| TeoPT a întrebat:

Nu vi se pare putin tragic cum elevii de clasa a VIII-a se apuca de invatat cu doua saptamani inainte de Evaluarea Nationala si vin pe-aici cu intrebari din care reiese ca n-au habar nici de chestiile de baza care se fac in clasele mici? Cum eu sunt prea tampit ca sa inteleg cum functioneaza creierele lor de oameni destepti care-si traiesc viata si nu se obosesc cu lucruri atat de josnice precum invatatul, va rog sa comentati voi acest aspect. Voua cum vi se pare situatia? O fi normal, n-o fi normal, ce ziceti? Sa dam vina pe sistemul de invatamant fiindca multi elevi din Romania sunt semi-analfabeti, sau pe lipsa totala de interes din partea lor?

17 răspunsuri:
| Buresbista123 a răspuns:

In mare parte e vina sistemului care nu invata oamenii sa gandeasca pentru ei ci ii transforma in sclavi,ii indoctrineaza cu multe prostii care nu ti ajuta la nimic si e normal ca atunci cand nu esti motivat,provocat, intrigat sa te plictisesti sa tocesti aceleasi banalitati fara margini, eu unul de abia asteptam ora de chimie si ora de sport, erau ore in care faceai ceva practic, la chimie facand tot felul de experimente...
Acest sistem care e raspandit peste tot in lume a fost inventat in Prusia pentru a 'educa' oamenii pentru epoca industriala---http://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY
http://www.youtube.com/watch?v=tE6ZONL1guA

| blaablaablaaa a răspuns:

Este lipsa lor de interes dar si a invatamantului.

| xBya a răspuns:

Astia umbla pe`aici cu intrebari stupide - desi stiu ca vor fi sterse - tot anul, nu numai acum. E trist, da, dar vorba aia, cineva tot trebuie sa faca munca de jos.
Aia de au verzisori din belsug isi rezolva examenele fara sa se fi atins de carte. Cica umbla prin comisie listuta cu numele alora de trebuie' sa treaca. Si mai trist.
Eu cre`ca sunt ambele de vina, atat sistemul care are multe hibe, cat si pruncii. Dar sa nu uitam de parinti ca si ei sunt in mare parte vinovati. Daca le-ar oferi copiilor o educatie adecvata, mult mai putini ar fi cum sunt acum.

| TeoPT explică (pentru Buresbista123):

Si totusi nu consideri ca majoritatea chestiilor care se cer pentru Evaluarea Nationala sunt lucruri de bun-simt? Au oamenii astia vreo scuza fiindca sunt paraleli cu lumea in care traiesc?

| cristi1212 a răspuns:

Nu mi se pare tragic, n-oi vrea sa fie toti genii acum. Fiecare invata cum crede ca e mai bine. Ma rog, la 14-15 ani nu prea te intereseaza de chestiile astea, stiu pentru ca asa am fost si eu, dar din fericire n-am ajuns semi-analfabet. Cel putin eu am trecut prin generala si prin 3 ani de liceu(acum trec a12a) destul de usor fara sa invat. Nu am invatat pentru ca nu m-au atras materiile respective. Nu am crezut ca are vreun rost sa invat la toate materiile care in viitor stiu sigur ca nu ma vor ajuta la nimic. Nici la liceu pentru ca din nefericire pentru mine mi-am dat seama ca ceea ce-mi place nu se potriveste cu profilul la care am dat. Desi imi place contabilitatea, nu imi place chiar atat de mult incat sa fac asta o viata intreaga, probabil as ajunge sa-mi trag un glont in cap. Revenind la problema pe care ai pus-o, nu esti prea tampit sa intelegi cum functioneaza creierele lor, doar ca tu probabil ai crescut altfel, ai alte valori morale, ai crescut cu gandul ca trebuie sa inveti la toate ca sa ajungi ceva in viata. Nu spun ca e gresit, spun doar ca unii nu vad scoala cum o vezi tu. Nu putem sa spunem noi daca e normal sau nu, fiecare persoana isi alege ce sa faca in viata. Aia care n-au invatat acum probabil o sa regrete mai incolo sau o sa fie multumiti ca lucreaza pe santier pentru 10 milioane. Nici sistemul din Romania nu ii ajuta. Ce **** sa mai inteleaga un copil de 14-15 ani cand aia schimba examenele din an in an(asa se schimba si ministri si vor sa arate fiecare cat de buna e ideea lor si mereu vedem ca nu e buna de nimic). La fel si la bac, eu trec acum a12a si nici nu vrea sa ma gandesc cate se mai schimba pana apuc sa dau bacul. Sunt si multi profesori nepregatiti, aia care sunt pregatiti s-au saturat sa fie luati la misto si amenintati de niste elevi care majoritatea ajung la bac doar sa-l pice...si in educatie ca in medicina, se asteapta minuni, dar si profesorii si medicii sunt tratati mai rau ca boschetarii de pe strada.

| Buresbista123 a răspuns (pentru TeoPT):

Nu eu unul nu cred ca sunt de bun simt, cand trebuie sa tocesti zeci de lectii la romana sa le stii pe absolut toate pe de rost practic, cand la matematica trebuie sa faci tot felul de ecuatii si de tampenii la geometrie de care pur si simplu n o sa te mai lovesti vreodata, cel putin 90 la suta din cei care termina un liceu, mi se pare aberant, ar fi mult mai bine un sistem de invatamant care sa ti permita sa ai mai multe optiuni, sa poti sa ti alegi tu calea care te atrage, sa ti descoperi pasiunea---http://www.youtube.com/watch?v=rlYHWpRR4yc

| TeoPT explică (pentru Buresbista123):

Fa diferenta. Am spus Evaluare Nationala, nu BAC.

La evaluare nationala la romana nu ti se cere sa tocesti nimic. Totul este logic, ai niste trasaturi pe care trebuie sa le aplici pe orice text. Si la matematica sunt chestii de baza, care favorizeaza si sustin gandirea logica. Cu BAC-ul, calea care te atrage, mai multe optiuni, bla bla, aia e alta mancare de peste. Eu vorbeam aici despre evaluarea nationala.

| Buresbista123 a răspuns (pentru TeoPT):

Nu stiu eu n am prins evaluarea nationala, daca mi ai explica o ti as putea raspunde, dar pentru mine ramane valabil raspunusl referitor la tot sistemul de invatamant promovat peste tot in lume, nu numai la noi.

| contαbαndonαt a răspuns:

Cred ca exagerezi, cunosc persoane care s-au apucat sa invete de bac chiar cu cateva zile inainte de acesta si ghici ce, au luat si nu pe bani ci pe merit.Sunt cazuri si cazuri. Oricum si notele din sc. au importanta lor dar nu chiar atat de mare incat sa ne permitem sa judecam pe cineva pentru asta, tu judeci superficial acum.Si spun asta deoarece pana acum am frecventat 8 scoli diferite si deci, iti dai seama, am avut ocazia sa intalnesc destui copii ca sa-mi pot face o parere la modul general despre educatia primita in sc., educatia primita acasa si autoeducatia, cea din urma fiind cea mai importanta dupa parerea mea.Am intalnit zgatii cu note numa' de 9-10 pe linie dar, la modul general, se comportau ca niste animale abia iesite din cusca si care, in afara scolii cel putin, nu stiau sa lege 2-3 cuvinte care sa aiba sens, sa nu mai spunem de superficialitate ooo (specifica, probabil, acelei varste).Am mai avut ocazia sa intalnesc si copii carora nu le placea sc. (din diferite motive) insa nu puteai spune deloc ca-s analfabeti ori macar semi, nu, chiar din contra...reuseau, in general, sa dea clasa multora prin modul in care gandeau si actionau..Desigur ca cei mai multi copii care au note slabe la scoala. sint la fel de delasatori (sa nu spun altfel) si-n general dar nu neaparat toti caci asta nu reprezinta o conditie.
In concluzie? Sint cazuri si cazuri.Deci nu ma intelege gresit, nicidecum nu incurajez/promovez chiulitul si neinvatatul la timp, chiar deloc.Doar m-am gandit sa prezentez pe scurt un fapt real, vazut prin ochii mei de-a lungul atatior ani deci nu mai arata cu degetul in toate directiile ca daca intr-adevar te interesa de educatia altora n-ai mai fi fost atat de prigonitor.

| hummmer a răspuns:

Astia sunt capsunarii si xurvele din viitorul tarii.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Mai multe lucruri sunt tragice. e tragic ca vad probleme de sarcina la fetite de 14 ani, copile de 12 ani au probleme cu marimea sanilor, cele de 10 ani nu stiu cum sa vorbeasca cu baietii. baietii au probleme ca nu le a venit sperma la 10 ani.

nu stiu sa faca impartiri si adunari in clasa a 5-a. nu au nici cel mai mic impuls sa afle singur informatii (am vazut 1000 de intrebari pe TPU de genul "cat face in lei 100$". Pai cum pana mea sa nu fii in stare sa cauti asta? dura 1 minut maxim, chiar au nevoie de mura in gura?

| TrendyHedgehog a răspuns:

O fi si vina sistemului dar nici copiii nu isi mai dau interesul deloc.Din cate vad e mai important cum te imbraci/machiezi cand mergi la scoala.Ca si cum ai primi nota pe vestimentatie nu pe ce ai cap.Sistemul asta vrea sa faca din generatia noastra, o turma de oi, fara creier, incapabile sa gandeasca, asa ne pot controla mai bine.

| rikimaru95 a răspuns:

Si eu am facut la fel si am luat peste 9 la amandoua.

| FearOfTheDark a răspuns:

E problema lor.
Nu, nu e normal.Iar vina este in mare parte a elevilor, pentru ca nu le pasa absolut deloc de scoala.Cand te gandesti ca unii invata de drag iar altii vin la scoala ca ii aduce in vant rau..tristut.Nu zic ca scoala e cel mai bun lucru din viata unui copil, uneori scoala poate fi obositoare si zici"mai da-o in colo".Dar uneori simti nevoia sa pui mana pe o carte ca vezi si tu cat de in urma ramai.Astia-s copii care au niste asteptari de la ei.
E vorba de motivatia interioara a fiecarui elev.
Intr-un fel e si vina profesorilor pentru ca permit aceste cazuri si nu ii lasa repetenti.Eu pot spune ca profesorii mei isi fac treaba si imi pare rau ca nu repeta anul niste idioti care n-au ce cauta in scoala, poate doar in baruri.
Am vorbit ca taica-miu laughing. Adevarul e ca la mine in clasa au venit toate gunoaiele si eu ma simt ciudat. Uneori prostia lor ma influenteaza negativ.
Sunt zile in care pierdem timpul ca ei nu invata sau isi baga mana-n nas si dau din umeri nestiind nici titlul lectiei.
Cred ca si altii sufera din cauza nepasarii unora.
Si sfarsind zic:Cine vrea sa invete e bine venit.Cine nu vrea sa invete recomand sa stea acasa cu un bat infipt in fund.

| TeoPT explică (pentru contαbαndonαt):

Una e sa recapitulezi pentru un examen si alta e sa te apuci sa inveti ce n-ai invatat in 4 ani de zile. E cu totul si cu totul imposibil.

Evident ca sunt cazuri si cazuri. Dar de ce oare ne consolam cu faptul ca exista 0, 1% din copiii cu note proaste la scoala care stiu pe ce lume traiesc? Nu ti se pare putin aiurea cum ca stereotipul liceanului roman e un cocalar cu freza de gay si cu manele sau house in playlist? Tot vorbim de exceptii, dar cu majoritatea ce facem?

Ai dreptate, nu ma intereseaza. Nu ma intereseaza educatia lor. Pe ei ar trebui sa-i intereseze, nu pe mine. Eu doar imi exprimam opinia si v-o ceream si voua.

"Prezenteaza" tu mult si bine pe scurt un fapt real. Esti constient de ce ai zis, sper.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu fi trist. Avem nevoie de oameni să ne spele pe jos sub birouri.
Ce n-au învățat în tot ciclul gimnazial se apuc să învețe acum? Ha, ha, bine că nu cu două zile înainte. Dau în bâlbâială când puteau învăța lent și puțin. Niciun om nu poate acumula atâta informație în două săptămâni, o să facă poc frumușel. Uite unde duce lipsa de maturitate și responsabilitate!

E vina, în primul rând, a sistemului total neatractiv practicat în multe școli, din care elevul nu înțelege nimic, decât că trebuie să tocească. Nu zic că sunt inutile (toată cunoașterea e folositoare în viața asta), dar stilul monoton și neincitant normal că ar lăsa rece pe oricine.
Apoi, sunt părinții care nu se ocupă și nu le explică. O fi oboseala, lipsa de timp, indulgența exagerată (a lor cu sine sau a părinților cu ei și cu sine), copilașii pricep doar „învață 2-3 pagini despre ceva ce nu te interesează, altfel nu ai voie afară!" nu „învață, o să ai subiect de dezbatere despre aceste fapte/te fac să gândești logic/îți dezvoltă abilitățile de a lucra în viitor și ai și note mari, și satisfacție".
Desigur, e și moda asta cretină cu „trăiește-ți viața, las-o naibii de școală că recuperezi tu odată și odată"... dar ce ne facem atunci când o să ajungem analfabeți, în cel mai fericit caz, funcționali, la sfârșitul clasei a opta?
Eu am dat examenul acum nu puțini ani, mi s-a părut de bun simț, deloc de tocit, undeva la nivelul mediu. Dacă ai citit măcar o dată lecția zilnic, ai șanse să îl iei măcar cu 6.
Ca să închei, este și vina elevului că nu știe să se autoeduce, să facă o distincție între plăcere distructivă și productivă, să asculte și sfaturile cui trebuie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand e vina leprelor, a elevilor. Cum naiba sa dai vina pe sistem la clasa a VIII-a? Pai la ce nivel de dificultate era acum 10 ani aia care invatau atunci pentru 5 ar lua minim 8 pe subiectele astea de acum. Ministerul chiar le-a usurat viata elevilor de a VIII-a.
Vina principala e a elevului. Oricine refuza sa vada asta e una dintre lepre.
Foarte relevant si raspunsul diavolului tasmanian de mai sus. Nu vezi ce preocupari au astazi elevii de gimnaziu? Generatii din ce in ce mai tampite!