Clatitele : 1-2 oua, 2 cani cu faina, 1 cana lapte rece + 1 cana apa minerala (sau apa plata)(folositi aceeasi cana cu care ati masurat si faina), un varf cutit de sare, o cescuta mica cu ulei (pentru prajit clatitele). Din aceste cantitati obtineti 15-20 clatite, in functie de dimensiunile tigaii folosite.
Faina se cerne intr-un castron, se adauga ouale, praful de sare si treptat, amestecand cu telul pentru a nu se forma cocoloase, punem laptele si apa.
Tigaia o ungem de fiecare data, la fiecare clatita, cu o cantitate de ulei echivalenta a jumatate de lingura, de aceea este mai usor de controlat cescuta de ulei decat sticla. Cu un polonic luam din compozitie si turnam in tigaie, rotind-o pana ce se acopera toata suprafata cu aluat. Se intorc cu o paleta sau direct cu tigaia.
Atentie! Focul sa nu fie foarte mare deoarece riscati sa le ardeti.
Amestecati periodic in aluatul de clatite deoarece faina are tendinta de a se depozita la fundul vasului.
Chec simplu cu cacao :
Folosesti 4 oua 8 linguri ulei 8 linguri faina 8 linguri zahar tos 1 lingura cacao1 plic praf de copt1 lingurita zeama de lamaie sau otetun praf de sare1 lingura zahar pudraoptional nuca curatata si prajita. este o reteta ieftina si la indemana oricui. Pentru a prepara acest chec se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se pun intr-un vas mai inalt, se adauga un parf de sare si se bat bine cu telul (se poate folosi mixer-ul). Se incorporeaza zaharul si se bate in continuare. Pe rand se adauga galbenusurile, uleiul si faina. Compozitia trebuie sa fie un pic mai groasa decat cea de clatite. La sfarsit se adauga praful de copt stins cu otet sau zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura.
Tava de chec (cozonac) se unge cu ulei, apoi se pune in ea hartie pergament sau hartie de calc.(Se poate tapeta cu faina daca nu avem hartie) Trei sferturi din compozitie se toarna in tava, iar in ceea ce ramane se adauga cacaua si se omogenizeaza, dupa care se pune deasupra in tava, peste restul compozitiei. Optional se pot adauga deasupra cateva nuci prajite in prealabil. Se introduce la cuptor, unde se coace aproximativ 35-40 minute. Este gata atunci cand deasupra capata o culoare maronie. Se poate incerca cu o scobitoare (se introduce scobitoarea si daca nu se lipeste inseamna ca este gata). Se presara zaharul pudra.
Sper ca te-am ajutat si spor la gatit!
Checul cu cacao este desertul meu favorit! Sambata, cand stocul de dulciuri frumos ambalate nu imi face cu ochiul si poftesc la ceva pufos, proaspat, facut de mine, dar nu am foarte mult timp la dispozitie, insfac reteta de chec cu cacao si ma pun pe treaba. Iata ce usor e:
Ingrediente:
3 oua
1 si ½ cani de zahar (250 g)
½ cana cu faina (150 g)
2 pachete vanilie
½ pachet de praf de copt stins cu zeama de lamaie
O cana de lapte (200 ml)
5 linguri (50g cacao)
1 pachet de unt sau de margarina
Mod de preparare:
Ia margarina, laptele, jumatate din cantitatea de zahar si cacaua si fierbe-le pe foc 5 minute, pana cand obtii o compozitie omogena, apoi las-o la racit. Din acest amestec ia 4 linguri si pune-le intr-un vas la frigider.
Separat, bate albusurile cu restul de zahar. In compozitia fiarta include galbenusurile pe rand, apoi faina in care ai incorporat praful de copt, vanilia si albusurile batute spuma. Pune compozitia intr-o forma de chec unsa si tapetata cu faina, toarna 2 linguri cu cacao si, cu o furculita, fa un model. Coace checul 10 minute la foc puternic si apoi 20 min la foc mic.
Pofta buna.
Suna foarte interesanta reteta dar iaurtul trebuie sa fie simplu?
anonim_4396 întreabă: