| Mosotti a întrebat:

Sambata am facut dulceata cu Eritritol fara stevia sau gelifiant.
Am respectat retea aia cu zahar, deci:

1 Kg de afine.
897 g Eritrotil, se punea 1000 g zahar.

Am fiert eritritolul cu apa 140 g asa cum era si la aia cu zahar, cica sa se lege, nu prea se lega dar hai.
Apoi am pus afinele asa cum era cazul si am fiert 10 minute asa cum e in reteta.

Am zisi ca e gata, am pus sirop pe farfuria rece de test si instant s-a zaharisit putenic, nu era sirop fluid ar mai subtire sau mai gros.

Am pus in borcane, cand s-a racit era eritritol intarit beton, nu era legat tare dar ca zaharul de iesea un fel de marmelada daca taiai, era eritritol cristalizat cum ar veni.

Am redezaharisit la fiert borcanele, s-a rezolvar fierbinti fiind, apoi cand s-au racit beton iar.

De ce? De ce zaharul leaga frumos si asta nu? Gustul e la fel, arata la fel.
Ce o avea diferit de face porcaria asta?!

Ptr ca de la 312 kcal/100 g si 75 g carbo (din care 65 zahar), am adus-o la 65 Kcal si 14, 1 carbo doar din afine.

Care e spilul si cum se repara, adica ce sa se adauge sa anulam problema cand facem iar?!

Dulceata cu gelifianti, sau sa fierbi fructele pana la deschidratare ca magiun si apoi sa indulcesti doar cu ala, alea nu isi dulceturi sunt strutodulceturi.

Dulceata veritabila e aia cu fructe cam intregi in sirop lega prin fierbere cu zaharul, atat.

48 răspunsuri:
| bookofknowledge a răspuns (pentru J0B0MAT):

Plus ca nu exista numai cancerinogeni, cum crezi, ca totul da cancer, exista substante care provoaca cancer, si cancerinogeni, care nu produc deloc cancer, dar amplifica, rolul unei substante, sau cu actiune mixta, extista si nivel de incertitudine, de ex: 2B, inseamna ca nu suntem deloc siguri daca da sau nu cancer, dar tot trebuie sa l punem ca sa fim siguri ca oamenii nu fac greseli(substantele se pun la un nivel de incertitudine de 100)2A, suntem destul de convinsi, dar nu destul, cat sa punem mana in foc, si 1, suntem complet convinsi, ca ala da cancer, cele de la 2 A si 2B, apar acolo din cauza unor bias uri, de ex:aspartamul, care se gaseste si in carne si alte produse, unul din bias urile ca produce boli de inima, apare tocmai din cauza obezitatii, si e spus tocmai de OMS, sau WHO in engleza(ei or spus ca e posibil ca bolile sa fie facute ca oamenii care consuma acele bauturi sunt obezi), de fapt mult studii nu dau decat titlul si nu explica de ce, si de multe ori, trebuie sa intelegi ca poate nu e ceva direct, de ex: daca ne uitam, la cei care consuma grasime aici si fac boli de inima, si cei care consuma in zonele polare, e mare diferenta intre studii, si pare ca aici grasimile omoara, si acolo omul poate trai cu ea, dar sa ne gandim, cate calorii consuma acolo, nuami excesul se trasforma in LDL, la fel si la trigliceride.

| bookofknowledge a răspuns (pentru J0B0MAT):

Si iti spun din partea cuiva care a invatat cum se fac aceste articole, de ce crezi ca exista asa de mult bias, si controversie? De ce crezi ca studiile par ca se bat cap in cap? ca ei nu au eliminat o anumita parte de bias, de ex: cele cu alcoolul s-a demonstrat ca motivul pentru care ei erau mai sanatosi, era ca numai cei bogati care isi perimiteau sa mearga la doctor puteau sa bea vin, deci titul a ajuns sa fie un pahar de vin te scapa de n boli, la nu stiu cate articole, si mai sunt si azi articole care sunt interpretate similar, deoarece omul nu intelege substratul articolului.

| Mosotti explică (pentru bookofknowledge):

Zaharul nu face deloc rau daca se arde tot, e combustibil care nu lasa reziduu-uri, e de calitatea intai! Doar sa nu ai diabet.
Nu e ca grasimea care lasa corpi cetonici in urma.

Nu da nici obezitate si nimic.
Doar daca sari de cantitatea care se arde incep problemele, se transforma in fat, urca trigliceridele, etc.

Asa cum face si amidonul care e spart in glucoza de amilaza.

Dar mai bine sa nu aiba deloc calorii ca sa putem manca fara limita de kcal.

| bookofknowledge a răspuns (pentru Mosotti):

Asta e si idea, daca nu mancanci in plus nu pui kg, nu pui nici trigliceride, si nici boli nu faci, explicatia a fost pentru cei care nu inteleg asta, si la fel e si la grasimi, nu faci ldl, daca mananci doar cat ai nevoie din cele saturate.
Dar daca mergem pe corpi cetonici, e controlat de insulina sa nu avem mult in sange, daca avem peste prag, o scade si o baga in celule, dar daca nu mananci glucide o periode, de ex fasting, sau post mai lung, deci asta nu mai e despre a manca grasimi, ci despre a oprii complet orice fel de glucid.

| Mosotti explică (pentru FreddieM):

O sa vad....cum sa modificam formula, poate-l fac higroscopic, sa vb cu medicul meu de la spital sa vad daca stie smecheri in biochimie si chimie alimentara.
Undeva in catena e ceva ce-l face nonhigroscopic.

Nu se carmelizeaza ca nu e higroscopic (e cu g), nu ca e.
Trebe ca nu merge asa. Astia cred ca special nu l-au facut ca sa ne imbolnavim mai tare.
Au mers pe axa glicemica, dar daca esti f atent, nu au mers si pe hipocalorism!

| Mosotti explică (pentru bookofknowledge):

Atunci trecem sa putem manca cat vrem si sa nu ne ingrasam.
Eu asta incerc.

Avem la dispozitie 4 arme strong care cat se poate rezolva din problema:

1 - Ozempic, Saxenda sau Trulicity, reduce timpul evacuarii gastrice si senzatie de foame e mai slaba.

2 - Forxiga, scoate afara un 240 Kcal/zi glucoza prin urina, chestie care natural nu se intampla (bug de sistem). Se intampla doar daca glicemia sare de 180, insa un sanatos niciodata nu are atat.

3 - Xenical, mai scoate si ala kcal ca nu mai asimilezi 30 % din grasimile mancate

4 - Eritritol, Aluloza folositi ca indulcitori, care nu au kcal.
Aluloza e o fructoza (care se asimileaza toata, are kcal ca zaharul, si face si ficat gras) defecta, are ceva in catena putin modificat si asta schimba totul.

Ideea este sa nu mai mancam mult natural, fara sa ne opunem! Sau sa mancam si sa nu ne faca rau.
Evitarea nu merge, recidiva apare 90 %.

| bookofknowledge a răspuns (pentru Mosotti):

Rybelsius(semaglutide, care e aceesi substanta cu ozempic) poti incerca, dar o ruda s-a ingrasat de la el, depinde de fiecare, trebuie sa mananci mai putin ca sa nu te ingrasi, majoritatea au slabit, depinde de fiecare.
De fapt habar nu am prin ce mecanism i s-a facut foame la acest medicament, dar e pastila, in loc de injectie.

| bookofknowledge a răspuns (pentru Mosotti):

La fel am vorbit cu cineva legat de forxiga, prin telefon, chiar daca pierdea prin urina, si astfel ar fi trebuit sa aiba mai putine calorii, i s-a facut foame si astfel avea mai multe pana la urma, fiecare persoana raspunde diferit, daca apar reactii adverse, mergi la medic, si incearca alt medicament.

| bookofknowledge a răspuns (pentru Mosotti):

Am vazut pe cineva cu regula 80 20, 80 la suta mancam sanatos, 20 la suta, incercam sa mancam ce ne dorim, dulciuri, snakuri, sa ne bucuram, pana la urma, daca mancam numai mancare sanatoasam putem strange stres, si afectam pe partea cealalta, nu?

| Mosotti explică (pentru bookofknowledge):

Eu mi-am tras Ozempic si Forxiga, Ozempicul a mers pe pofta de papa, Forxiga o fi mers, n-am testat sa vad daca am glicozurie.
Dar sigur merge, insa sa vedem daca nu apar afecte secundare.

Le-am luat eu, ca daca ma iau dupa medici mor cu zile.

Astia nu merg pe preventie, iti dau Ozempic sau Saxenda doar daca ai IMC 30, niste tampiti.
Adica eu la 1, 7 m sa am 90 kg minim ca sa dea, ce e asta? Da domne mai devreme!

| bookofknowledge a răspuns (pentru Mosotti):

Marea problema, e ca, in medicina totul e facut pe hartie, adica dai la un pacient ceva, trebuie sa documentezi, ai facut aia, trebuie sa ai un motiv, pentru care specific lui, cand sunt alte sute de pacienti, care ar fi putut primi medicamentul, sau asteptau la coada, pe scurt medicina e o birocratie.
E si vorba un pic de bani, deoarece, totul costa bani, dar si de timp, de ex: aparatura costa milioane de dolarisad, dar na, practic, e ca o afacere in care documentezi totul. Practic e o afacere unde banii se intorc de la casa de sanatate, si trebuie sa nu iasa pe minus, dar nici sa nu o dea in bara, de aceea uneori seful zice esti sigur ca are nevoie de acea testare, si daca are nevoie se face, daca seful nu o face, pentru ca nu crede, dar avea nevoie el plateste acea greseala.
Nu e perfect sistemul, dar na, ce functioneaza fara bani in lumea asta.
Oricum logica din spatele:"-nu d am pentru preventie, sa avem destul pentru cei mai bolnavi bolnavi, care au mai mare nevoie de medicamente "

| LaviniuA a răspuns:

Nu stiu daca ai rezolvat... E o idee buna sa intri pe grupurile de FB legate de "canning". Dai search sau postezi acolo problema. Sunt multi obsedati de conservare pe acolo si sigur ai ce invata. Poti sa te uiti si la sectiunea Files a grupurilor. Vei gasi multe referiri la https://nchfp.uga.edu/how/can#gsc.tab=0 Aici sunt principiile de baza. Mai sunt si alte carti pe net cu o gramada de info utile (ex Ball book of home preserving).

Eu stiu ca ceea ce incheaga este pectina prezenta natural in fructe. Atunci cand un fruct are mai putina, se poate adauga pectina din comert.
Asadar poti obtine o dulceata groasa doar din fruct+pectina, fara nimic altceva si nici n-ai nevoie sa le fierbi mult (doar sa le aduci la 100 grade si atat).
Daca le conservi corect, se vor pastra bine chiar si fara zahar.

| Mosotti explică (pentru LaviniuA):

Mersi de link.

Pai pui tu pectina dar mai iese dulceata ca la mamaia acasa cum vreau eu? Nu iese, ca asa pun gelifiant si gata.
Dulceata ca la mamaia are zahar, e dulce, e altfel.

E complicat, astia nu s-au ocupat sa faca Eritritolul higroscopic, ii doar la sosete.
Ce ii intereseaza pe ei ca sa manance omul mai putine calorii?!

Am facut si cu Xilitol, si cu aia se zaharisezte dar mai putin ca, cu eritritol, deci nici ala nu e higroscopic sa absoarba apa desi scrie ca are un grad mare de asa ceva!
Are pe dracu.

Kuku mucu, tot zaharu e baza. Dar asa gasesc dulceturi ca la mamaia in comert cu fructe intregi, marca Raureni, Classic.

Am facut placinte cu eritritol acum o sapt, una de mere, alta de visine alalteieri.
La prima a fost okey, la a doua iar s-a zaharisit putin azi, ieri era okey.
Diferenta e ca la aia de mere am pus ala pudra, la a doua am pus nepudra, dar nu stiu ce conteaza, ca daca se dizolva, ce mai conteaza cum era inainte.
CItisem ca asa trebuie facut.

Nu ma intereseaza conservarea neaparat, ca nu apuca sa se strice, haha.

| LaviniuA a răspuns (pentru Mosotti):

Nu stiu cat de buni sunt la gust indulcitorii astia. Cred ca nimic nu se compara cu zaharul la gust.
Imi amintesc doar ca am folosit odata erithritol si am dat intr-o cufureala grozava.

Daca nu te intereseaza conservarea poti sa folosesti guma de xanthan/guar ca sa ingrosi orice. Pentru un borcan iti trebuie doar 1-5 grame.
Doar ca trebuie sa gasesti o tehnica ca sa incorporezi guma in piureul de fructe, incat sa nu iasa cocoloase. Eventual o amesteci cu zahar/indulcitor inainte.

Mai e de rezolvat si problema cu gustul... zahar, indulcitori sau faci un mix de fructe incat sa aiba un gust bun.

| Mosotti explică (pentru LaviniuA):

Gustul la eritritol e ca la zahar, asta am probat, nu asta e problema, cel putin pentru mine, ca si cel de zaharina.
Problema e ca nu iese dulceata veritabila, ce zici tu acolo nu e asa ceva! E altceva.

Siropul trebuie sa se lege cu zaharul (sau ce o fi in locul lui), altfel nu e dulceata veritabila de care vreau.
Deci nu merge, asta e clar, nici cu xilitol nu merge.
Nu mananc des, dar probasem sa vad daca o ia.

| LaviniuA a răspuns (pentru Mosotti):

Hmm poate e vreun artificiu ca sa faci indulcitorii aia higroscopici si sa nu se zahariseasca.
Ar trebui sa intrebi pe grupurile de Canning. Sigur s-au lovit si altii de problema asta.
O fi de la PH, o fi trebuind adaugat ceva chimicale habar n-am.

| Mosotti explică (pentru LaviniuA):

Nu mai intreb nimic, da-i naibi, mananc din aia normala din cand in cand si aia e.
Citisem undeva ca unu combina eritritolul cu inca 2 indulcitori din astia in anume procente, dar tot nu-i iese precis, o sa fie o zahariseala mai slaba doar.

Aia trebuia sa o faca cercetatorii, nu noi, sa se asigure ca eritritolul e higroscopic ca zaharul, ei puteau, ca ei pot modifica catena chimica a oricarul din asta.

De ex Aluloza este 98 % ca fructoza doar ca are un hidrogen parca pus mai acana, si asta schimba tot, nu aproape ca nu se asimileaza deci nu are calorii, spre deosebire de fructoza care are ca si zaharul calorii si face si rau din cauza asta adica poate face ficat gras chiar daca esti slab.

Dar cred ca ala e asa nu ca l-au facut ei, ci ca asa e el dupa ce l-au scos.
Ar urma sa le modifice ei, bine pentru ei smecherii deja le-au facut, dar pentru noi fraierii ii doare in pix.
Aia au precis si amidonoase neasimilabile modificate genetic sa fie asa, cartofi, paste, faina.

Facui placinta cu visine si simt zahariseala si la aia (desi la aia cu mere nu), pai da-o-n papuci de aici, atunci de ce mai dai 48 lei pe kilu de eritritol doar sa pui la ceai? Ce naiba.

| MariaAnastasia0202 a răspuns (pentru Mosotti):

A trecut mult timp, nu am reusit să intru, au rămas cateva zile, se implineste o lună.
*** Ai putut duce ce ai dus, altfel nu duceai, eu in locul tau ma duceam tare voluntar si gata, nu as fi putut avea atata stres.
Fratele vorba ta, treaba lui daca se ingrijeste sau nu, sanatatea ta conteaza, dar cu mama cu alzheimer, iti cam papa zilele si pancreasu.
Glicemiile vor creste probabil daca nu ai liniste, si va fi nevoie de tratament mai intensiv pentru compensare.
Mi s-a spus fix dupa ce am vb, sa tot fie doua saptamani, glicemie, pancreas, ficat gras! Oboseala m-a sleit de puteri. Uneori simt nevoia de dulce, ba sarat, ba acru, ai mai pomenit? Încă un aspect, ochii îi simt mai obositi ca niciodata, o rinita cronica, praful e pe locul I, in magazine la cumpărături, praf, mizerie de nedescris.
Am nevoie sa stiu ce gelatină ar fi buna pentru consum, pentru articluatii. La medic, nu mai e cazul, nu ne ajuta cu radiografii, rmn si alte bazaconii! Am inteles, musculatura e problema, pe mine ma supara coloana, vertebrele, osteofite, bla, bla. Toata ziua circul, nu stau, am de lucru, probabil ca stresul m-a dărâmat fizic si pishic. Nu ma simt deloc in forma, nu am cum să iau o hotarare, mai intai sa gasesc o solutie pentru ingrijirea mamei. Sunt confuză, m-am blocat! Daca o duc la azil, nu o duce mult, e dependentă. Problema cu mama e suparatoare, cu incontinenta urinara, zilnic trebuie schimbată. Vine caldura, nu mai pot sa respir aer, respir...

Sper sa se termine odata calvarul.
Vorba medicului, n-ati prea avut noroc.
Ce destin o mai fi si ăsta, cu toata credinta mea, am avut numai de suferit.

Asa am fost crescuta, educata, slava Isaura.

Cinste parintilor mei, cu asa familie ajungi departe...

*******
Eu vreau dulceata de nuci, am ratat ocazia, de la vecini cateva nuci verzi ( Amintiri din copilarie ).

Apropo, daca nu e dulce, e degeaba!

Chiar nu am idee ce sfat sa iti dau in legătură cu dulcele, sunt atatea rețete, combinații, bio, pe internet. Din ce am inteles consumi mult dulce...
Pff!