| Dami11kanao a întrebat:

Buna, imi puteti spune despre ovulatie, zilele "safe" cand e in regula sa faci sex dupa si inaintea ciclului mentstrual? M-am informat, dar nu am inteles destul de bine, multumesc pentru timpul acordat.

4 răspunsuri:
| Floridori a răspuns:

In primul rand, ar fi mai simplu daca ai specifica daca ai un ciclu menstrual regulat si ce lungime are acesta.Asta deoarece raspunsul depinde de acesti factori.

| Dami11kanao explică (pentru Floridori):

Din pacate doar ce am inceput sa tin evidenta ciclului menstrual. Ar trebui sa astept cateva luni si dupa pot sa spun daca am un ciclu menstrual regulat sau neregulat.

| Floridori a răspuns (pentru Dami11kanao):

In acest caz, trebuie sa stii ca perioada fertila se poate calcula numai si numai in cazul unui ciclu regulat, care are mereu acelasi numar de zile, cu mici exceptii de MAXIM +/-1 zi, de 3-4 ori pe an.

In cazul ciclurilor neregulate nu se poate stabili perioada fertila.

Ciclurile menstruale sunt structurate astfel:
-menstruatie (3-7 zile);
-perioada nefertila (durata depinde de lungimea ciclului);
-perioada fertila (6 zile),
-perioada luteala/ de infertilitate absoluta (12 zile).

Se cunoaste ca ovulatia se produce cu fix 14 zile inaintea initierii urmatoarei menstruatii, indiferent de lungimea ciclului.
Perioada fertila cuprinde: 4 zile inaintea ovulatiei + ziua ovulatiei + 1 zi dupa ovulatie.Este structurata astfel deoarece ovulul este viabil intre 6-12 ore de la eliberare (maxim 24 in cazuri mai rare), fiind considerata cu potential de sarcina si urmatoarea zi de la eliberarea ovulului. Cele 4 zile anterioare ovulatiei sunt considerate fertile deoarece spermatozoizii pot trai pana la 3 (maxim 5 zile in conditii optime si in cazuri mai rare) in interiorul organelor aparatului reproducator feminin, pregatiti de "atac", in asteptarea eliberarii ovulului. Dintre toate zilele fertile, ziua ovulatiei si ziua anterioara ovulatiei sunt cele mai fertile, riscul de sarcina in aceste zile fiind de 95%, respectiv 85%.
Ziua 1 are un risc mic, de 5-10%, ziua 2 are un risc de 25-30%, ziua 3 aproximativ 60-65%, ziua 4 de 85%, ziua 5 de 95%, iar ziua 6 de 30%.

Daca sperma ajunge in vagin, intentionat sau accidental, cu sau fara stirea partenerilor, sarcina se poate forma numai daca femeia este in perioada fertila.

Pentru a exemplifica cum se calculeaza perioada fertila, vom presupune ca ciclurile tale sunt de 30 de zile, de exemplu.
Din durata totala a zilelor, vom scade 14.

30-14=16.
Deci intr-un ciclu de 30 de zile, ovulatia se produce in ziua 16.Adaugam 4 zile inainte si o zi dupa, obtinand astfel perioada fertila cuprinsa intre zilele 12 si 17 ale ciclului, ambele zile inclusiv.
Ziua 1 a ciclului este prima zi de sangerare menstruala, iar ultima zi a ciclului este ziua anterioara urmatoarei sangerari. Urmand exemplul ciclului de 30 de zile, daca ultima menstruatie ar fi fost pe 1 august, atunci urmatoarea ar trebui sa apara pe 31 august, ciclul actual fiind cuprins intre 1-30 august (30 de zile), iar perioada fertila ar fi cuprinsa intre zilele 12-17 august.

Daca am lua exemplul unui ciclu de 28 de zile, am calcula la fel:

28-14=14
Perioada fertila intre zilele 10-15 ale ciclului, ambele zile inclusiv.

Intr-un ciclu de 31 de zile:

31-14= 17
Perioada fertila in zilele 13-18 ale ciclului si calculul se poate face similar in cazul oricarei lungimi.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare