| carolina123333 a întrebat:

Buna tpu...am si eu o nelamurire..cum e cu perioada fertila dupa metoda calendaristica?

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

Se aplica in cazul femeilor cu ciclu regulat de aproximativ 28 de zile.
Adică sunt 28 de zile intre doua menstruatii.
Primele 10 zile dupa inceperea menstruatiei si ultimele 10 dinaintea urmatoarei menstruatii sunt zilele nefertile, in care riscul de sarcina este mic. Nu imposibil, dar mic. Practic, cu cat o faci mai aproape de menstruatie există mai puține sanse de a ramane gravida.
Cele 8 zile de la jumătatea dintre două menstruatii sunt zilele fertile, in care ar trebui sa aibă loc ovulatia. Aceasta se produce de regula dupa 2 saptamani de la începutul ultimei menstruatii +/- 1-2 zile.
Dar repet : este o metoda pentru femeile cu ciclul regulat si nu se recomanda a fi folosita ca metoda contraceptiva.

4 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Perioada fertila se poate determina DOAR in cazul ciclului menstrual REGULAT si este conforma unui calendar lunar. Este stabilit stiintific ca ovulatia se produce intotdeauna indiferent de tipul sau lungimea ciclului menstrual cu FIX 14 zile inainte de pornirea menstruatiei urmatoare. Din acest motiv determinarea sau calcularea zilei de producere a ovulatei se poate realiza doar in cazul in care cilul menstrual este REGULAT si acesta s-a mentinut astfel pe o perioada de minim 6-8 cicluri, avand acelasi numar de zile, mereu constant intre 2 menstruatii succesive si menstruatia se produce mereu exact la data prevazuta/calculata. Femeia poate ramane insarcinata DOAR in PERIOADA FERTILA care reprezinta cele 4-5 zile dinaintea zilei de ovulatie + 1-2 zile dupa, insa o sarcina se poate forma numai in cazul in care ajunge /patrunde sperma in vagin. In cazul unui ciclu menstrual REGULAT cu durata standard de 28 de zile, perioada fertila se situeaza intre ziua a 10-a si a 15(16)-a zi. Intotdeauna perioada fixa si nemodificata a oricarui ciclu menstrual indiferent de lungimea acestuia sau de tipul ciclului (regulat sau neregulat) este cea de 14 zile dintre ovulatie si menstruatie.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru raluk27):

Oare se poate aplica si in cazul ciclurilor menstruale REGULATE scurte de 21 de zile sau a celor lungi de 35 de zile?

| raluk27 a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Da. Ideea e sa fie regulate.
Am si mentionat ca ceea ce am scris mai sus se aplica femeilor cu ciclu regulat de aproximativ 28 de zile.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru raluk27):

Regula/calculul este valabil in absolut TOATE cazurile de ciclu menstrual REGULAT, INDIFERENT de lungimea acestuia, atat in cazul celui mai scurt c.m. cel de 21 de zile, cat si a celor cu lungimi mari, fara nicio limita superioara ca numar de zile. Doar ziua de OVULATIE va fi INTOTDEAUNA diferita si implicit si perioada fertila la fel se va situa mereu in perioade complet diferite in cadrul ciclului menstrual raportat la prima zi a ciclului menstrual. Din acest motiv determinarea zilei de ovulatie NICIODATA nu se raporteaza la ziua in care a inceput ultima menstruatie (care s-a terminat), ci la ziua in care va urma sa inceapa urmatoarea menstruatie. Am facut aceasta precizare pentru a nu induce in eroare fetele/femeile ca perioada fertila s-ar situa la mijlocul ciclului menstrual, deoarece acest lucru se intampla doar in cazul ciclului de 28 de zile fiind o situatie particulara.