Mai conteaza si cate zile trecusera de la contactul sexual. Daca le-ai facut din prima urina de dimineata, trebuie sa fi trecut minim 21 de zile de la ultimul contact sexual (fara sa numeri ziua contactului si ziua testului) sau minim 7 zile de intarziere a menstruatiei.
E adevarat, testele pot fi facute in orice moment al zilei si chiar dupa 7 zile de la contactul sexual. dar ele sunt teste de depistare a sarcinii, nu de excludere a ei. Asta inseamna ca au specificitate mare (un test pozitiv inseamna intotdeauna sarcina) dar sensibilitate mica (un test negativ nu exclude sarcina). Ca sa le folosesti pentru excluderea sarcinii, trebuie sa faci doua teste, din prima urina de dimineata, la interval de minim 3 zile intre ele, primul fiind despartit de minim 21 de ultimul contact sexual neprotejat.
Daca exista precizarea ca se pot face in orice moment al zilei, asa trebuie sa fie.
Exista intr-adevar posibilitatea ca si testele sa greseasca, dar e minima.
Trebuie sa mai tii cont si de faptul ca nu poti avea un rezultat corect imediat dupa contactul sexual. Din cate stiu, e nevoie sa treaca macar trei saptamani de la acel contact, pentru un rezultat corect.
Chiar daca ar exista o sarcina instalata, rezultatul nu va fi pozitiv daca testul nu este efectuat intr-un anumit moment bine determinat. Din acest motiv nu se va intampla absolut nimic altceva decat aceea de a arunca inutil niste bani pe apa sambetei daca testul este efectuat inainte de a exista o concentratie suficient de mare de hormon de sarcina in urina. Aceste teste functioneaza pe baza unui reactiv care exista in ele si care va reactiona doar la contactul cu hormonul de sarcina HCG si astfel va activa si pune in evidenta a 2-a liniuta. Insa reactia respectiva se produce DOAR daca in urina exista o anumita cantitate de hormon de sarcina adica o CONCENTRATIE MINIM DETECTABILA, (asa numitul CMD) cantitate care se atinge/realizeaza doar dupa trecerea a minim 21 de zile din momentul fecundarii ovulului/formarii sarcinii. In consecinta un rezultat corect al unui test se poate obtine doar in momentul in care in urina se atinge concentratia minim detectabila al hormonului de sarcina hCG. Multa sanatate!
Au trecut vreo 3 saptamani de la contactul secual, nu stiu sigur.
Mie mi-a venit ciclul acum o saptamana si a durat 4 zile, iar cand mi -a venit mi-a intarziat 2 zile. Am vrut sa fiu sigura asa ca mi-am luat un test.
Nu poti fi sigura cu teste de sarcina. Oricat de bune ar fi, oricate ai face, oricum si oricand, siguranta lor nu depaseste niciodata 98%. Ca sa fii sigura trebuie sa faci o vizita la ginecologul tau. O intarziere de doua zile si o menstra normala fac extrem de improbabila o sarcina, dar o consultatie ginecologica, mai ales ca esti atat de mica si ai totusi activitate sexuala, esrte binevenita
Mutubal întreabă: