Ba da!
Se intampla si in randul oamenilor normali, tot timpul!
Cunsoc o asemenea persoana, este barbat si a divortat deja de 3 ori, acum fiind intr-o relatie doar de amicitie, ca nu mai are chef de insuratoare, avand deja 65 de ani.
Nu aș fi de acord cu asta, dar as fi de acord ca divorțul sa nu se poata face decat în cazul adulterului sau violenței domestice dovedite. Oamenii ar trebui sa inteleaga ce treaba serioasa e casatoria si sa depuna un efort sa se inteleaga macar cu persoana pe care ei singuri, liberi si neconstransi de nimeni, au ales sa se insoare.
Nu, evident.
1. Oamenii și mediul se schimbă în mod constant. Este un proces natural care nu poate fi evitat. Deci nu ai niciodată garanția că dacă te înțelegi perfect cu o persoana astăzi, te vei înțelege perfect cu acea persoană și peste 20 ani. Nu este vorba despre faptul că oamenii care divorțează nu "au luat căsătoria în serios". Oricât de mult te-ai gândi și ai analiza lucrurile înainte de a te căsători, relația se poate schimba în moduri imprevizibile, și nu este întotdeauna vina cuiva.
2. Ce ar avea de câștigat societatea dacă oamenii ar avea dreptul să se căsătorească o singură dată? Măsura asta nu ar reduce nici numărul infidelităților, nici numărul violențelor și abuzurilor domestice. Ar crește doar numărul oamenilor nefericiți, prinși în căsnicii care nu mai funcționează.
3. Există mai multe "instituții fundamentale", iar cele mai multe dintre ele recunosc natura schimbătoare a omului și a mediului. Președintele se realege periodic, parlamentul se realege periodic, legile și Constituția se revizuiesc, instituțiile se reorganizează etc, etc. De ce căsătoria ar trebui să fie eternă sau să ai "o singură șansă" de a o face?
Abuzul poate fi si psihic si nu poate fi usor dovedit, mai ales cand cel care manipuleaza e un psihopat, e cuvantul tau impotriva unuia care poate intoarce orice vorba. Dupa ce ca femeile manipulate abia reusesc sa isi faca curaj sa plece dintr-o casnicie abuziva le mai pui si piedici in plus. Hal de oameni
Foarte bine ca oamenii incep sa divorteze, eu am intrat in depresie clinica din cauza certurilor dintre parintii mei, as fi vrut naibii sa divorteze cand aveam macar 13 ani ca deja intelegeam problema si sa isi refaca viata si sa ii vad fericiti. Sa nu te casatoresti a doua oara ca ce? N-au voie oamenii sa faca greseli? Si nici nu e vorba de greseli, premisa ta ca "oamenii nu iau in serios casatoria" e proasta de la inceput e o viziune extrem-extrem de simplista si copilareasca.
Unii oameni cresc in directii diferite, unii oameni trec prin lucruri imprevizibile, unii divorteaza din iubire (ca sa nu mai faca rau persoanei de langa ei) unele lucruri nu se mai pot repara viata nu e doar alb-negru si nu poti obliga pe cineva sa doarma in acelasi pat cu un om cu care nu mai rezoneaza.
Nu sunt deja destui oameni in casnicii nefericite, hai sa le prelungim si altora suferinta pentru idealisme de doi bani care nu servesc nimanui la nimic?
Bunicii mei s-au batut toata viata pentru ca "era rusine" sa divortezi, dar sa ai 3 copii la 18 ani, sa bei si sa faci scandal seara de seara nu era rusine. Au divortat la 70 de ani, ca nu mai aveau nimic de pierdut.
Mama s-a recasatorit la aproape 60 de ani si ma bucur foarte mult, a inflorit in ultimii 6 ani de cand e cu al doilea sot, un om care o iubeste enorm nu se compara cu tata desi si tata e om bun dar total nepotrivit pentru mama, nu stiu nici ei cum au ajuns impreuna atat de mult s-au schimbat peste ani, mai ales dupa ce s-a nascut sora mea, s-a imbolnavit bunica si asa mai departe. Rahatul se intampla.
Nu inteleg ce va macina pe unii de relatiile altora, mai ales cand aveti maxim 25, nici nu v-ati de/zvirginat bine si vreti sa le dictati altora mai trecuti prin viata decat voi soarta.
Singurii care ar trebui sa aiba regula asta sunt auristii si conservatorii care vorbesc intr-una despre casatoria traditionala ei fiind la al 3-lea divort si cu 3 copii facuti cu 3 femei diferite.
Aia sunt de o ipocrizie scarboasa.
Și femeia respectivă n-a observat nicio secunda că bărbatul pe care îl consideră "iubit" e abuziv? De ce a acceptat sa se casatoreasca cu el dacă era abuziv?
Nu, nu toata lumea are educatia necesara sa inteleaga cand un gest e manipulator, de aia manipularea e subtila si periculoasa. + Multi isi arata adevarata fata dupa ce se vad bazati, adica casatoriti sau cu un copil. Mai citeste ca sa judeci e cel mai usor lucru
Oare de educatie ai nevoie ca sa-ti dai seama de caracterul unui om? Dacă da, ce fel de educatie mai exact? Cum se face că eu ca bărbat îmi dau seama instantaneu daca un alt barbat e rău, dar o femeie naiva si cu capul in nori nu-si da seama?
Oare nu ar trebui fetele să asculte de opinia tatălui lor sau fratelui lor sau de opinia unui bărbat obiectiv care ii vrea binele? Oh nu; Doamne fereste, asta e patriarchie și religia feminismului nu permite așa ceva.
Fetele ajung în relatii abuzive nu pentru ca abuzatorul e un geniu ci pentru ca sunt ele proaste si cu capul in nori.
Mi s-a intamplat de un milion de ori ca o fată pe care o cunosc sa intre intr-o relatie si sa ma prind instantaneu ca baiatul are intentii rele. Nu m-au ascultat si ele au ajuns sa sufere. Deci cine e de vina pentru asta? Nu decizia lor de a se casatori cu un om malefic? Nu decizia lor de a ignora "red flag-urile"?
1. E o vorba "people will grow together or grow apart". Sigur ca daca iti place la un moment dat cineva nu inseamna ca asta o sa tina de la sine toata viata; trebuie sa muncesti tot timpul sa mentii si sa dezvolti relatia cu persoana respectiva. Iar cine nu e dispus sa faca efortul asta e clar ca nu si-a luat in serios angajamentul.
2. Asa e, si aceeasi masura nu ar opri nici cutremurele si nu ar face nici sa nu mai cada avioanele din cer. Dar astea sunt probleme separate.
Casatoriile nu ajung sa nu mai functioneze influentate de forte externe care nu se afla in controlul oamenilor casatoriti. Cei doi sunt tot timpul de vina.
Nu zice nimeni ca trebuie sa fie "prinsi" intr-o casatorie daca nu mai au chef sa fie casatoriti. Pot oricand sa divorteze.
Ce ar avea de castigat societatea? Oamenii nu s-ar mai gandi la casatorie ca la "doar o bucata de hartie", cum se zice acum.
3. Casatoria, care serveste ca fundatie pentru familie, e mai importanta. E ceea ce le-a cauzat pe cele enumerate de tine.
Institutiile enumerate de tine sunt schimbatoare prin natura lor. Casatoria, in schimb, nu e.
De ce sa fie eterna? Pentru ca pur si simplu asa a fost facuta sa fie. Asta e ideea atunci cand te casatoresti cu cineva, sa ramai toata viata cu persoana respectiva.
O chestie care ar trebui sa fie eterna ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca e ceva care ar trebui sa se intample o singura data, dar se pare ca nu e. Cum putem face sa fie mai clar decat blocand accesul la casatorie oamenilor care aleg sa n-o respecte?