proteinele din lactate, oua, legume, fructe.100 g telemea de vaca – 19, 4 g proteine
o cana lapte semidegresat (250 ml) – 9 g proteine
150 ml iaurt – 7 g proteine
un ou fiert tare (60 g) – 8 g proteine
100 g fasole boabe – 23 g proteine
100 g alune – 25 g proteine
100 g nuci – 21 g proteine
100 g masline negre – 20 g proteine
100 g masline verzi – 12, 5 g proteine
100 g ciuperci – 5 g proteine
100 g orez brun – 3 g proteine
doua felii de paine – 6 g proteine
uitate si pe site-ul acesta sa vezi http://www.reteteculinare.ro/sanatate/calorii/tabel/...eu mananc carne dar nu foarte des, nu am omor dupa ea, mananc din cand in cand si in general carne alba sper ca te-am, ajutat:X
Cele mai bune surse de proteine : carne, branza, oua.
Proteinele vegetale sunt considerate proaste, ca nu au profil complet de aminoacizi
Atunci macar branza, oua, lapte in cantitati mai mari. Restul alimentelor au proteine de proasta calitate sau in cantitati nesemnificative.
Spre exemplu ce ti s-a scris mai sus, 100 g orez brun are 3 grame de proteine, adica NESEMNFICIATIV, spre deosebire de branza, care anumite tipuri de branza ( ex. de burdut ) la 100 de grame are 27 de grame de proteine, adica de 9 ori mai mult decat orezul brun.
dragonslep întreabă:
gabyxgdbgz întreabă: