Chiar dacă şcoala a început, încă eşti cu gândul la vacanţă. Stai pe net cu toţi prietenii tăi, te uiţi la pozele din vacanţă postate de Ioana pe Facebook, comentezi la statusul lui Călin şi chat-uieşti cât e ziua de lungă cu ei. Râzi cu poftă cînd vezi ce pisică leneşă are Oana când, brusc, râsul se opreşte. Te crispezi. Cineva din lista ta de prieteni, căci nu îl poţi numi prieten atâta timp cât nu l-ai văzut în viaţa ta, îţi spune ceva urât. Şi murdar. Atât de murdar încât ştergi repede mesajul. Dar el apare din nou, şi altul, şi altul.
Aşa arată un caz de hărţuire online. Noi, cei de la Salvaţi Copiii România, îl mai numim şi Cyberbullying. Şi acesta nu este singurul pericol care te pândeşte pe internet: poţi fi ameninţat, ţi se pot fura datele personale, fotografiile postate de tine pot fi folosite în cu totul alte scopuri. Vestea bună, însă, e aceea că, orice probleme ai avea când eşti online, noi suntem aici să te ajutăm.
Mai jos, Andrei Leonte, ambasadorul nostru, are pentru tine câteva sfaturi care să te ajute să eviţi astfel de situaţii:
1. Orice informaţie se poate întoarce împotriva ta: aşa cum nu împrumuţi cheia de acasă, la fel trebuie să ai grijă de parolele tale de mail, Facebook… Nu spune nimănui parola şi cu cât e mai complicată, cu atât mai bine.
2. Like-urile nu sunt mai importante ca siguranţa ta! Nu da informaţii personale! Numele tău, şcoala la care înveţi, check-in-urile pot ajuta o persoană rău intenţionată să ajungă mai uşor la tine.
3. Nu vorbi cu necunoscuţi. Deşi pare prietenoasă, o persoană pe care o cunoşti doar pe internet poate avea intenţii rele.
4. Atunci când eşti online, nu eşti în aceeaşi cameră cu cei de pe internet. Deci, dacă cineva te deranjează, ai opţiunea să nu îi răspunzi, pur şi simplu.
5. Internetul este un loc public. Aşa cum ai grijă de modul în care eşti văzut pe stradă, aşa trebuie să ai grijă de cum apari în faţa celorlalţi, online.
6. Facebook e o arhivă! Orice ai postat vreodată pe wall-ul tău, este încă acolo, la dispoziţia oricui. Deci ai grijă de reputaţia ta.
7. Doar fiindcă nu eşti faţă în faţă cu cineva, nu înseamnă că trebuie să-i vorbeşti urât. Comportă-te cu cei de pe internet ca şi cum aţi fi în aceeaşi încăpere.
8. Fata după care fluierau sau strigau cei din colţul străzii, cândva poate nu avea foarte multe soluţii. Acum însă, există Block şi Report.
9. Aşa cum îţi încui uşa de la intrare, la fel trebuie să ai grijă şi de calculator. Instalează-ţi un antivirus bun şi “pune lacăt“ pe sistemul tău.
10. Fii precaut în privinţa site-urilor pe care intri. Sunt multe site-uri cu informaţii false, imagini supărătoare sau care îţi bombardează calculatorul cu viruşi şi malware.
În plus, ne poţi găsi la Internet Helpline, tel. 031.80.80.000 (L-V, 10:00-17:00), linie gratuită pusă la dispoziţie gratuit de RCS & RDS) sau:
Da, normal ca sunt constienta. De aceea sunt foarte antenta unde umblu pe internet.
Da, am idee.
~> De obicei majoritatea hotilor si infractorilor stau pe pc si pot sa ademeneasca fete de varsta mea foarte usor.
Sunt destul de constient de pericole existente pe internet. Avand in vedere ca am facut parte din acest domeniul (securitate it) cu un certificat de pentester in momentul de fata stiu care sunt cele mai mari pericole.
Da, sunt constienta de ce se poate intampla pe acest internet. Tot felul de oameni pot intra pe internet, pot sa te hartuiasca, sa te pacaleasca.
Foarte interesant articol! Se spune că pățitul e priceput... Mă simt așa :shifty:
Oricum...trebuie să fim
mad000004 întreabă: