anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Scenariu ipotetic dar în același timp un test de altruism, sinceritate, responsabilitate și spirit de sacrificiu.

Se dă următoarea situație: tu (mă adresez tuturor) ai comis o fraudă la locul de muncă iar câțiva colegi încep să-l bănuie pe un coleg de al tău, el fiind în același timp cel mai bun prieten al tău.
Prietenia dintre voi e puternică, sinceră, vă cunoașteți din copilărie, sunteți ca 2 frați.
Nici el nici tu nu sunteți răi sau lacomi, iar frauda comisă de tine a fost făcută în scopul de a strânge banii necesari pentru o operație scumpă pe care mama prietenului tău, grav bolnavă, trebuia să o facă în străinătate.
Pentru această operație era nevoie de mulți bani iar el nu câștigă îndeajuns cât să și-o permită. Nici tu.
Dacă operația nu decurgea în câteva săptămâni, mama prietenului tău risca să moară.
Tu i-ai dat prietenului tău suma necesară pentru acea operație iar mama lui a primit încă o șansă la viață.
El nu știe de fapta comisă de tine, tu spunându-i că te-ai împrumutat la rude pentru acei bani.
Prietenul tău se oferă să-ți înapoieze banii dar tu refuzi deoarece știi că nu erau curați, ci obținuți dintr-o faptă imorală.
Tu fiind abil și inteligent, ai șters toate urmele, dovezile care te puteau incrimina, totuși, șeful și-a dat seama de frauda comisă.
Ei bine, colegii și șeful încep să-l bănuie pe prietenul tău.
El e pus la perete și acuzat, devenind principalul suspect datorită situației mamei lui.
Șeful anunță poliția. Vor urma cercetări.
Prietenul tău urmează să fie reținut pentru 30 de zile în arestul poliției și anchetat.

Acum e acum: ce ai face în situația dată: ți-ai lăsa prietenul să plătească pentru fapta ta sau ai mărturisii că tu ești vinovatul?

Răspuns Câştigător
| Hammurabi a răspuns:

Eu cred așa
Prietenul e nevinovat, el știe asta (deci inclusiv detectorul de minciuni) așa că nu există nici o posibilitate (dovadă) care să-l incrimineze. Nu are cum să ajungă să plătească pentru fapta mea.
Nici măcar n-are cum să ajungă să fie reținut preventiv, conform Codului Penal.
Iar tevatura, deranjul și agitația prin care va trece, datorită acuzării și cercetării, e un preț mult prea mic pentru el, pentru că a existat o cale să-și salveze mama. (și e bine că nu știe asta și are conștiința curată).
Deci, aș lăsa relaxat lucrurile să curgă, chiar dacă el va fi tăvălit puțin.

(Dar ar trebui să iei în calcul situația în care un anchetator deștept, ar merge pe fir, ar afla de unde a avut el banii pentru mama lui, ar ajunge la mine și ar săpa în continuare laughing )

14 răspunsuri:
| euphoric a răspuns:

As mărturisi ca eu sunt vinovatul. Dacă am ales sa-l ajut pe calea aia de ce sa îl las pe el sa răspundă? A fost in favoarea lui, dar nu el a cerut-o. Nu mai conteaza motivele pentru care am făcut-o, conteaza ca doar eu sunt responsabila. Asa ca îmi asum vina.
Asta doar ipotetic vorbind, pentru ca in realitate cu siguranta nu as face nimic care sa îmi pună cariera in pericol.

| Emma30555 a răspuns:

As vorbi cu prietenul, as spune ce s-a intamplat. Daca e nevinovat oricum nu are cum sa il gaseasca politia vinovat, el nefacand nimic, nu se vor gasi dovezi, in mod normal nu ar avea cum sa il aresteze fara dovezi. Daca s ar ajunge cumva sa para ca e vina lui, conform scenariului tau as recunoaste, dar as face o intelegere cu firma, mi as lua avocat. Fapta e fapta, as incerca sa dau banii inapoi, impreuna cu prietenul pentru care am facut totul.

| Hammurabi a răspuns (pentru Emma30555):

Dacă i-ai spune ce s-a întâmplat, i-ai elimina unul dintre atuuri - detectorul de minciuni, și n-ar câștiga mai nimic în schimb.

| Emma30555 a răspuns (pentru Hammurabi):

Detectorul de minciuni nu e proba in justitie

| Hammurabi a răspuns (pentru Emma30555):

Așa e. În justiție nu e.
Dar mă gândesc că poligraful s-ar putea să fie determinant dacă procurorii mai trimit cazul în justiție sau nu.
Ținând cont cont că nu au alte dovezi împotriva lui, pentru că e nevinovat.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Sigur te uiti la telenovele.
Verbul "a mărturisi" are un singur i in coada.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Și dacă mă uit e vreo problemă?
Întreb deoarece văd că insiști cu asta.

Apropo, dacă nu vrei sau nu ești capabil să răspunzi strict la întrebare și tematica ei, atunci nu o mai face.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru anonim_4396):

E problema pentru ca incerci sa ceri pareri reale despre evenimente fictive, paralele cu realitatea.
Iti faci rau umplandu-ti mintea cu prostiile astea. Ai aproape 30 de ani, incearca sa cobori pe pamant.

anonim_4396

Problema o fi pentru tine.
Am imaginație și îmi place să creez scenarii. Ceva rău în asta?
Dacă nu îți plac întrebările și tematica lor, atunci nu mai răspunde. Simplu.

anonim_4396

Pot să am și 40 de ani. A avea imaginație și a creea scenarii nu este ceva blamabil sau "prostii" cum le numești tu.

Apropo, vezi că urmează și alte scenarii.

| LoveSleep a răspuns:

Ziceai ca sunt abil si inteligent si mi-am sters toate urmele, deci nu as face nimic.

Si cum sa plateasca prietenul tau, daca el spune ca eu i-am dat banii?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru LoveSleep):

Depinde. El ar spune că tu i-ai dat banii iar tu să declari că i-ai împrumutat de la rude, prieteni, bancă dar anchetatorii vor verifica și când vor întreba acele/acei rude, prieteni ale/ai tăi, aceștia vor nega că ți-au împrumutat bani, dar chiar și așa, nu există nicio dovadă concludentă, vizibilă, palpabilă că tu ai comis frauda.
Cel mai probabil vei fi doar cercetat dar pus în libertate din lipsă de probe.

| LoveSleep a răspuns (pentru anonim_4396):

Cand te sarbatorim pentru aniversarea a 100 de conturi?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru LoveSleep):

Când încălzirea globală va stagna.