Rostul este să știe lumea că vrea să fie tratată / văzută etc. ca femeie. Atât. Nu e vorba despre sexualitate, ci despre gen.
Dimpotrivă - se vede doar ca femeie. Dar nu specifică și orientarea sexuală în mod clar.
Nonbinarii nu se considera nici femeie nici barbat, desi initial sunt nascuti ca femeie/barbat, ei nu se simt ca niciuna, chiar daca au organele sexuale si biologia corespunzatoare, ei psihic nu se considera nici barbat si nici femeie.
Ce ziceam prin practicalitate este ca la romani genurile sunt ori femeie, ori barbat [si restul e dereglare psihica], de aici utilitatea grosiera, deci nu e nevoie sa te descrii prin 3 pronume ca-i de ajuns sa stii, la romani, daca ai sau nu sani ca sa te diferentieze lumea.
Am editat raspunsul, dar nici eu nu-s cine stie ce cunoscator.
Din ce gasesc, m-am inselat la partea cu sexul, cica orice sex le-ar veni in minte, depinde acum si cum, ca unii nu-si pastreaza organele genitale si complica generalizarea.
Si reiau partea cu asexualii, ca e cam invers treaba, asexualii se pot identifica drept nonbinari si alte genuri si nu neaparat invers, asexualitatea este o generalizare mai mare, implica lipsa dorintelor sexuale, unde un nonbinary, genul, implica identificarea persoanala ca ceva. De exemplu eu pot fi asexual, iar asta spune despre mine numai preferinta sexuala, nu si genul, caci ma pot identifica drept barbat.
In timp ce heterosexualii sunt atrasi de sexul opus, homosexualii de acelasi sex, bisexualii de ambele sexe [barbat/femeie], pansexualii sunt atrasi de persoana X indiferent de genul sau sexul sau [genurile "noi" care nu prea exista in romanica] [sunt un fel de bisexuali daca excludem identificarea drept alte genuri].