| Mosotti a întrebat:

Sambata am facut dulceata cu Eritritol fara stevia sau gelifiant.
Am respectat retea aia cu zahar, deci:

1 Kg de afine.
897 g Eritrotil, se punea 1000 g zahar.

Am fiert eritritolul cu apa 140 g asa cum era si la aia cu zahar, cica sa se lege, nu prea se lega dar hai.
Apoi am pus afinele asa cum era cazul si am fiert 10 minute asa cum e in reteta.

Am zisi ca e gata, am pus sirop pe farfuria rece de test si instant s-a zaharisit putenic, nu era sirop fluid ar mai subtire sau mai gros.

Am pus in borcane, cand s-a racit era eritritol intarit beton, nu era legat tare dar ca zaharul de iesea un fel de marmelada daca taiai, era eritritol cristalizat cum ar veni.

Am redezaharisit la fiert borcanele, s-a rezolvar fierbinti fiind, apoi cand s-au racit beton iar.

De ce? De ce zaharul leaga frumos si asta nu? Gustul e la fel, arata la fel.
Ce o avea diferit de face porcaria asta?!

Ptr ca de la 312 kcal/100 g si 75 g carbo (din care 65 zahar), am adus-o la 65 Kcal si 14, 1 carbo doar din afine.

Care e spilul si cum se repara, adica ce sa se adauge sa anulam problema cand facem iar?!

Dulceata cu gelifianti, sau sa fierbi fructele pana la deschidratare ca magiun si apoi sa indulcesti doar cu ala, alea nu isi dulceturi sunt strutodulceturi.

Dulceata veritabila e aia cu fructe cam intregi in sirop lega prin fierbere cu zaharul, atat.

48 răspunsuri:
| FreddieM a răspuns:

Nu merge, a încercat și soția sa facă, tot de afine, dar am bănuit ca nu ar merge, și ca fost precauție am folosit o cantitate mai mica, (e foarte scump aici la noi) și bineînțeles, același rezultat. Cauza e ca acest tip de zahar nu se caramelizează pentru ca e hidroscopic, adică nu atrage umezeala, și ca urmare se va cristaliza mereu.
Cheers

| J0B0MAT a răspuns:

De ce nu îți iei gem de la magazin, făcut doar din 100% fruct? Fără zahăr, îndulcitori, conservanți, nimic.Nu are fructele întregi, dar mie mi se pare mult mai bun și e natural. Aparent se poate face asta doar din fruct, dacă stai și mesteci vreo zi la un cazan de fructe. Ceea ce nu prea are nimeni timp să facă, în afară de fabrici cu roboți industriali.

| relian a răspuns:

De ce nu folosesti zahar? Folosesti afine de ce? Personal nu mi se par niste fructe wow.
Fa dulceata din visine,caise,sau zarzare.
Dulceturile astea din fructe de arbusti,is niste mofturi si reclama sa vinda aia fructele astea,unele chiar ca nai nici un farmec,ori valoare cine stie ce.

Capsuni,is bune si astea,dar din mure,zmeura,afine,nu-s bune dulceturi,grmuri, numai seminte care iti ramin intre dinti?
Zmeura e buna daca maninci proaspata, murele is acre zici cai bors, indif cit leai lasa si pe planta, doar cand se fac moi rau atunci parca is mai dulcege.

In afara de zmeura, fructe de astea nu prea is gustoase ori bune de ceva.

| Mosotti explică (pentru FreddieM):

Si nu se poate corecta asta cu nimic?

Sa inteleg, deci nu atrage umezeala si de aia nu e sirop fluid mai gros?
Caramelizare se numeste procesul prin care ramanea siropul fluid si legat?
Nu am stiut, mersi de explicatie.

Explica putin daca vrei cum e cu umezeala asta, sa inteleg mai bine, adica ce face zaharul de se leaga frumos siropul si ce nu face asta?

Scrie undeva de proprietatile eritritolului? Sa mai citesc si eu, nu am gasit pe undeva ce ai spus tu, f interesant.

Si atunci? Fructoza, Sorbitol, Maltitol, Xilitol, Manitol, caramelizeaza? Ultimii 4 is polioli.
Pot face dulceata ca lumea cu una din astea?
Sau cu nici unul?
Ca daca e cu unul din asta macar e bun pe glicemie daca nu pe kcal.

Ca in afara de Eritritol nu stiu altul care sa nu aiba decat 24 Kcal/100 g.
Stevia nu merge ca nu ai volum, ca sa legi siropul cu ea, desi nici aia nu cred ca ar carameliza.
Vreun indulcitor low caloric?!
Mai e Aluloza si Tagatoza, nu stiu daca alea caramelizeaza.

| Mosotti explică (pentru J0B0MAT):

Ptr ca eu vreau dulceata, nu magiun, ca din ala am de prune, mananc si din ala dar nu mereu.
Vreau din aia ca la mamaia!
Sirop legat prin fierbere si fructe mai intregi, nu fructe deshidratate.

Pe mine ma interesa sa fie ca aia dar si fara calorii decat putine, si sa nu urce glicemia.

| Mosotti explică (pentru relian):

Nu vreau zahar una ca urca glicemia si nu am chef mereu sa ma tot injectez cu insulina sa nu urce glicemia, desi asta o pot face si am valori bune, dar nu vreau sa aiba decat f putine calorii, ca eu mananc destula, nu 2 lingute, fac praf un borcan de 350-400 g odata cu paine.

Imi place mult dulceata si de afine, capsuni, visine, prune, caise.
De zmeura nu prea mananc.

Ca deja e cazul sa iesim din arhaicul "nu manca atata, mananca atata, nu manca aia", e cazul sa evoluam putin, sa nu ne mai faca rau.

Aoleu doammmne, ce buna e dulceata aia rece si buna pe paine proaspata, vai de mine.

| J0B0MAT a răspuns (pentru Mosotti):

Păi ăsta cu zahăr sau îndulcitori e mai nesănătos, chiar dacă îți place ție dulceața.
O variantă ar fi să le faci la foc, cu zahăr foarte foarte puțin, dar să le mănânci în câteva zile, pentru că nu se țin.Iar când mai ai poftă, faci altele, cantități mici.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

E bun si asa rau. Daca ai probleme cu glicemia, nu mai maninci chestii de astea.
Sa maninc un borcan de dulceata odata, sigur sanatos nu esti? nici la corp dar nici la cap.
Dar na, fiecare cu cel doare. Daca nu te poti abtine, de bine nu-i sigur.Eu daca beau ceva,ori sa maninc ceva,care sa imi faca rau,nu o fac,imi vad de treaba.
Tu si altii ca tine,cum de nu puteti face asa, ce anume va face sa mincati galeti cu dulceata?
Inseamna ca tu poti foarte usor sa fii si drogat, ma refer atit constient cit si fara sa stii.
Daca cumva tragi o papadie deja gata devii dependent, ori săti puna careca fara sa stii in bautura ceva, deja ala esti.

Eu nu-s asa organismu refuza de exemplu alcool droguri, ma fac astea sa na simt groaznic.

Sa maninci zahar cu galeata nu stiu cit o sa o mai duci asa?

Nu ma intereseaza ca e nesanatos sau nu, ma intereseaza sa nu ingrase si sa nu urce glicemia, atat.
Ca nu traiesc 1000 de ani. Ma int sa-mi placa doar.

Pai daca era convenabil cu zahar, nu ma mai gandeam la alte solutii!
Nu e deloc convenabil, la 350 g dulceata ai deja 1100 Kcal, te sparge.
Nu mananc cu cm eu.

Indulcitorii aia is naturali, nu asta e problema, aia chimici sunt problema, zaharina, aspartam, ciclamat si acesulfam K.

Natural: Fructoza, Aluloza (e o fructoza putin mutanta parca cu un hidrogen pus altfel si deja de aici nu prea se mai asimileaza si nu ai kcal la ea), Tagatoza, Xilitol (zice ca e de mesteacan dar nu e, e din fibre porumb), Sorbitol, Maltitol, Manitol, Stevia, Eritritol.

Doar ca nu au proprietati pentru dulceturi unele, dar in placinte si altele merge.
La crema de ciocolata poti reduce kcaloriile, la chec, dar nu cu stevia care are volum f mic, trebuie volumul scos de zahar inlocuit cu un volum cel putin egal de indulcitor noncaloric.

Dulceata e adevarat ca nu tine fara zahar, ca ala e conservant, insa poate merge altceva. Si oricum daca fac 10 borcane de un 350 g, cam in 14-15 zile is pa.

Nu pune zahăr mult, pune foarte foarte puțin, nu fă 10 borcane, fă 5 să le mănânci în o săptămână. Încearcă ce îndulcitori vrei tu, nu am încercat, doar cu puțin zahăr, am făcut și fără, dar mâncată în 2 zile gen.Pentru prajituri astea chiar merg de minune. Eu în general prefer să îmi iau una făcută doar din fruct, chiar dacă nu e întreg, îmi place mai bine așa marmeladă.M-am obișnuit să nu mai mănânc / beau foarte dulce, chiar dacă e cu îndulcitor. Cu cât e un desert mai puțin dulce, cu atât mai bine.

| FreddieM a răspuns (pentru Mosotti):

Noi nu consumam zahar normal niciodată, dar și asta, doar când mai facem ceva dulce, și mergem pe același criteriu, e keto, mai puțin dăunător sănătății și nu în ultimul rand, zero calorii. Ce am explicat mai sus am găsit pe niște situri englezești, am fost și eu curios cum de nu se caramelizează. Ar trebui sa adaugi și alte substanțe ca să-l aduci ai starea aceea vâscoasa a caramelizarii, dar e altceva. Și la fel, la gemuri tot nu ar merge.
Obții doar un sos de caramel, care merge pe înghețată sau alte prăjituri. Dacă ești interesat, pun un link.
https://alldayidreamaboutfood.com/the-best-low-carb-caramel-sauce/
Cheers

Pai mai, daca ii ziceai bunicii sa puna f putin zahar, te injura!
Dulceata veritabila se face cum se face, nu altfel.

De la un timp am inceput sa pocim dulciurile. Pe vremea lui ceausu se manca si vata de zahar, salam de biscuiti, nu se punea problema sa nu fie dulce nu stiu cum, sa nu stiu ce.
Dar sigur, daca iti plac gemurile doar din fruct, este okey si asa.

De aia e bine sa nu simtim ca le pocim, sa fie la fel, doar sa nu faca rau.
Dulciurile trebuie sa fie dulci prin definitie.

Da, la prajituri merge, eu tocmai am luat azi o cutie de 1 kg eritritol si l-am facut pudra cu raznita de cafea.
Si am in vedere o placinta cu mere, sa vedem cum iese cand scot volumul de zahar si il inlocuiesc cu 1, 5 x volumul de zahar scos, sper sa se mai taie din kcalorii.

| Mosotti explică (pentru FreddieM):

Mersi de link, ai ma ca astia ar putea sa-l faca sa nu mai fie hidroscopic, dar nu s-au deranjat.
Au facut ei noviciocul si nu face asta?

Eu am observat ceva, s-a mers pe nonglicemism dar nu pe hipocalorism, si nu am inteles de ce.

De ex jeleuri, haribo, dropsuri se pot face cu stevia de ex sau din asta si in loc de 300 Kcal/100 g ai avea 30 sa zicem.
Dar ei baga xilitol, fructoza, tot indulcitori calorici, zau deca ii inteleg.

Cum sa nu mananc daca mie imi plac dulciurile? Dar pe glicemia este okey ca o dau jos cu insulina, nu aia e problema.

Pai am zis eu ca am fost vreodata sanatos la cap? M-am nascut nesanatos, dar o recunosc.

Raspunsul la intrebare este simplu, e o dereglare pe receptorii de serotonina 5HT2C cel putin la mine, si ai foame si pofta mai mare decat normal, si atunci mananci si intra de mori, abia apoi te linistesti.

Asta s-a probat, cum am normalizat serotonina acolo, nu mai intra nici un dulce, nu imi mai placea deloc, jumate de miniecler abia intra.
Eu care iti mananc si 20 odata rapid.

Deci e f clar, doar ca acum cipralexul care a facut asta, nu mai face asta ca efect secundar, si aia e.
Deci nu e asa simplu sa privesti subiectiv.
Uite Peritol, se da la cei fara pofta de mancare de medici uneori desi el e pentru altceva.
Daca iei unu d-ala, ai sa mananci si tu la fel! Tocmai ca blocheaza acei receptori pentru o zi. Scrie si pe prospect ca asta face ca unul din efectele secundare, ca urca pofta de papau.

Dar ce te faci ca in 2010 am mancat odata doua borcane jumate de dulceata de capsuni si cu gogosi! Borcane de 400 g.
Atunci eram mai rau pe chestia asta.

Sau 5 cozonaci de 450 g odata unu dupa altul in dec 2010! 9500 kcalorii. Eram bolnav rau atunci.

Nu conteaza ca mananci zahar daca nu te ingrasi si ai glicemia buna, se arde tot, totul este sa nu sari de kcal permise pe zi, eu ard 2300.
El e benzina de fapt, nu ramane nici fumu din el daca se arde.
Dar azi pot manca de ex 4500, si doua zile mai putin si am media 2300.

Plus ca iau Forxiga care scoate afara prin urina cam 60-80 g de glucoza, deci mai scap de un 240 kcal moca asa. Ca prostul asta de corp nu scoate in mod normal, in mod normal scoti ce e in plus. Asa ca a intervenit tata cu doctoru`.
Iau xenical la mesele cu fat si 30 % nu se asimileaza, merg la toilet.

Si din cand in cand Ozempic pentru scadere pofta de papa, si asa am media buna.
De ce sa nu mancam si sa nu ne faca rau?! De ce mereu evitat evitat?! Avem un fix cu asta.

Se schimba treaba daca e peste normal zaharul, kcal si incepi sa te ingrasi, atunci deja e nasolie.
Ca apare rezistenta la insulina, urca trigliceridele si adios, te faci praf.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

laughing naspa de tot, vad iei memdicamente destule nu gluma.Eu nu iau nimic, acu iau un antinflamator, ca is operat la genunchi, si se blocase lichid mai mult, mi-a scos o ditai siriga de lichid, acu is mai bine, dar mi-a dat pilula asta de inflamare.
Am facut operatie la genunchi duoa ce ani in urma facusem de menisc, ala n-a vazut ca era si ligamentu rupt, am stat asa fara sa stiu pana acu.

De analize nu am facut niciodata, iar acu cu genunchiu asta ca stau acasa si frec tiparu, am zis hai sa fac, Am facut analize, bune, si glicemie, colesterol rau e la maxim in parametri o zis cas in regula.

Trigliceride si alte desene animate or zis cas brici laughing Tensiunea 121/81
Ce sa zic, asta e, cum zici si tu, depinde ce mostenim, cum ne nastem, nu vrea nimeni sa se simta rau.
Referitor la dulceata aia, baga zahar, mai buna ca zaharul nu-i altceva, nu se compara nimic cu zaharul, maninci si tu mai putin, dar maninci ceva bun.
Si sucurile daca ai vazut, e diferenta mare intre cele care au indulcitori si cele cu zahar, imediat iti dai seama.

Legat de dulceturi compot etc, ce am observat? Daca le afci acasa doar cu zahar is bune, dar de le tii peste 3 ani, deja se observa, se schimba culoarea, nu ca n-ar fi bune, dar culoarea e alta decat atunci cand le faci.
De aia pun cei de la fabrica stabilizatorii aia, ca de mergi si vezi asa un compot, o sa spui ce iti vinde ala tie laughing una cand vezi asa limpede, rubinuiu, aramiu alta cand vezi o apa spalacita.

Am obsv asta la mama, cand viu in RO ea are compoturi si de 5 ani, si asa am vazut diferemnta la cele de 1-2 ani si cele de peste 3 ani.La gust is ok, doar culoarea e alta.

Am luat siu eu acu pentru mama in ro tot de acolo citiva pomi, ea sta la casa, ciresi si visin.Dar are caise, piersici, nu are cine le minca laughing zic de eram eu acolo nici nu ar apuca sa se coaca.Le da la vecini sa faca tuica.
Ok mai vorbim, ai grija de tine, sanatate.

Păi atunci nu le mai poci cu îndulcitori și fă-le cu mult zahăr.
Aia nu, aia nu, poți să nu mai faci deloc
Pe vremea bunicilor nu erau oricum prea multe opțiuni.Acum sunt și lumea poate alege să își facă așa cum îi place, indiferent de ce cred ceilalți.

Pai nu, ca poceala nu inseamna ca pui indulcitori si produsul e la fel.
Poceala este cand produsul nu e la fel.

De ex daca pui la placinta din asta si nu zahar, e tot aia.

Dar daca faci cozonac din faina de migdale, deja nu mai e cozonac. Sau paine.

Auzisem ca unii care aveau lichid la plamani se duceau in m od repetat sa le traga cu siringa, la tine e bine ca doar odata la genunchi. Bine ca a reusit operatia.
F bine ca nu iei medicamente.

Da, conteaza si ce mostenim.

Cu dulceturile, compoturile, nici nu au garantie peste 3 ani, trebuie sa le mananci mai repede chiar si alea din comert.
Si sincer...nu fac din alea sa le mananci peste 100 de ani.

Nu neaparat cel mai bine eu cu zahar, si xilitolul e higroscopic si merge la dulceata adica retine apa spre deosebire de eritritol, si ar iesi la fel de buna dulceata.
Eu la sucuri nu simt diferenta intre alea cu zahar si fara.

Daca erai tu aici mancai fructele din gradina, f bine, mama ta nu mananca inseamna, sa faca dulceata si sa vanda cuiva, ca unii poate vor o dulceata veritabila.

Asta în concepția doar.

Asta se stie, nu in conceptia mea. Fa tu paine din faina proteica sa vezi ce paine iese si ce gust are.
Plus ca si faina de migdale are buba ei mare, are 600 kcal/100 g in loc de 380 ca faina normala.
Dar ei fac diabeticii ca nu prea urca glicemia, insa ea merge mana in mana cu o greutate buna. Plus ca nu prea seamana a paine la gust.

Man, ai zis că dulceața cu mai puțin zahăr e poceală, dar aia cu îndulcitori nu, în condițiile în care în dulceață se pune zahăr normal.Cu cât schimbi ingredientele, cu atât schimbi mai mult rețeta, o pocești cum zici tu.Asta nu înseamnă neapărat că o faci mai rău la gust, dar cantitatea de zahăr, sare condimente nu pocește mâncarea, motiv pentru care astea se pun în orice rețetă după gust.
Zahărul e nesănătos și cu cât pui mai puțin, cu atât mai bine.Pe vremuri lumea nu prea știa despre efectele zahărului, carbohidraților, glutenului etc.Acum că știm, e mai bine să le limităm, mai ales că sunt destule toxine în mâncare și fără astea.
Eu mi-am pus o dată în cafea, o singură pastilă de îndulcitor de la bunica mea cu diabet, și când am gustat să mor de cât de dulce era.Iar ea își punea câte 2.
Am revenit la aproape lingurița mea de miere/zahăr.Mno după gust, după nevoile fiecăruia.

O pastila de zaharina nu indulceste o ceasca de ceai cine stie ce, dar daca tie asa ti s-a parut, aia e.

Poceala ma refer cand nu mai este acel produs la gust.
In rest nu e poceala, ca e tot aia, doar ca e facut altfel.

Ca daca eu zic ciocolata cu alune Milka, daca iti dau doua, una cu eritritol si grasimi neasimilabile (inca n-am auzit de asta dar vine in curand si asta), si alta clasica, daca e la fel, nu e nimic.

Dar daca...incep ca in loc de grasime sa pun apa, sau altele, si in loc sa fie la fel de dulce e mai putin dulce, e alta!
Deci sa facem o diferenta. Nu e problema ca deformam reteta ci rezultatul.

Citisem pe Youtube pizza cu blat de conopida! E, ce e aia?
Adica tot in ideea de a inlocui blatul.
Sau placinta fara foi! Pai tocmai alea cu compozitia e spilul placintei si da gustul.

Daca Stevia se pune f putina si e f okey si nu are kcal, daca eritritolul nu se asimileaza in mare parte, astept grasimile low asimilabile!

Eritritolul are 40 kcal/ 150 g adica echivalentul puterii de indulcire la 100 g zahar care are 400 Kcal.
Erit de fapt are tot 400 real, dar nu se asimileaza 90 %.
Ca la 1 g zahar pui in loc 1, 5 g eritritol.

In momentul in care vin grasimile alea, gata, s-a rezolvat in mare parte problema cu greutatea.
De fapt deja sunt scoase dar inca nu se dau cred, ca or fi in teste.

| MariaAnastasia0202 a răspuns:

Mananca ce iti place cu moderatie, se pare ca te descurci din ce am citit, printre randuri! Am glicemia 129, aveam sub 100, avand pe mama in îngrijire cu Alzheimer, nu prea mai am timp de nici unele, DOAR RUTINA ZILNICĂ... Xilitol, zic, e OK! Fratele meu face insulină de trei ani. Nici nu se ingrijeste cine stie ce, acum e mai binisor, am inteles ca nu mai vede la condus/sofer, ii amortesc picioarele, mainile, e agitat, nervos, nu ii intrii in voie. Inca ceva, nu se opreste cu? In familie nu s-a baut, fumat, na, acum toti avem vicii, mai mult sau mai putin! A consumat alcool o perioadă din dragoste? Deh! Se mai întâmplă si la bătrânețe sa o iei razna!? Dulcețuri, stiu doar cu zahăr. Multă sănătate tuturor! Seară plăcută!

| MariaAnastasia0202 a răspuns (pentru Mosotti):

De la un timp am inceput sa pocim dulciurile. Pe vremea lui ceausu se manca si vata de zahar, salam de biscuiti, nu se punea problema sa nu fie dulce nu stiu cum, sa nu stiu ce.

Bine zici...

| MariaAnastasia0202 a răspuns (pentru MariaAnastasia0202):

...nu se opreste cu fumatul.

| Mosotti explică (pentru MariaAnastasia0202):

Pai ai diabet deja daca ai glicemia de la 126 inclusivi in sus, ce tratament iei? Cat ai glicata si cat glicemia la 2 ore de la masa?

Fratale tau nu stiu de ce nu e bine cu insulina, ca, cu insulina poti face glicemia si glicata cat vrei. Eu am dimineata intre 100 si 110 (o pot da la sub 100 dar n-am vrut sa bag ceva unitati de insulina lenta in plus.

La 2 ore de la masa am sub 140 ca la sanatosi si glicata 5 deci suib 5, 7 tot ca la sanatosi.
Si mananc ce vreau, si dulciuri cu zahar.

Chiar acum peste 2-3 ore fac dulceara afine cu xilitol, testez si cu asta ca cica e higroscopic si asta retine apa, sa vad ce iese.
Am luat 500 g afine si 500 g xilitol.

Sa vedem, din pacate diabeticii si cei cu kg in plus se planga ca mananca cu portia dar nu misca nimic in a gasi solutii, macar eu incerc.
Plus ca se axeaza mai mult pe nonglicemism si nu si pe hipocalorism.

| MariaAnastasia0202 a răspuns (pentru Mosotti):

Până una alta ma intereseaza de sanatatea proprie, fratele nu are grija nimanui. El e cel mai lovit in aripă, stie sa plângă/să se plângă. Eu, merg înainte, toată viata am fost pe cont proprium de la zero, am avut de dus o cruce! Nu ii doresc răul fratelui, cand observi nepasarea aproapelui, un strain te intelege, iti intinde o mână la nevoie. Eu trebuie sa fiu tare, am trecut foc si sabie, vb serios, voi trece peste toate. Am nevoie de o perioadă de relaxare, să mă liniștesc. Contează mult, ultimii trei ani, m-au bagat in stres total. Ce a fost inainte, abia cum realizez, a fost floare la ureche! Ce destin / karma bună?

Da, sunt ff bune afinele! De ce dulceață!? Vrei sa simti gust de ff dulce!?

Mulțumesc de raspuns!

| Mosotti explică (pentru MariaAnastasia0202):

Ai putut duce ce ai dus, altfel nu duceai, eu in locul tau ma duceam tare voluntar si gata, nu as fi putut avea atata stres.
Fratele vorba ta, treaba lui daca se ingrijeste sau nu, sanatatea ta conteaza, dar cu mama cu alzheimer, iti cam papa zilele si pancreasu.
Glicemiile vor creste probabil daca nu ai liniste, si va fi nevoie de tratament mai intensiv pentru compensare.

Pai dulceata, dulceata e una, fructa naturala e alta, vreau dulceata cu paine, haha.
Asa afinele naturale-s acrisoare, nu-mi plac.

Cred ca a iesit, dar nu zic hop pana nu vad maine dupa racire la frigider. Nu pare ca s-a mai zaharisit.
Cred ca am scos-o la 240 Kcal in loc de 299 cat e aia cu zahar la 100 g dulceata, mmm, merge si cu 59 mai putin decat nimic.
Si nu urca glicemia xilitolul a are IG 7 si nu 70 ca zaharul, urca de la carbo din afine doar, dar aia nu e mare lucru sa ai un 11-12 % carbo din afine, in loc de 65 % din zahar ca la aia cu zahar.

Daca iesea cu eritritol scoteam la 72 Kcal, dar nu merge, vai ce m-am enervat.
Se poate dar nu am eu bani, ca, chimistii pot modifica molecula ca sa devina higroscopica adica sa retina apa si sa iasa si cu din ala.

| bookofknowledge a răspuns (pentru J0B0MAT):

Https://www.health.harvard.edu/......dded-sugar de fapt aia e un mit, iti trimit si cursuri daca vrei, in care iti arat ca cauza acelor boli, e obezitatea, nu zaharul, zaharul da doar obezitatea, hipertrigliceridemie(a fost comparata dieta vegana cu keto si keto avea ldl mare si la plante e mare numarull de trigliceride, ficatul gras, bolile de inima vin din cauza trigliceridelor, obezitatii, si diabetului, si dibatul vine tocmai din cauza obezitatii: https://www.health.harvard.edu/topics/diabetes scrie aici ca nu e direct, ci atunci cand nu folosim rezervele, alta problema cu zaharul procesat e lipsa fibrelor, care scade spike ul de insulina, si da o foame, dar nu da diabet sau probleme pe termen lung, orice aliment are un spike, un diabetic daca mananca sarmale are glicemia pana la tavan, am vazut eu unii care aveau glicemia de la sarmale, similara cu cea de la zahar, glicemia, creste la orice aliment, si la fel si insulina, la zahar cel mai mult, motivul pentru care e considerata asa de unhealthy, deoarece termenul unhealthy nu inseamna naparat ca da boli, ci mai insemna si ca lipsesc nutrientii, zaharul care e calorie goala, e exemplu tipic, de calorie goala, si asta e alt motiv pentru care facem diverse boli, lipsa de nutrienti, ne indeamna la diverse boli, sindromul carential nu inseamna numai onezitate, ci oricat de grasa e persoana, daca nu are toti nutrientii necesari. Zaharul se extrage direct din trestie, si chimic in corp, tot in glucosa ajunge corpul o prelucreaza in substante simple, fibrle nu se digereaza, ele sunt ca o patura, care sunt bune pentru bacterii(inca se cerceteaza, unii nu sunt de acord), dar cu cat e mai putin afectat stratul, cu atat glicemia creste mai lent, fibrele, sunt glucide similare cu celuloza. Genele au legatura, mai mult cu pragul de diabet, sunt persoane, de ex. care am cunoscut ca au mancat numai de la tara si au facut boli ca astm si diabet, fara zahar, fara E uri, nimic, nu toate genele sunt pocnite de factorii de mediu, exista diabet Mody, care nu prea ai cum sa l opresti, acesta e full genetic, daca il are, va face la o anumita varsta si se intraba cu ce a gresit.

| bookofknowledge a răspuns (pentru J0B0MAT):

Https://www.health.harvard.edu/......d-and-good Daca mergem pe logica asta, nu mai mancam nimic compus din grasimi solide, https://www.mayoclinic.org/......t-20045550 Deci eliminam slanina untura si restul si mancam numai ulei de masline, ca da boli de inima, ca nu intelegem exact ce citim, cand scrie exces, plus ca zaharul nu poate creste ldl, aia se face numai din colesterol, si nu e procesat de corp asa, numai de ficat, se fac din chilomicroni, lipide, poti face lipide si din zahar, cum se intampla in corp, de acolo vine si inflamtia, celulele grase in general produc substante antiinflamatorii, dar cand sunt mari, nu fac fata, si produc substante proinflamatorii, care cresc si ele riscul de diabet, lipsa de miscare, care inseamna ca nu avem unde sa punem mai mult glicogen, plus substantele produse de muschi, care opresc productia diabetului si alte boli, Atat timp cat tu iti iei toti nutrientii, fibrele, nu o sa faci niciodata boala de la zahar, e bine sa l mai taiem ca toti medicii de diabet zic ca e principala cauza de obezitate, doar pune 10 grame de grasime langa 10 de zahar sa vezi care e mai denstai avea nevoie de multe grame de zahar sa ajungi la acelasi volum, e unu pe tiktok, care a mancat cat el de mult zahar nu una nu 2 ci mai multe zile si nu a patit nimic.