anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sunt impreuna cu un baiat de trei ani, m-a cerut, ma iubeste, problema este ca nu sunt bani si el a trebuit sa plece in Anglia unde se castiga destul de bine. O problema care o si intrece pe prima este ca eu sunt studenta in anul1 la ASE, imi place ce urmez. dar nu mai vreau sa stau departe de el. Parintii nu ma lasa sa abandonez facultatea, ce stiti despre invatamantul la distanta? Trebuie sa am prezente in timpul anului, sau doar la examene trebuie sa fiu prezenta? Se merita sa fac asta, sau sa imi continui la zi studiile. sunt 2 ani jumatate in care trebuie sa astept, singura. Si ma omoara gandul asta, as vrea sa fiu alaturi de el, dar cam sunt prinsa aici.

Răspuns Câştigător
| cristimihailov a răspuns:

Buna,

Poate ar trebui sa vezi lucrurile si din alt punct de vedere.

Prietenul ala al tau a fost cam imputit la faza asta. Te-a cerut si s-a carat, iar tu mai rau, ai acceptat si te-ai blocat in faza asta.

Personal eu m-as gandi la despartire urgent fata de ala. Nu de alta dar a dat totusi dovada de egoism puternic.

Acum faptul ca faci ASEul o sa te ajute in Romania. ASEul nu e mare lucru in UK. Deoarece ei au alte reguli de exemplu: contabilitatea este britanica si nu franceza ca la noi, managementul este axat mai mult pe PRINCE2, marketingul poate ar fi cat de cat asemanator, dar se intra greu in domeniu. Finante banci cam la fel cu probleme. Si in plus tu faci echivalentul unui colegiu. Mai trebuie inca 2 ani de master sa devina echivalentul facultatii. Si nu vei ajunge prea curand sa ocupi o pozitie de top. In plus nu stiu cum stai cu engleza... dar e foarte important sa fii fluenta in vorbire si accent.

Asa ca din punctul meu de vedere ai doar doua optiuni:

1. Te duci si studiezi la o facultate britanica.

2. Il lasi si iti refaci viata aici.

Ar mai exista si a treia si cea mai nefericita optiune sa stai pe loc. Ca apoi sa mergi in UK si sa inveti de acolo.

Pe langa faptul ca UK iese din UE si situatia cetatenilor este inca incerta, mai ai si problemele departarii de casa, suferinta despartirii la care iti supui parintii, etc.

Mai bine fa-l pe prietenul asta al tau sa revina in tara pana iti iei si tu licenta.

10 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Studiile superioare si calificarea profesionala a fiecarei persoane reprezinta probabil cel mai important aspect al vietii sale. Parerea mea. Iti doresc succes in viata!

| Aswin a răspuns:

Daca crezi in Dumnezeu roaga-te sa faca el o minune pentru tine ca sa ati rezolve problemele nu dupa cum doresti tu ci dupa cum doreste el si nu te framanta caci EL te ajuta trebuie doar sa CREZI

| Violleta2022 a răspuns:

Se merita sa-ti termini studiile pentru ca este o cariera pentru toata viata, pe cand iubitii vin si pleaca si tu nu poti sa abandonezi scoala pentru el.
Daca este sa fii alaturi de el, vei fii!
Asta este piatra voatsra de incercare, daca va iubiti indeajuns de mult sa rezistati la distanta unul de celalalt, atunci dupa terminarea facultatii, puteti sa va casatoriti, insemanand ca, iubirea voastra este foarte puternica.

| Dyony01 a răspuns (pentru cristimihailov):

El este plecat din aprilie... am stat ceva timp despărțiți. și când a venit în concediu m-a cerut, deci nu s-a pus problema ca sa ma ceara și apoi sa se care...
În schimb insista destul de mult sa las facultatea, ceea ce eu nu prea vreau și el știe asta

| cristimihailov a răspuns (pentru Dyony01):

Te-a cerut si s-a carat. Nu e oare acelasi lucru?

El are facultate?

Nu. nu a avut bani pentru a se putea tine singur la facultate, iar sprijin din partea părinților nu a primit.

Ar trebui sa te interesezi printre prieteni despre cat timp crezi ca rezista o relatie dintre o persoana cu facultate si una fara facultate.

Trebuie sa intelegi ca in momentul in care ai intrat la facultate, lucrurile se schimba. Tu te schimbi.

Imi pare rau ca nu a reusit sa intre la facultate, dar ca orice pe lumea asta situatiile evolueaza.

Si a ta relatie va evolua. Vei vrea mai mult. Vei dori sa stie sa vorbeasca coerent, sa fiti cat de cat pe aceeasi nota. Dar el va canta in fa minor si tu vei canta in la major. Nu va merge.

Sfatul meu ar fi sa nu te mai bazezi pe ce a fost, ci sa mergi mai departe. Atat in viata cat si de el.

Nu rapi bucuria parintilor tai de a fi langa tine. Nu rapi sansa de a ajunge cineva in Romania.

De cealalta parte ce va fi? Vei ajunge acolo si vei lucra ca toti romanii: in curatenie, poate barmanita, poate ospatareasa. Si atat. Pt ca nu ai studii superioare. Si apoi crezi ca va reusi el sa depaseasca conditia de zilier? Sau contract temporar? Tu il vei astepta acasa si te vei plimba pe pereti. Asa se intampla in majoritatea relatiilor pe care le stiu. Pana cand sictirita de situatie o sa alegi orice de munca sau te intorci acasa.

Iarta-ma ca iti spun chestii pe care nu ai vrea sa le auzi. Si nu mai aduc in discutie ca UK iese din UE. Alte probleme.

Este destept, lipsa un diplome nu m-ar face pe mine sa ma indoiesc de capacitatile lui. Este descurcaret, probleme in viitor nu as vedea, si chiar de ar fi sa se intoarca in tara si sa munceasc pe un salariu minimi, nu m-ar deranja, daca as putea ajunge eu undeva sus si sa am eu un venit peste al lui, chiar nu m.ar face sa regret ca l-am ales pe el. Uneori caracterul bate scoala.
Nu prea am nici prieteni si singura imi este greu, si chiar ma gandeam la varianta de a ingheta anul ( ai idee pentru cati ani pot abandona facultatea cu posibilitatea de a ma reintoarce si de a continua?) Sau de a incerca invatamantul la distanta.

Iti multumesc enorm pentru raspunsuri.

Acum este destept. Pt ca pregatirea voastra este apropiata.
Dar peste cativa ani nu o sa il mai vezi la fel.
In fine, se poate ingheta anul. Odata cu siguranta (dar va trebui sa vezi ce motiv bagi si asta banuiesc ca la secretariat aflii. Au vazut aia probleme mult mai grave pe acolo).
Lipsa de prieteni este o problema de atitudine.

Personal vorbind, nu este sfat, este o idee: cred ca e mult mai isor sa iti faci prieteni in Romania decat in uk.

Se spune ca romanii fura romani. Poate am auzit eu prost.

Eu te-as sfatui sa vezi cum e smecheria cu sa fii studenta pe acolo. Poate vei avea mai multe sanse dupa brexit.

Iti multumesc mult pentru raspunsuri!