Etnia nu se schimba, e cea cu care te nasti. Daca te muti in Suedia, de exemplu, le vorbesti limba si le adopti traditiile, inseamna ca nu mai esti roman?
Unii care stau mai mult pe afara brusc "uita romana", isi fac dubla cetatenie in tara respectiva, invata limba de acolo si cand revin in tara nu mai stiu romana, vrajeala, au prins si accent, eu pe astia ii numesc basinosi, nu ai cum sa uiti limba materna, originiile nu pot fi inlocuite, dar e alta mancare de peste.
Https://images.app.goo.gl/YDQ4T8YjuQMTYAKH8
Indiferent de felul cum arăți din punct de vedere al fizicului, indiferent de situația financiară, indiferent de poziția pe care o ai în societate, indiferent de câte școli ai absolvit.Mai întâi de toate ești OM. Dați dovadă că este așa.
Eu ii consider tigani pe aia care au trasaturi specifice. Nu conteaza daca sunt "romanizati" sau traiesc dupa traditie.
Etnia se vede doar in trasaturile fizice, in rest, fata de fiecare om trebuie sa pastrezi o limita de precautie, atunci cand nu ai garantie.
Ai intrebat si tu pe niste ageamii. Care mai sunt si rasisti. Lingurarii si rudarii sunt acelasi neam. Ei nu vorbesc tiganeste, au traditii diferite de tigani si au alte trasaturi fizice. Deci, nu sunt tigani. Sunt un popor care traia in paduri, probabil pentru protectie si, deasemeni, pentru ca au fost alungati de pe terenurile fertile. Traditional, traiesc din prducerea si vanzarea obiectelor din lemn, care pana nu demult erau strict necesare gospodariei tranesti, si pe care le dadeau la troc romanilor, iar acum le vand. Ei se considera urmasi ai dacilor; aproape sigur gresesc insa; ei stiind ca sunt anteriori romanilor, au presupus ca sunt daci. Eu cred ca sunt un popor pre-indoeuropean, pe care indoeuropenii i-au marginalizat treptat, si ca traiau in paduri si pe vremea dacilor.