Pentru a se putea oferi un raspuns cert, sigur si cat mai CORECT, trebuie sa fie cunoscute urmatoarele informatii si anume :
1.) trebuie precizata data la care a inceput menstruatia,
2,) trebuie precizata data la care a avut loc actul sexual,
3.) tipul/caracteristica ciclului menstrual de a fi REGULATA sau NEREGULATA
4.) lungimea ca numar de zile a ciclului menstrual,
fiindca doar daca sunt cunoscute informatiile precizate se poate stabili ziua in care se produce OVULATIA si pe baza acelei zile de ovulatie, pot fi stabilite cele 5-6 zile care reprezinta PERIOADA FERTILA a ciclului, singurele zile in care se poate forma sarcina in cazul in care in una sau in toate cele 4-5 zile ajunge sperma in vagin.
Fiindca nimeni nu are de unde sa stie sau sa ghiceasca cate zile a tinut menstruatia in acest caz, este posibil ca actul sexual sa fi fost intretinut in cea de-a 10-a zi a ciclului in cazul in care sangerarea menstruala a tinut 2-3 zile (2-3 + 7-8 = circa 10) deci inainte de a incepe perioada fertila sau sa fi avut loc chiar in prima zi a perioadei fertile zi in care probabilitatea de a se putea forma o sarcina este foarte mica de sub 7-8% adica aproape imposibila. Dar presupunand ca menstruatia a tinut circa 5-6 zile si se aduna si cele 7-8 zile (de dupa) rezulta ca actul sexual a fost intretinut in cea de-a 13-14-a zi a ciclului (5-6 + 7-8 = 13-14), adica in ziua de dinainte sau chiar in ziua OVULATIEI (daca ciclul are lungimea de 28 de zile), adica in momentul cel mai fertil in care probabilitatea de a se forma o sarcina este MAXIMA, de peste 90%.
In concluzie posibilitatea sau imposibilitatea de a se forma o sarcina depinde in primul rand de lungimea ca numar de zile a ciclului tau menstrual si de asemenea si de tipul ciclului si anume de a fi regulat sau neregulat.
Iar la intrebarea ta : ""Si perioada fertila este in timpului ciclului, inainte sau dupa "" rspunsul care este catusi de cat corect ar fi aceea ca PERIOADA PERTILA a unui ciclu menstrual cu lungimea ''normala'' de 28-30 de zile, se situeaza aproximativ la mijlocul ciclului adica intre cea de-a 10-a si 17-a zi numarate fata de prima zi de menstruatie. Multa sanatate!
Nu conteaza cand s-a terminat ciclul menstrual, doar cand a inceput, ca de atunci se numara zilele!
Mai conteaza:
- daca ciclul este regulat sau neregulat si
- la cate zile se succede menstruatia
Ovulatia se produce exact la mijlocul periodei dintre 2 cicluri menstruale. Intotdeauna se numara din prima zi a ciclului!
Perioada fertila (cand poti ramane imediat insarcinata), incepe cu 3-4 zile inainte de ovulatie si se termina cu 3-4 zile, dupa ovulatie.
In orice caz, un testd e sarcian se poate face NUMAI DUPA 21 de zile, de la ultima partida sexuala.
Orice test facut inainte de 21 de zile, va arata incorect si va fi facut inutil.
Aparent, m-am uitat pe niste foi de ale mele si aparent s -a terminat pe 25.09, iar pe 13-14 mi-a venit iar pentru ca am ciclu neregulat.
beausingurlamasamea întreabă: