| Blabla2222 a întrebat:

Bună,

Am făcut recent un pap( nu mai făcusem de aproape un an iar ultimul a fost ok ) și mi-a iesit Ascus.
Am făcut genotipare hpv și mi-a iesit hpv pozitiv 52.
Imi poate spune cineva ce inseamna mai exact și ce pași urmează?
Am o rana pe col de cel puțin 3 ani, din păcate atunci am fost asigurata ca este perfect normala.
Mulțumesc

Răspuns Câştigător
| Robert2526 a răspuns:

"rana pe col", mai ales in adolescenta este intradar normala ( in sensul ca aproximativ 60-65% din fete prezinta astfel de rani care insa nu reprezinta o patologie).

Infectia cu HPV 52, desi o sa vezi ca e trecuta ca avand risc oncogen, se trateaza si o sa fie totul bine, nu baga in seama pe viorica, femeia respectiva are probleme, nu este in niciun caz vorba de cancer! Infectarea cu HPV creste riscul de dezvoltare a cancerului dar nu inseamna ca toata lumea care are hpv face cancer!

Mergi la medic si urmeaza sfaturile lui. In functie de mai multi factori vei urma un anumit gen de tratament

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nici o rana pe colul uterin nu-i "perfect normala" fiindca o rana pe colul uterin netrata si neelimnata cat de repede posibil, inseamna cancer de col uterin in 10 ani.
Infectia cu hpv 52 inseamna ca este pre-canceros.

Te sfatuiesc sa mergi la medic si sa ceri cauterizare sau criogenizarea ranii, fiindca rana aia evolueaza si colul se erodeaza, ducand in final la cancerul de col uterin.

Acest fragment este de pe un site national de cercetare a cancerului. Il poti traduce cu google translate:

"Sexually transmitted HPV types fall into two groups: low risk and high risk. High-risk HPVs can cause several types of cancer.
There are 12 high-risk HPV types: HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, and 59.
Two of these, HPV 16 and HPV 18, are responsible for most HPV-related cancers."

https://www.cancer.gov/......and-cancer

Din pacate, sexul fara prezervativ duce la infectarea cu boli cu transmitere sexuala din cele mai grave.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Incredibil!
Ai mers la medic, ai primit rezultatele astea si nu ti-a spus despre ce e vorba?
Trebuie sa intrebi pe internet?
In ce tara traim, ne punem diagnostice singuri de pe net?!

| Blabla2222 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Pe 8 am programare. Imi cer scuze ca încerc sa ma documentez în avans.

| Blabla2222 explică (pentru Robert2526):

O sa ma duc pe data de 8 la medic sa vad ce zice. Da, adolescenta nu mai sunt de ceva timp? am 33 ani.
Mulțumesc pentru sfaturi, o sa incerc sa fiu calma

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Nu documentarea e problema.
In locul tau l-as castra pe cel care ti-a dat HPV. De la asta se moare, mor femeile din Ro. Avem cea mai mare rata de decese de cancer de col uterin din Europa.