Tipurile de texte sunt: literar, nonliterar si de granita.
Literar: are caracter fictional, functia principala este cea poetica, limbajul este artistic, cu rol stilistic si sensurile utilizate sunt conotative.
Nonliterar: are caracter nonfictional, functia principala este cea informativa, termenii utilizati sunt denotativi.
De granita: caracter nonfictional, instantele comunicarii sunt reale, scopul este persuasiv, iar raportul dintre denotatie si conotatie este variabil.
Pe langa acestea, textele se mai clasifica in: argumentativ (utilizarea unor tehnici argumentative- deductiva, inductiva, analogie etc., prezenta indicilor textuali specifici si a conectorilor argumentativi), narativ (existenta in text a instantelor narative, organizarea textului ca serie de evenimente cronologice, actiune desfasurata intr-un cadru spatio-temporal), descriptiv (obiectiv sau subiectiv; obiectiv: obiectul descrierii este real, autorul nu este implicat afectiv, limbajul este denotativ; subiectiv: apare in operele literare, obiectul descrierii poate fi atat real, cat si imaginar, raportarea la realitate este relativa, dominata de impresiile personale ale naratorului, limajul este expresiv, cu sens conotativ) si informativ (obiectul descrierii este real, informatiile transmise corespund realitatii, limbajul este denotativ, pot aparea conectori logici si cronologici).
Stilurile functionale.
Stiintific- functie informativa, texte nonliterare, discurs obiectiv si impersonal, apar termeni monosemantici, neologisme, lexicul este denotativ, lipsit de ambiguitate.
Juridico-administrativ- functie informativa, enunturi obiective si impersonale, cuvinte utilizate cu sens denotativ, tipul de texte: cerere, raport, adeverinta etc., texte cu o structura riguroasa (parti, sectiuni, paragrafe etc.).
Publicistic- functie informativa si persuasiva, respecta normele limbii literare, componenta subiectiva este explicata sau poate aparea disimulata, iar cea persuasiva se realizeaza prin titluri incitante sau incipituri captivante.
Colocvial- indeplineste functia de comunicare in circumstantele vietii cotidiene, scopurile sunt informativ, persuasiv, pragmatic, ludic etc., functii: informativa si persuasiva, raportarea la normele limbii literare este mai libera.
Beletristic (artistic)- definit in opozitie cu celelalte stiluri, are ca domeniu de manifestare sfera esteticului, indeplineste functia poetica, valorifica resursele expresive ale limbajului: imagini artistice, figuri de stil etc.
Si cu ocazia asta le-am recapitulat si eu pentru maine .