Anul trecut, când era paștele i-am dat un ou roșu și un leu uneia, și s-a enervat tata. Da, e cam zgârcit săracu cred am mai dat de atunci, dar măcar cu asta am enervat pe cineva
In ultimul timp nu.
Si nici până atunci nu ii ajutam pe stimabilii cersetori de etnie negativa.
Ajutam in general doar pesoanele care vin din partea unei asociatii.
Cersetorii nu, dar cand vad o batrana care vinde flori/legume ii dau si eu ceva. Desi nu cere, stiu ca are nevoie.
Majoritatea cersetorilor sunt niste lenesi care s-au obisnuit sa traiasca bine din ajutorul social.
Odata eram in parc si o cersetoare venise cu puradelul la cersit. Pe el l-a trimis in zona unde stateam eu pe banca si ea a ramas la intrare in parc.
Cat am stat acolo vedeam tot felul de oameni prosti care le dadeau bani, 2 proaste chiar i-au cumparat baiatului o plasa cu alimente. Îi stiu pe asa zisii cersetori, stau toata ziua pe banca in fata blocului si sparg seminte, nu duc lipsa de nimic, au curent, apa, televizor si nu platesc nimic.
In conluzie cersetorii traiesc mai bine ca noi.
Ajut doar bătrânii care chiar imi starnesc mila si arata foarte neajutorați. Pe toate țigăncile pline de copii le ocolesc.
In general nu. Depinde de caz. Astia plini de viata cu da' un leu nu. Acum vreo 2 veri era o tanti cu capul umflat care tocmai iesise de la spital si o trimisesera aia sa isi ia medicamente. Ea avand doar bani de drum si fiind din Vaslui (se intampla treaba in Iasi). Asa sunt multi care plimba hirtii si pretind ca sunt bolnavi, dar tanti asta avea citamai umflatura, era pansata la cap, iar hirtiile medicale erau proaspete, nu niste foi plimbate zile si zile intr-o folie slinoasa cum fac multi altii. Avea nevoie de vreo 34 de RON parca, i-am dat 30 ca aveam 32 de toti la mine. Nu ma astept sa ajung in rai, pur si simplu asta mi s-a parut uman de facut. Daca raiul ala ar exista si dumnezo' ar fi cum il tot pupa in dos unii pe aici, astfel de intimplari nu ar avea loc.
Stii ca de multe ori tiganii singuri isi ologesc copiii ca sa puna botul fraieri ca tine, nu?
Indiferent. Sint folositi pe post de maimute de catre aia care sunt cu ei.
Și eu, dar aia a fost singura dată în care i-am spus familiei mele și...
Cand dai de pomana, nu iti pune intrebarea cine este? de ce cerseste. dai si pleci! a da e o chestie umana, si a face bine este omeneste! si a da pomana este un gest nobil.
Cand vad tigani, tiganci, puradei la cersit ii ignor. Daca este un tigan in puterea varstei si imi cere bani ii spun: da am bani, dar nu pentru tine si zambesc. Sau le mai zic: da am bani dar nu vei vedea nici macar un leu. La munca nu la cersit.
Daca sunt batrani si nu par a fi de etnia lu peste, ii ajut.
Greu de spus, daca sa-i ajuti sau nu. Pe o parte uni isi cumpara mai degraba bautura sau tigari decat mancare. De aceea (si putin de rusine) de multe ori ii evit.
Am vorbit acum 2 ani cu o cersetoare de etnie roma, in Berlin, avea un copil de 3 anisori care nu semana deloc cu ea, si din tot ce mi-a povestit, ea castiga in momentul respectiv mai mult decat mine (persoana cu doua joburi, facultate si cursuri de formare bla bla bla) si ea tot imi cerea bani.
Nu ajut tinerii in general, doar cei care ii vad suferind de la substante si stau intinsi pe strada ca nu au cum sa scape de dependenta, pe ei ii ajut cu vorbe bune si apa. Ajut batraneii, cu mancare de obicei.
În general nu, doar dacă simt că acel cineva merită.Am păţit mai demult să îi dau bani unuia şi să îl văd apoi din nou, după vreo câteva zile, cu o bere şi cu un pachet de ţigări şi mi s-a făcut silă.Se mai şi plângea că are nu ştiu câţi copii acasă de hrănit dintre care unul era bolnav.
Totuşi, s-a mai întâmplat tot acum câţiva ani să îi dau nişte bănuţi unei bunicuţe şi de fiecare dată (i-am dat ori de câte ori o mai întâlneam)îmi dădea în schimb busuioc.
De ea chiar îmi era milă şi simţeam că merită.
Nu,nu dau niciodata.
Sunt foarte multi ce se prefac ca au un handicap si sunt foarte multi ce au bani si le e lene sa muncească. Cunosc oameni bogați ce au ajuns cerșetori pentru ca s-au spart in figuri si si-au băut bani sau i-au jucat sau multe alte prostii.Stiu multi ce asa sunt învățați să stea pe străzi si si o casa de le-ai da ar vindeo sa se întoarcă inapoi pe străzi pentru ca acolo le place.
Imi e mila de cei cu handicap sau cei bătrâni, dar daca stai si te gândesti un pic până sa ajunga bătrâni sau sa aiba un handicap puteau sa muncească sa aiba o pensie dar ei au preferat să bea sau sa isi distrugă familiile ce iau ajutat.Iar cei bolnavi din nastere au fost cel mai probabil la orfelinate sau spitale daca mergeau cand aveau ocazia la primărie le dădea loc de munca pentru cei cu dizabilitati si ajutoare plus case dar au preferat să stea sa se drogheaza pe străzi.
Am dat si eu o dată de două ori si i-am văzut mergând sa isi ia băutură sau m-au înjurat prin spate ca le-am dat putin.Chiar si la prietenul meu i-a cerut in autogara cineva un leu si a vrut să îi dea, iar cand șoferul la imbiat cu jumătate de țigară a zis ca nu ii trebuie ca tocmai si-a cumparat si a scos un pachet.
Sti cum e chestia? Si eu am probleme financiare si am avut probleme de sanatate dar nici mie nu imi da nimeni nimic.Tot plătesc facturi, chirie, consultați la medic, datorii si nu ii e mila nimănui de mine cu toate ca eu vreau sa muncesc si sa imi fac o familie.De ce mi-ar fi mila de uni pe care ii doare in fund de viata, ce vor sa primeasca totul dea gata fara sa miste un pai cand eu muncesc de imi sar capacele sa am de o pâine?
Isus a spus ca daca avem ocazia sa facem un bine si nu-l facem, pacatuim. Dar ce ziceti de copiii care cersesc ca sa le ia tigari parintilor? Atunci nu le faci un bine ci un rau. Mai bine le-ai lua ceva de mancare.
Sunt invatati prost, unii copii invata ca primesc de la "dzeu e bun" cand altii invata ca trebuie sa fie saraciti de caritate.
Emilia19 întreabă: