În PRIMUL rând, dacă NU ţi-a dat reţetă pentru un anumit tip de tablete ( spre exemplu pentru Yaz ) atunci e posibil să NU le poţi cumpăra de la farmacie ( teoretic aşa ar TREBUI să se întâmple )!
Dacă nu ai primit nici o "Scrisoare" medicală ( sau vreo Recomandare pe un bilet de trimitere ) pentru medicul de familie, ca acesta să-ți scrie o rețetă pentru Yaz, atunci situația este aceeași!
Apoi, eu NU-ți recomand să le "schimbi", chiar dacă sunt puțin mai scumpe decât altele - după părerea mea ( și a multor persoane cu care am discutat despre ele ) aceste anticoncepționale sunt cele mai bune ( la ora actuală )!
Da, se poate să fi "decăzut" și sistemul farmaceutic, NU doar cel medical...
Totuși, așa cum ziceam înainte, ar fi "bine" să le iei pe acestea - sunt MULT mai bune decât altele ( chiar dacă sunt anticoncepționale și cu vreo 12 lei/cutia ) în sensul că persoanele cu care am discutat au precizat că NU au avut nici un efect advers ( și nici nu s-au îngrășat după ele )!
Apoi, ar fi bine să cauți la mai multe farmacii - poate fi o diferență de preț!
Cu plăcere!
Şi da, mai sunt şi "promoţii" ( dar mai rare ) : spre exemplu cumperi 2 cutii şi primeşti una "gratis"!
Apoi, să fi ATENTĂ cum le iei : prima tabletă se ia în PRIMA zi de menstruaţie ( atenţie să aibă iniţialele zilei respective din săptămână )!
Dacă începi să le iei din prima zi de menstruaţie EŞTI "protejată" din prima zi de "tratament" - dar e PREFERABIL să nu faci sex chiar în prima zi - eu aş zice că sunt "sigure" DOAR din a 2-a zi : de acolo încolo POATE ejacula liniştit în tine că NU există risc de sarcină ( au o prevenţie de 99-100 % dacă nu uiţi vreo tabletă )!
Se iau cele 24 de tablete roz, apoi cele 4 albe - când eşti la ultimele 4 albe vei avea menstruaţia ( de obicei de la a 2-a tabletă albă )!
NU se face pauză între cutii/blistere - când ai terminat cele 28 tablete ( 24 roz + 4 albe ) se ÎNCEPE o NOUĂ cutie CHIAR dacă nu ţi s-a terminat menstruaţia ( nu are nimic )!
Dacă le iei corect, FĂRĂ să uiţi vreo tabletă şi preferabil în fiecare zi la aceeaşi oră ( de obicei seara pe la ora 21 sau 22, în fiecare zi ) eşti PROTEJATĂ non-stop - INCLUSIV în perioada tabletelor albe, când ai menstruaţia!
De asemenea, să fi ATENTĂ că un "tratament" se face MINIM 6 luni NEÎNTRERUPTE - dacă întrerupi tratamentul, e bine să întrebi medicul ÎNAINTE!
Apoi, să nu întrerupi tratamentul, decât atunci când ai terminat o folie ( cel puţin ), dar preferabil când termini toată cutia!
În caz contrar RIŞTI să-ţi DEREGLEZI tot organismul, inclusiv ciclul menstrual - sau chiar să rămâi însărcinată!
Un "tratament" NORMAL se face timp de 10 luni, apoi PAUZĂ de 2 luni ( în care TREBUIE să foloseşti alt mijloc contraceptiv : prezervativ sau ovule spermicide ), APOI alte 10 luni se face tratament cu aceste tablete, apoi alte 2 luni PAUZĂ, etc.
De asemenea, să citeşti cu ATENŢIE prospectul ÎNAINTE de a le lua - iar dacă ai simptome "dubioase", să iei legătura IMEDIAT cu un ginecolog!
Dacă mai ai întrebări despre ele, poţi să-mi trimiţi un mesaj "privat" ( din secţiunea Mesaje sau de pe profilul meu ) şi continuăm discuţia în privat ( ori dacă vrei să întrebi ceva mai deosebit şi NU se poate posta pentru public )!
Mesajul "privat" se poate trimite din secţiunea Mesaje ( pe stânga paginii, e scris cu portocaliu, a 5-a rubrică şi are simbol un "plic" - sau de pe profilul meu ( faci click pe poza mea sau pe numele meu şi intri pe profilul meu şi ai acolo o "tastă" denumită Mesaje ).
Primul mesaj trebuie trimis de pe profilul meu ( ca să-ţi fie mai uşor, până te obişnuieşti ); iar pe restul le poţi trimite din secţiunea Mesaje, deoarece acolo găseşti şi răspunsurile mele ( sau alte mesaje trimise de alţi useri ).
Mesajul privat se trimite DIRECT "destinatarului", fără a fi afişat pe sait ( la alte persoane ) - de aceea este mesaj "privat" ( îl şti DOAR tu şi destinatarul ).
Pentru a primi răspuns la mesajul privat, verifică-ţi setările profilului - Intră în Meniu la "Editare profil" şi la rubrica "Vreau să primesc mesaje de la" SETEAZĂ : toţi membrii TPU, apoi dă-mi un mesaj privat!