| AmokZahltag a întrebat:

Am 13 ani, iar pe 1 trebuia sa imi vina ciclul, dar nu mi-a venit. De pe 4 am niste dureri groaznice in zona abdominala, crampe, dar nu numai in fata, ci si in spate. Ma doare tare cand ma misc brusc. Prima data mi-a venit cand aveam 10 ani jumatate, pana acum nu am mai avut dureri.
Intrebarea mea este: Durerile sunt de la menstruatie, ca trebuie sa imi vina, sau ar trebui sa ma ingrijorez crezand ca e altceva? Am intrebat-o pe mama si a zis ca nu e nimic, dar totusi stiti cum e, sunt ingrijorata.

5 răspunsuri:
| monyk a răspuns:

Buna, deci, daca nu ti-ai inceput viata sexuala si cred ca nu ai facut-o, atunci nu trebuie sa iti faci griji, ceea ce ai tu e sindromul premenstrual si multe fete se confrunta cu sensiblitatea saniilor, crampe, dureri in zona abdominala, stare de oboseala, etc...nu cred ca e altceva, trebuie sa iti vina curand; totusi daca cumva nu iti vine, poti merge la un control, desi nu cred ca e cazul; daca nu iti vine regulat nu e o problema, se poate sa ai si o dereglare horomonala sau sa fi avut vreo raceala care a infuientat menstruatia, stai linistita ca trebuie sa vina.

| kiss1 a răspuns:

Nimic nu provoaca o teama mai mare in inima oricarei femei decat o menstruatie intarziata. Exceptand, bineinteles, situatia in care incearca sa conceapa un copil. Astfel, sarcina este primul lucru la care ne gandim atunci cand menstruatia nu vine tocmai la timp. Dar oare este ea singura cauza posibila?

Iata 10 cele mai frecvente motive pentru care menstruatia ta nu a aparut la timp:

1. Stresul
Stresul poate afecta multe aspecte din viata noastra, inclusiv menstruatia. Uneori suntem atat de date peste cap incat corpul nostru scade productia de hormoni care determina ovulatia si implicit menstruatia.

Incearca sa gasesti singura sau impreuna cu doctorul tau metode prin care sa te relaxezi si sa reintri in programul normal al menstruatiilor.

2. Boli
O boala neasteptata, scurta sau chiar de lunga durata poate cauza intarzierea menstruatiei. Acest lucru se intampla, de obicei, temporar.

3. Modificari in program
Schimbarile in programul tau obisnuit iti pot zapaci ceasul organismului. Acest lucru este valabil mai ales daca schimbarile sunt majore, de exemplu incepi sa lucrezi noaptea in loc sa lucrezi ziua sau viceversa.

4. Medicamente
Poate ca iei un nou medicament si atunci menstruatia intarzie sau chiar lipseste. Vorbeste cu doctorul tau despre aceste modificari.

5. Kilogramele in plus
Avand o greutate prea mare, pot aparea schimbari in ciclurile hormonale care-ti pot chiar opri ciclul menstrual. Cele mai multe femei revin la fertilitate si o menstruatie regulata dupa ce pierd din greutate.

| alexa_4370 a răspuns:

Ti-a venit destul de devreme menstruatia. la 10 ani. inseamna ca esti dezvoltata. daca ti, ai inceput viata sexuala poate esti gravida. daca nu. du-te la doctor...si la mine a mai intarziat dar nu ma durea burta happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu te-as sfatui sa mergi la medicul de familie, nu e de joaca cu asta!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu zic sa mergi la un control ginecologic. E normal sa ai crampe, dar nu ar strica un control. Nu vreau sa te sperii, dar eu la 14 ani aveam 2 chiste mici de care am scapat cu tratament. Asa ca mergi la doctor ca sa te asiguri ca totul este in regula.