| CMGeorge98 a întrebat:

Salut! As vrea sa vorbesc si eu cu cineva care a terminat aceasta facultate si care poate sa imi explice cum sta treaba. Si niste pareri despre ea m-ar ajuta! Multumesc!
https://instalatii.utcb.ro/

Răspuns Câştigător
| Kamiyashiro a răspuns:

Ni am facut la utcb dar instalațiile înseamnă cam tot. Totul e o instalație. Pe undeva intra, pe undeva iese.
Doar ca nu vei profesa toate materiile ce le studiezi.
Înveți cam așa :instalații de Apă si canalizare, instalatii electrice, instalații de încălzire, instalații hidraulice si hidromecanice, automatizari pentru instalații, centrale termice de cartier m, de bloc, de apartament, instalații de stingere a incendiilor, etc... Sunt mai multe cam tot ce tine de tehnică aparatelor si are ceva instalație. Dar pentru construcții de blocuri, case, chiar zgârie-nori dar la noi nu e cazul încă. Deci nu instalații de mașini sau altele, e strict legat de locuințe si birouri, sau rețele de Apă im oraș, sau rețele electrice la blocuri etc..si ventilații industriale sau de apartament, la baruri pentru scos fum saunla discoteci etc.

Adica după ce faci facultatea iar trebuie sa alegi care din meseriile astea le practici ca nu le poți face toate. Doar daca ai firma ta si te bagi pe proiecte diverse si atunci sti despre ce e vorba dar iti angajezi om pe fiecare domeniu:apa, gaz, curent, aer si căldură. Si automatizări.
Automatizari le sumt importante ca totul devine smart controlat de pe web sau telefon.
Înveți multe specificații despre tot fel de fel de echipamente.

5 răspunsuri:
| Kamiyashiro a răspuns (pentru Kamiyashiro):

Deci după ce termini contează de faot sa prinzi experiență in următorii ani. Si tot ce continui sa faci după, in mare depinde de experienta acumulata.
Poți lucra pe 3 nivele: ca inginer odata ce ai terminat știi si munca de jos ca meserie de instalator electric, de gaz, apa, canal, ventilație, automatizare. Ca inginer in proiectare sau executie, si ca patron sau. Manager de proiect.
Sumt două părți :proiectarea si execuția.
Sunt

| Kamiyashiro a răspuns:

In proiectare te vei ocupa de întocmirea documentație tehice a proiectului care conține memoriu scris ce descrie ce lucrări faci, si desene, multe desene. De aceea înveți Autocad mult și alte programe de desenat. De exemplu la luminotehnica daca faci un proiect de leduri pe clădiri folosești program specializat pe leduri. Deci fiecare domeniu are softurile lui. Le electrice sunt softuri specializate, la ventilare, la automatizare. Autocad mai mult la apa, canal, termice.
Duoa ce ai terminat de scris si desenat, depui documentația pentru obținere de avize și autorizație de construire la instituțiile de stat care reglementează. Dupa ce obții autorizațiile urmează execuția lucrării. Aici ca manager, ca șef de șantier sau ca simplu inginer coordonezi muncitorii cu lista pașilor de executat. Si verifici după eu calitatea lucrărilor executate. Apoi dai testele de punere in funcțiune. Testezi daca merge apa, canalizarea, gazul sa nu scape deci teste de etanșeitate. La automatizări teste ca totul merge perfect si e funcțional. După care predai lucrarea beneficiarului și încasezi banii.

Deci depinde pe ce nivel lucri.
La început e bine sa depinzi experiență cu meseria, lucru care se face in practică la firme din timpul facultății. Ai vara materia asta cu câteva credite de a face practică la firme. Deci un moment unde deprinzi experiență sunt aceste vacanțe de vară unde te poți angaja începând din anul 1 spre anul 2. Dacă firma la care mergi ii place de tine si ar avea nevoie de un ajutor poți sa rămâi la 4 ore la ei si sa continui și facultatea.

| Kamiyashiro a răspuns (pentru Kamiyashiro):

Dacă mergi in afara sa lucri poți alege din meseriile asta de instalator funcție de ce ai depins ca experiență. Dar se întâmplă și să le faci pe toate. De exemplu nimerești la un proiect de hale industriale într-o țară din Europa. Păi te pune să montezi we, instalațiile de apa, dușurile, instalațiile de ventilare industriala a săli, instalațiile de iluminat, sa tragi cablurile sau conductele prin pereți sau pardoseală, apoi sa lucri la instalarea camerei de căldură unde intervin cazanele, deci la școală înveți si cazane de toate tipurile. Dar nu înveți sudura. Asta doar daca faci separat. Si de obicei la camerele de încălzire mari se sudează mult. Dar coordonezi montarea celorlalte piese care se înșurubează. O sa aduni multe scule.
Asta daca nu știi bine limba țării respective. De exemplu nu merge cu engkeza in țările germanice. Nu știi germană treci la munca de jos. Dar daca știi limba germană bine, te baga la muncă de birou unde desenezi mult si descrii în text proiectul.
Dar și in țară poti ajunge la venituri destul de bune, depinde cât de expert devii in timp.
Duoa un număr de ani de experiență acumulată mainpoti avansa pe alte nivele : ca verificator de proiecte sau ca expert pe domeniu.
Ca verifcator de proiecte înveți legislație tehnică si dai examen la Inspecția de stat construcții sau altă instituție care se ocupa de acordarea statutului de verificator. Firmele vin la tine sa le verifici documentația scrisă plus desene sintu daca au făcut bine le pui ștampila, daca nu le scrii instrucțiuni cu ce trebuie sa facă sa fie bine. Și tarifezi verificarea pe un proiect.
Ca expert câștigi și mai mult. Sunt alte examene si acreditari de dat. Dar ca expert depinde de domeniu poți fi chemat la diverse obiecte sa investighezi tehnic problema si sa scrii un raport. Aici investigațiile difera. Poți cere expertiză de laborator de teestare a diverselor materiale sau substanțe. Sau poate doar onexoertiza simplă. Sau una complexă ca in cazul accidentelor cum ar fi un incediu, sau funcționari necorespunzătoare a unor instalații sau o exploatare greșită. E un pic si munca de detectiv. Deci vorbim de nivel expert când stăpânești perfect acel domeniu. Cam astea sunt perspectivele pe foarte scurt.

| CMGeorge98 explică (pentru Kamiyashiro):

Wow! Interesant. Dar merita din punct de vedere salarial fata de alte facultati in domeniul constructiilor?

| Kamiyashiro a răspuns (pentru CMGeorge98):

Da si Nu. E cam aceeași salarizare peste tot, instalațiile fiind subdomeniu din construcții.
Există un trio: arhitecți - constructori - instalatori.
Arhitecții in caz de un proiect mai de anvergură pe lângă planșele de arhitectura ei pot întocmi si documentele de autorizare, iar construcțiile si instalațiile execută, bineînțeles fiecare își face desenele pe planurile primite de la arhitect.
Aici cel mai bine plătit este arhitectul. Si ca manager de proiect și ca muncește la întocmirea documentelor.
Sa luam cazul unui supermarket de la zero.
O firmă comandă într-un oraș construirea unui supermarket. Firma de arhitectură primește comanda. Caută teren. Cumpăra. Face planuri de construcție. Beneficiarul aprobă, decontează din lucrare și teren. O dată aprobat, începe proiectarea. Se fac documente de autorizare si avize. Planurile arhitectului ajung la constructor si instalatori. Constructorul calculează rezistente la materiale, face listă, demarează construcția: turnare beton, zidire, apoi echipe de zugravi si finisaje de constructii, montaj rafturi, montaj uși, mobilierul din birouri etc. Când e gata vin instalațiile de tot felul. Deci pot fi 10 firme diferite de instalații funcție de echipamentele alese de pe piață: iluminatul ambiental în magazin, ventilarea si aerul condiționat, instalațiile frigotehnice (frigidere băuturi, lazi frigorifice alimente), instalații de curenți slabi pentru chestiile smart(afisaj electronic pret, case de marcat, sisteme de supraveghere, rețeaua internet si legatura la serverele beneficiarului), camere frigorifice mari in depozitul supermarketului, sisteme de uși automatizate.
Și ce tine de instalații înveți la facultate. Dar nu poți activa pe toate. Ca manager de proiect ai acces la toți ca le faci lista când sa vina fiecare sa lucreze. Nu pot veni toți odată.
Deci salariile difera pe ce nivel lucrezi si de firma care este managerul de proiect. Restul firmelor sunt subcontractori. Si atunci firma-manager ia cașcavalul și îl împarte cu fiecare cât negociază sa faca lucrarea.
Ca salariat instalator sau ca inginer pe șantier sau ca inginer la biroul de proiectare, deci o rotita in sistem, sau unul dintre cei angrenați în proiect, salariile diferă si in funcție de zona geografica, de oraș. In București salariile sunt mai mari ca in restul țării. Dacă la zic la Cluj sau Iași sau Timișoara un salar mediu ar fi 3000 de lei ca angajat ori muncitor, ori inginer in București pot fi 5000lei. In Austria, Germania ca lucrător montator la instalații salarul e 1900-2200€. Astea sunt salarii de pornire. In funcție de experiență si de cat de cautat devii intervine propria negociere. Sa zic ca am 10 ani de experiență doar ca instalator lucrător, nu inginer. In țară pot ajunge la salar de 4-6000lei, plus lucrările adiacente ce le pot prinde personal pe langa job. In afară nu prinzi lucrări adiacente ca la noi, dar poți cere nu salar ci bani pe lucrarea cerută, adica devii liber profesionist. Si la noi sunt liber profesioniști dar e mai greu decât sa ai un job. Un liber profesionist care se încumetă sa își bage o grămada de bani in scule si lucreaza pe PFA, isi ia de obicei inca 1 sau 2 oameni pe lângă el, nu poți singur. Instalațiile la execuție e treabă de
echipă cel putin 2 oameni. Si atunci oricum scoți mai mult ca salar. Deci ce zic cu banii nu e batut in cuie, e foarte felxibil ca orice piața de muncă. Plus ca banii se devalorizează in timp si cifrele se tot modifică. Până termini tu o facultate vor fi alte cifre.
Deci ca si concluzie instalatorii si constructorii se învârt cam pe la aceleași cifre, Arhitecții iau cam cu 1, 5-2 ori mai mult. Poți srudia si arhitectura, e mult mai greu ca instalați si construcții si mult mai mulți ani. 6 ani facultate plus 2 stagiu. Nu stiu exact cum e la ei. Am spus doar unde ma pricep. Si am zis in mare doar, pe scurt, am omis poate materii sau domenii sauntiouri de instalații nu le-am enumerat toate, ca ma lungeam prea mult. Daca vei face vei descoperi.

Succesuri si bafta multa!