anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se dă următorul caz ipotetic:
O persoană, bărbat, e pe moarte din cauza unei boli în fază terminală. Să zicem că el nu are copii și nici o altă rudă în viață.
Să zicem că acest bărbat are o persoană de încredere, un administrator, care se află în subordine și are acces la banii patronului.
Să zicem că înainte de a muri, administratorul îi dă patronului să semneze niște acte. În acele acte, patronul, fără să știe, îi cedează toată averea administatorului, patronul, având încredere în admin., nu verifică acele foi așa că semnează rapid. La scurt timp, patronul moare iar toată averea rămâne administratorului.
D.p.d.v religios și legal : se poate afirma că este escrocherie sau furt (păcat) ceea ce a făcut administratorul?

Răspuns Câştigător
| lpavel a răspuns:

Da! Este furt si legal si religios, deoarece patronul nu i-a dat averea cu buna stiinta! Apoi daca ar fi vrut sa-i dea lui, o facea inainte sa moara... Legea, nu-l va pedepsi ca nu-l va prinde, dar va raspunde in fata lui Dumnezeu!

5 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Dpdv religios: intr-o tara in care se practica snobismul ortodox, concluzia "credinciosilor" ar fi ca l-a ajutat Dumnezeu pe administrator sa "castige" banii respectivi, si isi va spala pacatele dand bani /persoanelor de alta etnie ori orientare sociala/ care isi petrec ziua cersind iar noaptea furand. Bineinteles ca nu e ok dpdv moral, dar ai intrebat de religiosi, iar asta se poarta in comunitatea lor.
Dpdv legal, intamplarea este destul de nula. O asemenea donatie /mostenire se poate faptui doar in prezenta unui notar public, iar acesti notari nu isi pateaza cariera luand parte la escrocherii. Tot dpdv legal, daca un notar l-ar ajuta pe administrator cu semnatura lui, conditiile impuse de lege nu ar fi respectate, deci actele ar fi false, cu toate ca sunt semnate de persoanele respective.
Deci ar fi ilegal si imoral, dar in acelasi timp greu de dovedit, in lipsa unor martori.

| relian a răspuns:

Din pct de vedere legal este legal laughing iar pui intrebari de astea de sta mita in coada laughing
Femeie,odata ce ala a facut legal,cum sa se considere furt,de catre cine? Deci legal este legal,nu-i furt nu-i excrocherie.

Din pct de vedere religios nu este nici furt nici altceva,pentru ca ala nu-i prost la cap sa mearga la popa sa se spovedeasca laughing

Din pct de vedere moral? Depinde ce fel de persoana este,dar avand in vedere ce face,fii sigura ca nici moral nu se simte naspa,deci omu nu se considera hot sau altceva.

Cum am spus iar pui intrebari intrebatoare,de astea bomba cu explozie intirziata,spui gluam azi si rid aia peste o saptamana laughing

Unde pui ca administratorul nu-i notar,deci depinde si de tara unde se intampla cazu aratat de tine,ori daca ala ar fi si avocatu boierului m,atunci da ar putea face act, dar si asa ar bagte la ochi, nu stiu daca isi poate face un notar act pentru el, dar ipotetic vorbind indiferent cum o dai totu este legal, nimic nu-i pacatos, doara tu le vezi altfel decat altii.

| johnnny123 a răspuns:

Tu ce crezi? Este moral si legal sa pacalesti un muribund sa semneze ca-ti lasa tie averea?

Eu zic ca pentru orice om cu un minim de moralitate raspunsul este evident. Nu stiu de ce pentru tine nu este.

| mi25 a răspuns:

Ipotetic: ceea ce spui tu nu este posibil, deoarece, conform legii, transmiterea bunurilor imobile se poate face doar prin acte autentice, adica in fata unui notar.
Daca s-au facut asemenea acte sunt nelegale si daca patronul nu are rude pana la gradul IV - adica verisori - in viata, primaria poate interveni si cere verificarea actelor. Conform legii, daca defunctul nu are rude cu vocatie de mostenitor (asa cum am aratat) este mostenitoarea bunurilor acelei persoane.
Da, daca se intampla asemenea lucru - cel descris de tine -este escrocherie combinata cu furt, fals in acte si altele ce le mai descopere procurorul.
Cat despre acat, asta ii treaba bisericii, nu a legii. Eu nu cred in asa ceva. Religia o fraza de dansii inventata, ca cu a ei putere sa te lege-n jug.

Răspuns utilizator avertizat