| mastadont a întrebat:

Ne confruntăm cu o invazie de Sfinți Ioani. O mică epidemie de escatologii. Trăim în epoca apocalipselor concurente.
În Ultimii 20 de ani, au fost peste 15 predicții false despre sfârșitul lumii, un precedent nemaiîntâlnit în istoria umanității. Am observat, de asemenea, că numărul de predicții false despre apocalipsă este în creștere cam din secolul 16, iar creșterea aceasta pare să fie exponențială. Care credeți că este motivul pentru care există o asemenea concurență între predicții? Sunt oamenii chiar atât de dornici să vină sfârșitul?
https://en.wikipedia.org/......tic_events

5 răspunsuri:
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

N-am stat să citesc tot articolul, dar am observat ceva interesant: tu ai zis că "invazia de Sfinți Ioani" a început în sec. XVI (deci pe la 1500). Tiparul a fost inventat pe la mijlocul secolului XV de către Johannes Gutenberg. Nu crezi că există o corelație? Înainte de 1453, cărțile trebuiau scrise de mâna iar efortul era mai mare. De când cu tiparul, nu te mai chinui să scrii de mâna, lucru care a dus la o răspândire mai ușoară a ideilor lor. Chiar și Reforma Protestantă al lui Martin Luther s-a răspândit în toată Germania din cauza (sau datorită) tiparului. Poate au existat predicții false (și prin "poate" vreau să zic "sigur") și înainte de tipar, dar azi nu știm de ele deoarece niciun călugăr nu s-a obosit să le noteze. În ultimii 20 de ani nr. profețiilor a crescut din cauza (sau datorită) internetului. Acum toți pot să scrie orice le taie capul chiar de la ei din casă. Un user de-aici zicea că sfârșitul e aproape (sprijinindu-și teoria pe baza Apocalipsei, capitolul 16); chiar crezi că-și putea livra ideea asta maselor fără internet?

| mastadont explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Probabil ai dreptate, e una dintre teoriile la care m-am gândit și eu, și cea mai plauzibilă după părerea mea.

| mastadont explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Mai există o întrebare importantă totuși. Hai să spunem că acest lucru s-a întâmplat mereu, că omenirea a încercat întotdeauna să prezică, și chiar a vrut să trăiască aceste momente apocaliptice, pentru că majoritatea prezicerilor se petrec în timpul vieții autorului. Ce crezi că ne face susceptibili la astfel de manifestări? De ce ne dorim în subconștient să trăim apocalipsa?

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru mastadont):

Probabil că pentru a ne pune capăt suferinței. Ne gândim că "dacă lumea se va încheia, atunci toate molimele, crimele și toată răutatea se vor încheia odată cu ea". Cred că e un mod de a ne auto-păcăli.

| AlexValentinn a răspuns:

Nu exista sfarsitul lumii, cel putin momentan, nu o sa vina nimeni sa distruga planeta noastra, adica in ce mod ar trebui sa vina sfarsitu? Distrugandu-se planeta cum se aratau secvente in 2012 nu are cum, e absolut imposibil, sa dea cineva o bomba? Nu cred ca inca au bombe suficient de puternice sa faca asta. Sa ne omoram toti intre noi oamenii sa disparem ca specie? Suntem prea multi ca sa disparem absolut toti. Totul e o vrajeala, eu de cand mi-am dat seama ca televiziunea a dat chestii la televizor cu sfarsitul lumii mi-am dat seama de ce a fost creata si de atunci nu ma mai uit si nu mai am incredere in niciun cuvant al lor, nici nu urmaresc stirile ajung la nebuni daca fac asta.