| lemonady a întrebat:

Am si eu o problema.Luna trecuta mi-am inceput viata sexuala, ne-am protejat si am verificat si prezervativul dar mi-a intarziat cilcul mai mult de 10 zile. va rog sa ma ajutati
P.S inainte sa ejaculeze a scos penisul.

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca v-ati protejat, riscul de sarcina este infim (sigur, nu 0, dar suficient de mic incat sa nu te gandesti la asta). In mod normal trebuia sa mergi la ginecolog in prima luna de la inceperea vietii sexuale. daca ai mers, discuta din nou cu acel ginecolog. Daca nu ai mers cumva, grabeste-te sa o faci, mai ales ca acum ai un motiv foarte serios. Cred ca stii deja, daca nu iti spun eu, regula este ca daca intarzierea ajunge la 10 zile in absenta sarcinii este obligatorie consultarea unui ginecolog (asa vei face toata viata)

8 răspunsuri:
| euI a răspuns:

Nu te pute ajuta nici unul de aici decat cu un sfat fa un test de sarcina. poate este o intarziere. poate nu ai regulat..bafta

| KarinaV a răspuns:

Nu cred ca ai ramas insarcinata, dar pentru linistea ta, cumpara un test de sarcina de la farmacie ^^. Apropo, poti sa il faci doar la o saptamana dupa contactul sexual.

| Gεσяgιαηαα a răspuns:

Buna! Daca spuneti ca v-ati protejat si ca ati verificat si prezervativul s-ar putea sa nu fie nici o problema.
Din cate stiu, cand o faci pentru prima data se poate sa ti se modifice menstruatia. Ex : Daca trebuie sa iti vina pe 10, poate sa iti vina pe 20.
Bafta!

| VictoriaEsman a răspuns (pentru euI):

Dar cit de sigur este un test de sarcina, eu am facut 2, ambele le-am facut in a 3 luna, insa unu cu o saptamine si jum dupa altul.sunt de firme diferite si ambele au aratat negativ.plus la asta am ciclu 4 luni la rind toate au venit la timp, nu am nici un semn de sarcina si in urmatoarea zi dupa incident am baut anticonceptionale(72ore).Ce sa cred sunt insarcinata sau nu?

| lemonady explică (pentru Gεσяgιαηαα):

Multumesc mult!

| euI a răspuns (pentru VictoriaEsman):

Imi pare rau eu mi-am spus doar parerea... asta este.

| Oana92 a răspuns:

Poate fi de la stres, raceala sau derglare hormonala. Nu cred ca ai cum sa fi insarcinata dar daca vrei sa fi linistita fa-ti un test de sarcina. In orice caz e important sa mergi la doctor. Multa sanatate!

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

În PRIMUL rând, de obicei, după începerea vieţii sexuale, se întâmplă să întârzie PRIMA menstruaţie - deoarece în/după momentul dezvirginării organismul tău trece prin unele transformări ( de natură fizică, psihică şi hormonală )!

De obicei, acele întârzieri ale menstrei durează între 10-30 zile ( dacă se datorează deflorării ) - dacă întârzierea depăşeşte 30 zile, atunci TREBUIE să mergi la un consult ginecologic - e posibil să fie vorba de unele "probleme" medicale!

De asemenea, dacă aţi făcut sex protejat şi aţi "verificat" prezervativul DUPĂ ( ca să nu fie rupt, şi bănuiesc că era ok ) - şi, în plus, NICI nu a ejaculat când era în tine - NU ai cum să fi rămas însărcinată, poţi să stai LINIŞTITĂ!

Apoi, este POSIBIL să nu fi calculat CORECT data la care trebuia să-ţi vină ciclul...

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.


Metoda calendarului in cazul ciclului regulat :

Daca femeia are ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 28 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.

Deci, in cazul cu ciclul menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximativ in ziua a 14-a (28 - 14 = 14). In aceasta situatie, zilele in care exista sansa sa ramai insarcinata este intre ziua a 9-a si ziua a 16-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

De ce 4-5 zile inainte de ovulatie? Pentru ca spermatozoizii pot trai in uter si in trompele uterine pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi supravietuit si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat de ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcina.


Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat :

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are o durata diferita in fiecare luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vine menstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual ce incepe. Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fi foarte usor sa stabilesti care este perioada fertila in care ai sanse maxime sa ramai insarcinata.

Dar si asa exista o solutie, folosind datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poti calcula durata ciclului in fiecare luna. Sa dam un exemplu in care timp de 6 luni sau inregistrat urmatoarele valori ale ciclului menstrual 28, 26, 29. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31).

Si conform metodei de calcul de la ciclul menstrual regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17, si asta inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului, si perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 ( 11-5=6 si 17+2=19)

Stii cand a fost ultima menstruatie, este probabil ca ciclul tau menstrual sa aiba intre 25-31de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura, si cand va fi urmatoarea mesntruatie. De aceea va trebui sa nu ai contacte sexuale neprotejate intre ziua a 6-a si ziua a 19-a a ciclului menstrual daca doresti sa eviti o sarcina, iar daca doresti un copil acea este perioada in care trebuie sa „va straduiti".

ATENTIE!
Este necesar sa tii in continuare evidenta ciclului tau menstrual pentru a observa eventualele schimbari ale acestuia.
Metoda calendarului nu este o metoda foarte eficienta si este recomandat sa o folosesti combinata si cu o alta metoda de contraceptie.

Sursa: http://www.mamicamea.ro/......eptie.html

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată mai sus ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme"!

Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( acum, în cazul tău, nu trebuie ) şi un control ginecologic!

În cazul tău, aşa cum spuneam la început, întârzierea poate fi de 10-30 zile - după acest "interval", dacă ÎNCĂ nu-ţi vine menstruaţia, atunci NEAPĂRAT să mergi la un control ginecologic!

Dacă nu vrei să aştepţi atât, poţi să mergi mai repede la ginecolog - o să-ţi facă ceva analize, poate şi o ecografie vaginală şi/sau ovariană şi o să-ţi prescrie Duphaston - după care o să-ţi vină menstra!

Totuşi, eu sunt de părere că ÎNCĂ nu are rost să iei medicamente, dacă e posibil să-ţi vină ciclul în mod "natural"..., într-un termen "rezonabil" - NU ai nici un risc dacă aştepţi cele 30 de zile ( maxim )!

Chiar dacă eşti minoră ( presupunând că ai peste 14 ani ), poţi să mergi şi singură la ginecolog - dar să ai la tine Cartea de identitate!