Vacanţa va mai dura câteva zile.
Alegerile vor mai dura câteva zile.
Va mai dura câteva zile până vine căldura ("vor mai" sună ca naiba).
In exemplul, asa cum l-ai formulat tu - "canicula va mai dura câteva zile", e clar că trebuie forma "va dura", pentru ca subiectul să se acorde cu predicatul. Tu ai ales un exemplu așa cum ți-a convenit ție. Dar nu așa am pus eu problema. Eu am luat cazul invers, în care spunem "va (sau vor) mai dura câteva zile până să vină canicula". Aici "canicula" nu mai e subiect pentru predicatul "dura" (apropo, știi care e subiectul?). Deci altfel trebuie judecată problema în acest caz.
Un singur lucru te-as mai ruga sa imi spui: care e subiectul in propozitia "va mai dura câteva zile până să vină canicula"?
Scuze, reformulez intrebarea, pentru ca nu avem o singura propozitie, ci doua. Sunt doua predicate: "dura" si "vine", deci doua propozitii. Este o fraza. In prop. cu "vine" subiectul este "canicula" (cine vine? canicula). Intrebarea e: care e subiectul in cealalta propozitie, aceea cu "dura"?
"zilele reprezinta o valoare, cantitate, deci nu reprezinta neaparat subiectul." - de acord cu ce ai zis aici, fără acel "deci". Pentru că nu de aia zilele nu e subiect (că reprezintă o valoare, cantitate). Nu e subiect din alte motive. Un termen care reprezintă o valoare/cantitate poate fi subiect in propozitie. In rest, repet, sunt de acord.
Mihaela024 întreabă:
Nimicul întreabă: