Chestia cu vârful puţin rupt nu ar fi o problema gravă, uită-te doar ca acele să nu fie trecute, spre galben de la căldură.
Maică-mea a făcut greşeala asta, şi pomul e uscat acum, ne-am întors la artificial .
Aveau si cateva ace uscate... nu multe, dar aveau
E clar, eu zic să cauţi în altă parte .
Varful rupt e o problema estetica. Practic, daca bradul/molidul supravietuieste plantarii, isi va forma un nou varf dintr-o ramura de mai jos de varful rupt (de la nod). Simetria coroanei va avea de suferit.
Ce vezi acum in comertul cu conifere la ghiveci nu difera mult de comertul cu brazi taiati. Marea majoritate din coniferele pe care le vezi (molid sau brad) sunt adusi din pepiniere unde se recolteaza utilizand utilaje normale. Insa acele utilaje, desi excelente pentru recoltarea de foioase sau alti arbori, au sanse foarte mari sa sectioneze radacina principala a coniferului, ceea ce echivaleaza cu uscarea.
De aceea nu trebuie sa te hazardezi si sa iei un conifer ieftin pentru ca ai sanse foarte mari sa fi dat si asa prea multi bani pe un brad mort. Daca vrei sa plantezi, atunci intereseaza-te la ce florarii gasesti conifere crescute sau aclimatizate la ghiveci. Exista si o regula: cel putin 1, 5 lei/cm de molid si cel putin 2 lei/cm de brad. Mai exact, daca iti cumperi un brad cu inaltimea de 80 cm si costa sub 160 lei, atunci sunt sanse mari ca acesta sa fi fost recoltat recent; rezulta ca nu s-a aclimatizat la ghiveci, iar sansele sunt mari sa se usuce.
De obicei molizii sunt mai rezistenti decat brazii. Mai ales molizii autohtoni, picea abies. Mergand pe filosofia "sunt prea sarac ca sa iau ceva ieftin", mai bine astepti pana la primavara si-ti iei un molid mai scump de la o florarie, dar cu sanse mari sa nu fi dat banii pe un bat uscat, precum ai spus si tu. Sau daca vrei sa iesi cu costuri minime, intereseaza-te daca ai paduri de molizi in zona ta, du-te si recolteaza cu grija cativa puieti de 15-30 cm si aclimatizeaza-i la ghiveci.
MadaAwwr întreabă: