Nu cred ca suntem in masura sa utilizam termeni ca "totul"si "nimic"in contexte mai elevate, de tipul celor la care faci tu referinta si sa avem 100% dreptate.Totul este relativ? Nu stiu.Probabil ca nu.O mare parte insa da.Realitatea e data de multitudinea de interprepari. Daca toti am fi obiectivi,lumea ar fi colorata doar in alb si negru.Dar noi suntem subiectivi, diferiti, ceea ce face ca de fapt lumea sa fie o combinatie de nunate de gri, de unde se naste si relativitatea. Exista adevaruri absolute? Iarasi, e de discutat.Ce e adevar pentru mine, poate fi minciuna pentru tine.Adevaruri absolute...da, exista.In stiinte exacte.Dar in rest, nu prea.Generalizarile de orice fel sunt eronate? Depinde la ce se rezuma acea generalizare. Daca faci un experiment, pe un numar semnificativ de oameni si ajungi la o anumita concluzie, atunci poti creea o generalizare in baza acelui experiment. Daca doar din propria ta experietna faci o generalizare, de cele mai multe ori e eronata.
Eu sunt de parere ca realitatea e doar una singura, dar conceptiile oamenilor pot fi influentate si de parerile subiective ale unora superiori care si-au prezentat inaintea lor o imagine mai ampla a ceea ce cred ei despre lume.
Nu detine absolut nimeni adevarul, asa ca putem spune ca traim in minciuni, realitatea si-o face fiecare cu mana lui.
Asta e doar parerea mea/
Exista culoarea rosie. E un adevar absolut. Poate fi chiar masurata, are o anumita lungime de unda. Dar cum o vezi tu, cum o vad eu, cum o vede oricine altcineva, e un adevar relativ. Tu poti sa o vezi la lumina puternica a soarelui, si atunci il vezi ca roz, eu o vad aproape in intuneric, si o vad ca maro inchis, altul poate sa o vada la rochia unei dame si sa il duca mintea la cu totul altceva decat la culoarea acelei rochii. Generalizarile nu pot fi intrutotul eronate, si eu pot vedea rozul la lumina soarelui, dupa cum si tu te poti infierbinta cand vezi o dama in rosu
Nu e doar amuzant, in ce priveste culoarea, te poate pacali, desi exista rosu, ca sa il prinzi clar pe monitor, trebuie sa ai monitorul calibrat. Si altfel il vezi intr-o anumita sursa de lumina, sau altfel in absenta luminii. Iar cu privire la damele in rosu, e dovedit ca atrag atentia cu peste 40% mai mult decat o fac daca ar fi imbracate in alte culori!
Yee(Salut)!
Dar daca realitatea nu e nici relativa, nici absoluta, ci mai degraba amandoua in acelasi timp, dar depinde de noi cum le vedem.
Ca atunci cand ai lua o floare si ti-ai pune intrebarea:
"Oare florarea asta e adevarata?"
Pai intr-un fel e adevarata, deoarece o tii in mana si o simti, poti sa o rupi, sa o indoi.
Dar in acelasi timp e si relativa fiindca tu o percepi asa si in mintea ta iti imaginezi un model cosmic, greu de descris in cuvinte, in care floarea este de fapt o iluzie.
Dar iti dai seama si ca, daca floarea ar fi cu totul relativa, stiind asta acum, nu ar mai trebui sa o simti in mana, dar totusi o simti si daca ar fi complet reala, nu te-ai mai gandi daca e adevarata sau nu.
Deci oarecum depinde de perspectiva