Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Se poate întâmpla să nu știi ce să crezi, pe cine să asculți și cum să te comporți cu prietenii, părinții și cu tine însuți, mai ales acum, când nu mai mergi la școală și multe dintre activitățile tale s-au mutat pe internet.

Viața s-a schimbat de când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat epidemia de COVID-19, care a luat curând proporțiile unei pandemii.

Acum, din solidaritate cu cei în vârstă, cu bunici, părinți și oameni bolnavi trebuie să urmăm cu toții reguli noi, de la spălatul des pe mâini cel puțin 20 de secunde până la a sta cât mai mult în casă, ca să nu răspândim infecția fără să ne dăm seama.

Tu cum te-ai adaptat la noile reguli?

Am deschis pentru tine o nouă categorie, Coronavirus, unde poți pune întrebări legate de temerile tale din această perioadă sau alte întrebări pe subiect, pentru că orice ai simți în momentele astea, trebuie să știi că e firesc și uman. Împreună cu Brigada de comunicare nonprofit și Fundația Estuar îți punem la dispoziție cunoștințele unor psihologi voluntari care vor răspunde la întrebările legate de starea ta emoțională din această perioadă. Răspunsurile lor vor fi evidențiate în cadrul întrebărilor pentru a fi mai ușor de urmărit.

Nu uita că pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus e bine să folosești doar surse oficiale, cum sunt https://stirioficiale.ro sau alte site-uri ale autorităților statului.

 

Lasă o întrebare!

 

L.E Colaborarea noastră cu fetele psiholoage s-a încheiat, el fiind doar pe perioada stării de urgență. Le mulțumim din suflet că au fost alături de noi, cât și pentru ajutorul și implicarea din comunitate.

Fetelor, mulțumim pentru răspunsurile utile oferite celor care au întâmpinat greutăți în această perioadă!

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
229 răspunsuri:
| CristinaAnAAAA a răspuns:

Oare se va amana anul scolar? Nu vreau sa pierd un an.

| Frank51 a răspuns (pentru CristinaAnAAAA):

S-a comunicat de la ministerul educatiei ca nu se va amana nimic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce se va alege de economie? Firmele vor supravietui, vestul va porni ca inainte?: sa fim realisti o portinue importanta din romani lucra afara pentru as-i sustine familiile/rudele din tara.
Recesiunea economica pare inevitabila, insa se va ajunge la criza economica?
Cand se va gasi un vaccin? izolarea este o metoda temporara/dar nu poate dura la nesfarsit, iar cand lumea va iesi din izolare fara un vaccin virusul s-ar raspandi din nou.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cînd scapăm de carantină, si bineinteles de acest virus daunator, iar daca vom scapă de carantină chiar nu va mai trebuii sa stam deloc cu teama ca acest virus se poate re întoarce? Aceste lucruri nu ni le va putea spune nimeni, iar aceste temeri nu le va putea alunga decat Dumnezeu el ne poate ajuta sa scăpăm toti cu bine de aceasta carantina.

| wildthing a răspuns:

Avand in vedere faptul ca aritmetica (daca ar fi luat in seama faptul ca se presupune ca 70% din populatia planetei se va infecta, si sa calculam cu o rata a mortalitatii de 3%) spune ca acest virus va face ca groaznica gripa spaniola (care a luat 50 de milioane de vieti) sa para ca joaca la grupa mica, oare cati dintre batranii nostri (si chiar si noi cei mai tineri) vor supravietui? Si daca vom supravietui virusului, cati dintre noi vor supravietui teribililui soc economic planetar care mi-e teama ca va urma; si daca vom supravietui si astuia, cati vom supravietui haosului si anarhiei care mi-e teama ca vor urma dupa? si apoi, cati vom supravietui razboiului planetar care de asemenea mi-e teama ca va urma? Genul asta de intrebari nesemnificative am, deci nu ma luati in seama. Sper sa fiu eu un mare prost si sa ma insel; m-am inselat de multe ori in viata.

| Camelia Elena a răspuns (pentru CristinaAnAAAA):

Buna Cristina. Sunt aproape sigura ca asa simt toti - ca nu vor sa piarda un an - inclusiv, autoritatile si profesorii. La momentul oportun, cred ca se vor identifica solutiile optime si pentru acest aspect social.

| Camelia Elena a răspuns:

Exista, intr-adevar, foarte multe variabile - necunoscute, dar, pe de alta parte, multe dintre necunoscutele cu care ne confruntam acum erau la fel de valabile si fara existenta acestui virus in vietile noastre: o criza financiara, de exemplu, poate sa apara (cam) oricand. Cred ca, cel mai pragmatic si util, in acest moment, este sa profitam de timpul pe care il avem si sa facem tot ce nu am putea face, din lipsa de timp, in conditii de activitate (munca si/sau scoala) normale; in mod evident, in limitele permise de starea de urgenta.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Ar trebui să răspundeți la întrebări de genul ăsta.
Https://www.tpu.ro/......-psihicul/

| Camelia Elena a răspuns (pentru supadeceapa):

Am apreciat raspunsurile tale, supadeceapa, la acele ganduri exprimate. Subscriu.

| Camelia Elena a răspuns (pentru anonim_4396):

...si cum Dumnezeu "e in fiecare din noi"...vezi ce rezulta.

| Freya1 a răspuns:

Cat timp nu vor putea munci oameni? Din ce bani se vor descurca? Cei cu chirii cum si le vor plăti daca nu au bani sau daca iau o sumă mica de la stat? Dacă se continuă golirea magazinelor cei mai săraci de unde o sa isi faca rost de alimente? Dacă faci o răceală cu simptome asemantoare cu a covit19 te izolează neapărat unde ii izolează si pe cei bolnavi de asa ceva? De ce ii mai aduc pe cei din străinătate aici?

| Fatamuntilor a răspuns:

Exista un centru de carantita in apropirea locuintei mele(cam 200 m)Este delimitat prin benzi si pazit de politisti! Ar trebui sa imi fac griji?
Multumesc!

| Camelia Elena a răspuns (pentru wildthing):

Intr-adevar, potentialul distructiv al acestui virus este greu de cuprins cu mintea, chiar daca se pot face niste calcule aritmetice...ele sunt reci. Cu toate acestea, nu m-as hazarda sa prevad haos si anarhie pentru viitor. De la mine, se vede ca omenirea se organizeaza...

| inflicted a răspuns:

E posibbil să ne infectăm toți?

| Camelia Elena a răspuns (pentru Fatamuntilor):

In niciun caz. Inainte de amplasarea spatiilor de carantina, s-au evaluat riscurile. Totusi, (trebuie sa) stam in casa si sa pastram distanta de 2 m, daca mergem la cumparaturi.

| Camelia Elena a răspuns (pentru Freya1):

Din cate stiu, in stare de urgenta, proprietarii nu au voie sa dea chiriasii afara - ar trebui verificat pe niste site-uri in domeniu.
Interesul autoritatilor este sa ne intoarcem cat mai repede in activitate...N-o sa obsesc sa va asigur de faptul ca aceasta stare a lucrurilor NU este pe placul nimanui si nu este vreun fel de conspiratie.

| JulyDreams a răspuns:

1. Ca nu voi mai vrea sa ies afara, nici dupa ce trece pandemia. Asadar voi continua sa ies o data la 10 zile, dupa mancare pana la magazin si inapoi in casa.
2. Cred ca sufar de claustrofobie. Asadar ma tem sa nu vina si la mine cu izoleta.

| Camelia Elena a răspuns (pentru inflicted):

In ce unitate de timp?

| teo530 a răspuns (pentru JulyDreams):

Exagerezi. daca iesi o data la 10 zile dupa mancare nu o sa poti cara mancarea pentru aceste 10 zile. daca nu ai intrat in contact cu nimeni suspect sau confirmat nu ai virusul asa ca nu are de sa sa vina dupa tine cu izoleta.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Locuiesc la tara. Pensionarii de peste 65 de ani nu reușesc sa își rezolve problemele in doar doua ore. Cei care locuiesc la marginea satului ca si mine au de parcurs pana la Dispensarul medical care se afla la marginea satului dar in partea opusa mai mult de 2 km. Daca stau la rand la medic, după aceea la rand la farmacie, si pentru a se întoarce acasă nu reușesc in doua ore. La fel si pentru cumpărături. Cel mai apropiat magazin de noi este la 1 km. Dar nu găsim întotdeauna tot ce dorim sa cumpăram din cele strict necesare si va trebui sa se duca pensionarii la aproape 2 km la alte magazine. Daca in fiecare magazin se mai sta si la rand, nu ajunge acele 2 ore fixate de guvern. Ar fi nevoie de macar 3 ore si astea de dimineața deoarece e posibil si sa meargă degeaba daca se termina alimentele, apa, pâinea știut fiind faptul ca aprovizionarea se face cu pâine dimineața la 8, 30. Iar cu celelalte alimente se face aprovizionarea după masa târziu.
Nu mai vorbesc de celelalte sate apartinatoare in total 4 care sunt nevoite sa vina la centrul de comuna la medic si uneori si la cumpărături.

| EduardEdu1994 a răspuns:

Ce vor face bolnavii de tiroida autoimuna care nu au euthyrox si care nu se gaseste decat la negru?

| Apokales a răspuns:

Ca pot omora pe cineva drag cu care traiesc in casa si asta fara sa vreau.

| gemeni6226 a răspuns:

Inca sunt foarte ok din punct de vedere psihologic, deocamdata o singura intrebare am daca dumneavoastra veti putea fi de gasit aici pe tot timpul pandemiei caci in caz sa zicem peste 10 zile sau 30 de zile o sa-mi apara nelamuriri sa raspundeti? Si o alta intrebare:o data pe saptamana am voie sa-mi vizitez mama care locuieste singura si are peste 80 de ani si daca da trebuie sa duc cu mine formularul de declaratie pe propria raspundere ca merg sa-mi vad mama si e obligatoriu sa merg cu taxiul sau pot lua autobuzul caci si azi am vazut ca doar vreo 2 persoane erau in tot autobuzul.

| răspundtot a răspuns:

Mă neliniștește faptul că nu vom mai fi oameni sau așa liberi după covid. Barurile vor deveni o raritate. Dependenții de ţigari nu vor mai găsi, vor fuma mai periculoase. Guvernul actual își va menține puterea abuzivă fără opoziție. Lichidarea completă a banilor fizici ci bani virtuali accesați prin cip, vaccinări obligatorie care mie mi-au făcut rău ireparabil. Nu vom fi despagubiţi pentru lipsa Peștelui în Biserică și când veneau turcii tot ne-am dus la Biserică

| GulubuntzBudulush a răspuns:

Izolat.

| Simpatic a răspuns:

Mie nu imi este teama de coronavirus atata timp cat cred in Dumnezeu si respect carantinawinking

| dianacosma a răspuns (pentru JulyDreams):

Bună, JulyDreams!

1. Asta este ceea ce gândeşti acum, într-o perioadă în care măsurile legale ne obligă la adoptarea unei rutine diferite. Îţi propun să faci loc pentru posibilitatea ca gândul că nu vei mai vrea să ieşi din casă să fie parte din felul în care te adaptezi la noua situaţie. Pandemia vine cu scepticism faţă de ce ne-ar putea infecta, uneori, inclusiv mersul afară, iar a nu vrea să mergi afară este chiar foarte sănătos acum. Cum ar fi să îţi feliciţi organismul că face atâtea ca să te protejeze de boală? Nici pandemia şi nici starea ta nu sunt permanente, deşi sunt convinsă că acum poate să pară că ar fi.
2. TPU nu este o platformă de diagnostic sau tratament, dar în cazul în care suferi de claustrofobie şi vrei, te pot îndrepta către opţiuni de psihoterapie gratuită în această perioadă.

| dianacosma a răspuns (pentru anonim_4396):

Bună, CristiDinBucuresti!

Cât va dura carantina şi posibilitatea îmbolnăvirii sunt aspecte care ne privesc pe toţi. Mă bucur că tu ţi-ai găsit în credinţă un răspuns la cum să faci faţă acestor incertitudini.

Multă sănătate!

| dianacosma a răspuns (pentru anonim_4396):

Bună, AA1CK3D!

Într-adevăr, sunt multe necunoscute în viaţă şi mai ales într-o astfel de perioadă. Deja se lucrează la vaccin, dar într-adevăr, virusurile revin. Probabil în alte forme.

Ce putem face acum mai bine şi mai util este să trecem peste provocările prezente, să facem ce ţine de fiecare pentru a trece de această pandemie.

Ceea ce va fi dificil mai încolo, vom înfrunta cu resursele pe care le vom avea la acel moment.

| dianacosma a răspuns (pentru răspundtot):

Bună, răspundtot!

Grijile pe care le descrii sună ca un "cel mai rău scenariu" sau aproape. Deja avem de-a face cu o situaţie la care nu ne-am fi aşteptat, care ne îngrădeşte libertăţile şi ne face să ne gândim la sănătatea noastră şi a celor dragi. De acolo, putem să ne gândim la ce ar putea fi mai rău în viitor. Însă acestea sunt doar atât - nişte gânduri pe care le avem uneori în încercarea de a ne asigura că următoarea criză nu ne găseşte nepregătiţi. Cu cât rămânem mai prezenţi cu situaţia reală actuală, cu atât mai mult putem participa la depăşirea ei şi putem învăţa să fim mai bine pregătiţi în viitor. Totuşi, neliniştea aceasta e parte din viaţă, ea poate exista şi încearcă să împlinească o funcţie bună. Îţi propun doar să faci loc şi pentru alte gânduri şi posibilităţi.