Hecate...dai cu bâta-n baltă. Nu imi place să repet ce am zis deja până înțelegi și tu. E una sa fii coruptibil pentru că poți fi vulnerabil la anumiti stimuli sau informații manipulate. Alta e când faci ceva nasol cu bună știință din egoism pur. Nu mai e vorba de moralitate aici, etică și ce mai vrei tu.
Orice om e vulnerabil, nu automat și coruptibil. Poți fi manipulat, evident. Tocmai de aia Knowledge is power.
Când directorul ia șpagă e conștient de consecințe și totuși nu-i pasă. Pricepi?
Nu cred ca exista, doar sau suma a fost mica sau profesorul nu a dorit beneficii materiale a dorit sa zicem avansare in post sau marire de salar sau ceva prin care sa i se recunoasca meritele profesionale. Avansare in grad etc.
Asemenea oameni fac doar ceea ce este normal. In afara de meditații unde se învârt bani, dar ambele tabere (elevi, profi) muncesc, chiar este inadmisibila educația sau mai bine zis rodul acesteia (diplome) prin șpăgi.
Tocmai de aia avem și atâția incompetenți in sistemul de stat...
Unii doar vânează hârtii ca sa poată profesa. Iar alții si cu ele își găsesc de lucru cu mari greutăți pentru ca sunt posturi ocupate de "competentii" cu șpăgi și nepotisme.
Am menționat destul de clar ca nu e obligatoriu sa fie bani.
Gândește-te la un nivel strict conceptual.La cea mai mare frica /cea mai mare dorința a ta.Nu ai renunța la principiile tale(sau unul din ele)dacă cineva te-ar amenința cu prima sau ți-ar promite-o pe a 2-a? Daca asa ai putea salva viața unei persoane dragi/viața ta? N-o sa-ți creez aici scenarii, ideea e ca in circumstanțele potrivite, pentru prețul potrivit, ai fi dispus sa renunți la orice si sa faci orice.Si nu e neapărat s-o faci din egoism(ca tot ai zis ca nu ne vindem toți pe bani), poți s-o faci si din altruism/ din dorința de a preîntâmpina un rău mai mare.Sa afirmi ca nu te-ai "vinde" indiferent de situație înseamnă ca nu te cunoști si te agăți de o moralitate care in cel mai bun caz e relativa si interpretabilă.Si poate fi mereu negociata.
Da, exista. Exista asa zisi oameni cu principii, ca in general principiile inseamna pana la urma inflexibilitate, e altceva.
Insa sa nu uitam si altceva "orice are un pret", nu i-a dat cat trebuia si ce trebuia probabil, deci posibil sa existe, posibil sa nu fi fost momit cu ce trebuie. Nu i-a aflat punctul slab. Ce era, lua banii se bucura de ei si punea si el un 5 acolo, deci nu facea rau la nimeni pana la urma, de aia am zis ca e si infexibilitate care duce la pierdere.
SI tocmai ca exista, cu astia se lucreaza altfel, santaje sau amenintari, e clasica treaba. Adica daca esti prost si nu vrei sa castigi ceva, o sa faci chestia aia gratis. Cam asa e la nivel mai inalt, de exemplu.
Ce zici acum e altceva. Eu zic de a promova lucruri false sau incorecte la un cost imens pentru altii in modul in care-i va afecta. Iar asta are legătură cu empatia. Unele lucruri sunt stricte din motive mai ample decat "asa vrea Maricica".
Asta cu amenințările, nemurirea sufletului și salvarea planetei sunt alte discuții ce nu mai au treabă cu principiile sau onestitatea. In realitate nu esti pus in astfel de situații de survival mode. Poate e doar starea ta naturala. Atât.
Moralitatea nu se negociază. Altfel nu a existat niciodată.
Niciun lucru(non-științific)nu e strict.Mai ales cele atat de volatile legate de moralitate.
Ah, da, am uitat ca asta e starea mea naturală de narcisista.Amenințările si celelalte chestii sunt ipoteze generale. Vrei sa-ți creez un scenariu(posibil) in detaliu, cu nume si repere temporale, in care 100% ai renunța la unul din principiile tale?
Nici nu a existat vreodata.E doar un concept inventat de care oamenii se agata in speranța ca asta îi face mai umani.Normal ca se negociază.Cum am spus, moralitatea e in cel mai bun caz relativa.Aceeasi fapta(condamnabilă după standardele moralității)poate fi văzută si buna si rea, in funcție de circumstanțe. Daca vorbim de etica, totul depinde la care sistem de valori te raportezi.La care tip de etica.Si cine e in măsura sa decida dacă un lucru e moral sau nu? Etic sau neetic?
Într-adevăr, acel profesor era inflexibil dar la clasă le dătea tuturor șansa să treacă. Evident, fără șpagă sau cadouri.
Ce sa pricep? Ca tu crezi ca exista 2 categorii de oameni coruptibili? Pacat ca nu asta era întrebarea.Din câte țin eu minte suna cam asa"credeti ca exista oameni incoruptibili?".Dar n-are importanta.Intrebarea putea fi si "pamantul e plat?". Daca ziceam nu, tot mi-ai fi spus ca greșesc, ca exista undeva o lege nescrisa a universului care zice ca narcisistii sunt oameni rai, rai si nu au niciodată dreptate.Ai fost complet pe lângă subiect, doar de dragul de a bifa pe lista ta de lucruri zilnice de făcut "insultat un narcisist si certat fără documente".
Deci oricine poate fi manipulat, evident, dar nu oricine poate fi coruptibil? Sigur, alege ce termen vrei.E o țara libera.Ce mai contează dacă-s in proportie de 90-% sinonime, iar unul îl include pe celalalt.
Da, e conștient de consecinte.El își ia o masina noua si un elev mediocru încearcă sa țină pasul cu restul.Ce consecinte inimaginabile... sfârșitul lumii se apropie.
Daca le dadea sansa, atat conteaza, doar sa nu vrei sa nu treci. Pai da, principiile ascund inflexibilitate, pentru ca un om flexibil se unduie dupa situatie ca sa-i fie bine, celalalt pierde mult in viata.
Bine in limita sa nu facem rau altora.
De ex daca ma pui sa supraveghez o sala de studenti la examen si imi zici sa fiu f dur, voi fi, daca zici sa fiu indulgent voi fi.
Ala care zice "NUUU eu nu-s indulgent domne, am principii", o sa fie "domnu` profesor nu mai avem nev de serviciile dumneavoastra de maine, noi suntem patronii si v-am cerut ceva".
Eu raman! Care a castigat?
Problema e ca eu in ambele posturi ma simt la fel de bine, nu ma simt nasol.
Unul inflexibil daca se pune in postura opusa se simte nasol psihic, deci are probleme psihologice clar.
Îți recomand să vizionezi filmul românesc "Instanța amână pronunțarea". O să vezi acolo un exemplu de om incoruptibil și fără probleme mintale: judecătorul Moga. Nu s-a lăsat până ce nu a aflat și demonstrat cine era cu adevărat vinovatul, chiar dacă, și el, a avut la un moment dat o clipă de vulnerabilitate. De-ar fi toți judecătorii ca el, ce bine ar fi!
Pai si narcisist cu Hecate sunt 90% sinonime? Zi-mi unde te-am facut narcisista la postarea asta? Sau ca am venit doar ca sa te insult? Ti-am zis doar de faptul ca divaghezi cu toate situatiile de criza date ca exemple asa de dragul de a le da.
La modul in care intrebarea a fost formulata avem de-a face cu un om care stie ce e corect sau ce e usor (coruptia amintita).
E usor sa faci rau, e greu sa faci bine.
Cu cat suntem mai informati si mai intelepti cu atat mai mult vom aproba oamenii muncitori si autentici, nu pe cei falsi si necurati.
Faptul ca cineva te spala pe creier ca sa gandesti sau sa actionezi intr-un mod nu te face automat o persoana cu intentii rele si necurate. De aici mai este o oarecare distanta.
In ceea ce priveste sistemul de invatamant am fost cat se poate de clar si on topic.
Sigur o exista si din aia, nu zic nu. Insa nu judecatorul cerceteaza cine e vinovat, el analizeaza probele aduse de procuror si politie, aia trebuie sa cerceteze care e vinovatul, judecatorul doar da sau nu o pedeapsa in functie de probele de la dosar. Ca banuie el ca nu e vinovat ala, e altceva, si cerceteaza el ca asa vrea, sunt si asa care isi fac datoria bine.
Asta fiecare cum a fost crescut, eu cred că acel profesor a fost abuzat de părinți și își canalizeaza invidia și puterea spre acel elev(daca lui nu i-au dat voie părinții lui să facă anumite chestii "greșite" de ce sa o facă el?). Cred ca tocmai acei oameni care se cred drepți și moraliști sunt de fapt prințe cei mai corupti și răi oameni.
Asta nu e o calitate să fi "incoruptibil" pentru că sunt obsedați in secret de ceea ce condamna, în sinea lor sunt lipsiți de empatie și isi tratează într-un mod abuziv elevii sau personalul.
Deci era perfect ok sa accepte spaga in mortii lui de frustrat abuzat in copilarie, nu era nimic gresit in a promova un putzoi de bani gata. In viata e perfect ok sa dai "dreptul" ca sa ajungi departe. Suna in regula, nu?
Clint, daca as fi fost admin pe site-ul asta, nu doar ca te eradicam cu cont cu tot, te dadeam si pe mana autoritatilor.
"In realitate nu esti pus in astfel de situații de survival mode. Poate e doar starea ta naturala. Atât." Starea mea naturală e survival mode, starea naturală a narcisistilor e survival mode... dacă a=c si b=c, oare ce relație o fi între a si b? Tu erai bun la mate.
"necurat" e un termen folosit de obicei un context religios, ma mir ca-l tot repeți.
Da, e o caracteristica, corect. Dar nu asta am venit sa demonstrez. N-am venit aici cu scopul sa te arat pe tine cu degetul. Paziti-va de Hecate ca e narcisista!
Oricum, tu n-ai gafat asa pe aici, fata de colegul tau Clint.
Cand cineva va citeste raspunsurile (asta daca n-are ce face), ramane de-a dreptul stupefiat de ce lucruri puteti emite pe acest site.
La Clint chiar am ramas tampit. Gen, un om normal asa gandeste? "Da, cum sa nu?! Normalitatea e plictisitoare." O alta scuza pentru narcisism patologic.
Daca oamenii normali au ajuns sa fie aia nebuni...e clara patologia voastra prin perceptii atat de tulburate.