Folosesti messenger, nice.
Nu stiu exact, in Moldova baietii primesc pe 1 martie.Trebuie apreciat ca e greu sa faci fundita cu snurul acela rasucit in doua culori pe sticla.
Ata alb-rosie care se poarta la mana pana pe 8 martie, ca apoi se agata pe ramura primului copac inflorit.
In prima zi trebuie sa-ti alegi o,, baba'' Sunt unii care spun ca aceasta zi trebuie calculata.Adica se pune ziuain care te-ai nascut, iar daca este formata din 2 cifre ea se aduna pentru a da o singura cifra (pana la 8)
Si se spune ca asa va fi anul cum este ziua respectiva.
Se dau mărțișoare fetelor mai speciale(subliniez "mai speciale"), restul habar nu am și nu îmi pasă(poate nu știam nici de chestia asta dacă nu găseam la fiecare colț de drum vânzători care încearcă să profite din plin de obiceiul ăsta, peste tot indivizi care fac lucruri doar că așa e obiceiul și că-mi dădea și mama în trecut că...așa e obiceiul).
Sa nu arunci martisorul primit azi si sa nu te certi cu nimeni pana pe 9 martie cand e ultima Baba. Sa porti snurul alb-rosu chiar daca esti baiat, sa-l tii intr-un buzunar. Daca e luna plina, tunde-te, iti va creste parul des. Mananca urzici, spala-te cu zeama in care au fiert pe tot corpul, e de bine daca o faci.
Mare traditie. Fetele la scoala ne dau niste cartoane invelite in folie de plastic. Inauntru e o bucata de ata cu niste brizbrizuri la capat. Asta-i traditia. Bineinteles, pe 8 martie asteapta flori in schimb. Traditia...
Esti din zona Moldovei?
Copilasul unei vecine (are 4 ani) mi-a arat martisoarele care le primise de la fetitele de la gradi (erau vreo 10)Mai are un frate mai mare, plus taticul lor...
Te scoti cu buchetele de ghiocei (sunt cu un leu).
Se impart martisoare si se ofera flori, se aleg babele, mosii, iar pe 21 martie soseste primavara, incepand cu echinoctiul.
– În ultima zi a lunii martie, înainte de răsăritul soarelui, avea loc ritualul scoaterii mărţişorului şi predării lui către natură. În localităţile de la cîmpie mărţişorul se pune pe un pom înflorit sau în crengile vişinilor, cireşilor sau prunilor.
– La înmânarea mărţisorului de 1 Martie copiii veneau din locurile însorite de pe munte pînă în pragul casei cu brazdele de iarbă şi cu primele flori de corn. Fiecare membru al familiei trecea de trei ori pragul peste brazdă, mama ieşea cu colaci, iar florile se treceau din gura în gura, pentru ca oamenii să devină tari precum lemnul de corn. Floarea de corn se purta legată împreună cu cele doua fire, alb şi rosu, pînă la sfîrşitul sărbătorilor.
– În ultimele secole, mărţişorul a fost purtat de fetele mari şi nevestele tinere pentru a fi sănătoase şi curate ca argintul, albe şi rumene ca florile şi pentru a nu le pârli Soarele de primăvară, crezându-se că „Cine poartă mărţi¬şoare, / Nu mai e pârlit de soare!" Însă, altădată, mărţişorul era pus în locuri sensibile ale corpului, la băieţi acestea fiind încheieturile mâinilor şi ale picioarelor, iar la fetiţe şi la fetele mari în special gâtul. Flăcăii îl purtau la căciulă sau la pălărie, iar bătrânii la haină sau la mână.
– La copii, obiceiul cerea ca mărţişorul să fie pus de către mame înainte de răsăritul soarelui sau măcar o dată cu înroşirea lui. Până la cel de-al doilea război mondial, la 1 martie, toţi copiii, când ieşeau prima dată afară, trebuiau să poarte mărţişoare.
A purta in piept simbolul cu snur al. Obiecte lucrate cu dragoste de dimensiuni mici. Flori potcoave pentru buna stare fiecare inseamna si reprezinta ceva.
Sa iti alegi baba intre zilele de 1-9 martie, si in functie de cum iti alegi baba daca in ziua respectiva e o zi frumoasa o sa ia noroc tot anul.
dana_ciubotaru întreabă: