Să știi că și dacă faci ore în particular și nu pui osul la muncă, le cam faci degeaba. Fără efort din partea ta nu îți intră în cap informațiile. Totul depinde de TINE, de cât muncești, de cât îți dorești să ajungi într-un anumit punct.
Întotdeauna o să existe persoane care să te descurajeze, dar asta nu înseamnă că trebuie să le și bagi în seamă. Tu înveți și îți vezi de drumul tău. Nici măcar nu le mai cere opiniile. La ce îți folosesc părerile unor persoane cu care nici n-o să mai ții legătura dupa școala gimnazială?
Pentru faptul că e așa mare concurența, simte-te și mai impulsionată, mai determinata să înveți. E un prilej foarte bun pentru a-ți depăși niște bariere. Nici măcar nu ai ce pierde.
Odihește-te suficient, nu pierde nopțile, hidratează-te, mănâncă sănătos, iar la aproximativ o oră de învățat/făcut exerciții, ia o pauză de 5-10 minute în care să te deconectezi total. Fă teste mai dificile, pentru că acolo poți vedea și mai bine ce lacune ai. Dacă nu știi vreun exercițiu, nu-l lăsa așa! Îl notezi pe ceva și îți rogi profesorul de la școală să ți-l explice(fără teamă sau rușine! Profesorii chiar se bucură când e vorba de așa ceva, pentru că observă că elevul în cauză își dă interesul) sau chiar un coleg care se pricepe mai bine și e dispus să te ajute. După ce ai văzut modul de rezolvare, iei din nou exercițiul și îl refaci; așa fixezi cel mai bine noțiunile. Chiar dacă ți se pare că l-ai înțeles după ce ți-a fost explicat, dacă nu-l refaci, e posibil să uiți cum a fost rezolvat. La fel și în cazul formulelor; nu le înveți papagalicește, ci le aplici direct în cadrul unor exerciții.
Mult succes!