Uite aici sper sa te ajute...Bafta
Ce este Postinor?
Este un preparat cu o doza calculata experimental de substanta activa care permite prevenirea unei sarcini nedorite. Aceasta metoda este eficienta daca pastilele au fost administrate dupa un act sexual neprotejat în conformitate cu instructiunile. Cu cît mai devreme se administreaza cu atît e mai bine.
Ce contin pastilele Postinor?
Pastilele contin o substanta sintetica similara hormonului Levonorgestrel care intra, de asemenea, în componenta preparatelor contraceptive obisnuite. Însa, în pastilele Postinor acest hormon se contine într-o doza mult mai mare decît în pastilele contraceptive obisnuite. În ambalajul Postinor-2 veti gasi 2 pastile care trebuie luate una dupa alta, la un interval de 12 ore.
În ce perioada de timp actioneaza Postinor-ul?
Pastilele Postinor, folosite în cazuri urgente, se indica sa se ia în primele trei zile (72 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Deci, în situatiile urgente, în cazul unui contact sexual neprotejat sau folosirii incorecte a altor metode de contraceptie, femeia are la dispozitie 3 zile pentru a se adresa la medic. Cu cît mai devreme se administreaza, cu atît e mai mare eficienta acestor pastile. Înainte sa folositi aceste pastile e bine sa consultati medicul ginecolog. Daca nu este posibil, puteti apela la sfatul unui farmacist. În cabinetele de consultare a femeilor sau centrele de planificare a familiei veti putea vorbi cu medicul despre alegerea unei metode de contraceptie permanente, asa încît sa nu fiti nevoita sa apelati din nou la contraceptia de urgenta.
Cum se foloseste Postinor-2?
În primele 72 de ore (3 zile) dupa contactul sexual neprotejat se ia 1 pastila, iar dupa 12 ore de la 1 pastila/doza se mai ia înca una. Dupa prima pastila, puteti sa calculati cînd trebuie sa luati cea de-a doua doza. În total trebuie sa folositi 2 pastile. Daca pe parcursul primelor 2 ore dupa administrarea oricarei din cele 2 pastile ati avut greturi si ati vomitat este necesar sa mai luati înca o pastila, deoarece exista riscul ca pastila precedenta sa nu fi fost absorbita. A doua doza se ia peste 12 ore. Daca greturile apar dupa mai mult de 2 ore de la luarea pastilei, nu este necesar sa luati o doza repetata.
Pentru a reduce greturile, se recomanda sa beti pastilele dupa ce ati luat masa. Pentru a urmari situatia, e bine sa înregistrati în calendarul menstrual actiunile întreprinse. Indicati zilele ultimei menstruatii pe care ati avut-o pîna la contactul sexual neprotejat si zilele menstruatiei survenite dupa ce ati folosit Postinor-ul. De asemenea, e bine sa notati ziua în care ati avut contactul sexual neprotejat, administrarea celor 2 pastile de Postinor, daca ati avut sau nu greturi, daca ati avut sau nu sîngerari (hemoragii vaginale) între cele doua menstruatii. E bine sa notati adresa si numarul de telefon a celei mai apropiate institutii medicale unde ati putea merge dupa ajutor în cazul daca menstruatia a întîrziat mai mult de o saptamîna, aveti dureri abdominale pronuntate, aveti hemoragii vaginale abundente.
Cum actioneaza pastilele Postinor?
În dependenta de faza ciclului menstrual în care se administreaza pastilele Postinor ea actioneaza în mod diferit: reduce posibilitatea sau împiedica iesirea ovulului din ovar, previne fecundarea si/sau implantarea ovulului fecundat. Pastilele nu actioneaza asupra ovulului fecundat deja implantat pe peretele uterului. De aici, vom trage 2 concluzii: pe de o parte, asta înseamna ca Postinor-ul nu provoaca avort, iar pe de alta parte, daca pastilele au fost luate prea tîrziu si sînteti însarcinata nu exista motive sa va îngrijorati pentru actiunea pastilelor asupra embrionului, iar sarcina poate fi pastrata.
Cît de eficient este Postinor-ul?
Pastilele Postinor sînt destul de eficiente în situatii extreme, cum este cazul unor contacte sexuale neprotejate. Din pacate, nu putem vorbi de o eficienta de 100%, ca în cazul pastilelor contraceptive de utilizare permanenta si regulata. Chiar daca pastilele Postinor au fost folosite corect (respectate toate instructiunile), 1 femeie din 100 (dupa alte date, 2-3 femei din 100) vor ramîne însarcinate. Folosirea repetata a acestei metode scade din eficienta ei si creste riscul obtinerii unei sarcini sau a unor efecte secundare. Iata de ce acest preparat poate fi utilizat doar în cazuri exceptionale. Postinor-ul nu va protejeaza de o sarcina nedorita în cazul daca ati mai avut relatii sexuale neprotejate în urmatoarele zile dupa folosirea pastilelor. Pentru a preveni o sarcina nedorita alegeti o metoda de contraceptie permanenta. Daca sînteti deja însarcinata pastilele nu au nici un efect.
Ce efecte secundare apar dupa folosirea Postinor-ului?
Cel mai des apar greturile sau voma. De asemenea, în zilele urmatoare dupa folosirea pastilelor Postinor pot apare sîngerari între 2 menstruatii (menstruatia care a precedat utilizarea contraceptiei de urgenta si cea care va urma).
În cazuri rare sînt semnalate dureri de cap, ameteli, stari de oboseala, slabiciuni, sîni tensionati. De regula, aceste efecte neplacute vor dispare pe parcursul a 24 de ore.
Influenteaza Postinor-ul data aparitiei urmatoarei menstruatii?
La majoritatea femeilor urmatoarea menstruatie va începe la timp sau cu cîteva zile mai devreme sau mai tîrziu. Daca menstruatia nu apare într-o saptamîna de la data calculata, exista probabilitatea de a fi ramas însarcinata. În acest caz trebuie sa mergeti imediat la medicul ginecolog (si sa faceti testul la sarcina).
În ce cazuri nu se recomanda folosirea Postinor-ului?
Pastilele pentru cazuri de urgenta au drept scop evitarea sarcinii, iata de ce daca sînteti deja însarcinata aceasta metoda nu mai are nici un efect.
Daca suferiti de o boala cronica si/sau faceti o cura de tratament, este necesar sa cereti sfatul medicului ginecolog. De obicei, femeile pot lua Postinor, însa respectînd recomandarile medicului în situatia concreta.
Atentie!
Postinor-ul (ca si celelalte pastile contraceptive) nu protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala. Daca suspectati ca ati fost infectata, adresati-va imediat medicului.
Important!
Daca dupa ce ati luat pastila Postinor ati mai avut un contact sexual neprotejat, efectul de protectie a pastilei nu are actiune asupra acestui contact sexual.
Retineti!
Postinor-ul (inclusiv, alte pastile contraceptive folosite în cazuri de urgenta) nu este o metoda de contraceptie permanenta care poate fi folosita regulat. Aceste pastile pot fi folosite doar în cazuri extreme. Trebuie sa se evite folosirea Postinor-ului în fiecare luna. Dupa ce ati folosit Postinor este necesar sa consultati medicul si sa alegeti o metoda de contraceptie permanenta.
Pastila cea ce face este sa iti opreasca: ovulatia, nu lasa ca ovulul sa fie fecundat de spermatozoid si daca deja a fost fecundat ovulul, nu il lasa sa se lipeasca de peretele uterului. Deci, ai putea avea reactii adverse, nu intotdeauna, dar le poti avea, mai tari, mai slabe. Uite, iti las aici cateva simptome care ai putea avea:
+Dereglarea menstruatiei
+Sangerare foarte tare sau prea putina, posibil si cu cheaguri de sange.
+Durere de stomac, de cap, de ovare
+Durere la sani
+Sa fi sensibila la cea ce se intampla in jurul tau.
P.S: Daca bei un medicament, acesta intarzie jumate de ora ca se incorporeze in organism. Daca nu ai vomitat, inseamna ca sa incorporat. Daca ai vomitat, chiar daca nu ai vazut pastila, este posibil sa nu o mai ai in corp.
P.S.S: intotdeauna sex cu prezervativ. Nu cred ca vrei sa tragi sperietura asta inca odata.
P.S.S.S: Scz daca nu am scris corect, nu stau in Romania
Raspulsul tau o fost foarte clar. vroaiam sa stiu cine ce zice ca mi-0 zis o prietena ca in 4-5 ore se absorba pilula, aici scrie ca daca in mai mult de 2ore nu vomit atunci e ok e absorbita.acum e de ajuns 2 ore sau nu > la mine acum e 2ore de cand am luat pilula nu am nimic inca si sper sa nici nu ammersi pentru raspuns
Am luat si eu odata postinor ca s.a rupt prez.dar eu am luat cum s-a intamplat imediat..si n.am avut nimic nici greata nici stari de voma nici nimic ...si cred ca da sunt suficiente 2 ore sa se absoarba in organism. sper sa te fi ajutat..Bafta in continuare:*
Antoinette tu cum sti? cate ore trebuie sa treaca sa incorporeze pastila? sper ca nu o sa am nimic ca nu am bani de aruncat afara prin geam.e clar ca nu mai vreau stresul asta ce avem.
Am citit foarte multe pagini de pe internet legate de aceasta tema.
Mersi m-ai ajutatsi eu am luat dupa o ora, sau nici nu a trecut atat, m-am dus repede la farmacie si am luat acum trece 2 ore dar inca nu am nimic. sper sa nici nu am. sper sa nu mai apelez la TPU )Ca mi-o fost de ajuns mersi incodata
Stii ce este mai bun si te-ar ajuta fara probleme(greturi dureri de....etc)...ele se numesc anticonceptionale. cezi sa ai grija alta data protejeazate. uite daca ai vreo nelamurire uite intra aici ca te ajuta foarte mult uite scrie tu ca nu-mi da voie sa trimit linkul NOIFETELE.RO si poti sa trimiti orice intrebare nelamurita acolu la o fata a carui este siteul si o cheama ana..deci pa1 sa ai grija de tine.
Anonima17191 întreabă: